Podziel się wrażeniami!
Witam
Uzytkujac telewizor zauwazylem taka niedogodnosc:
- wchodzac do przewodnika po programach (przycisk guide)
- zmieniajac kanal za pomoca przewodnika - wybierajac widok w opisie programu na innym kanale niz ten z ktorego wchodzilismy do przedownika
- po zmianie kanalu wciskajac przycisk powrotu do poprzedniego kanalu (na pilocie - koleczko)
telewizor nie powraca do kanalu z ktorego wchodzilismy do przewodnika tylko na inny - u mnie jest to kanal numer 22 - zawsze ten sam; nie wiadomo z jakiego powodu akurat ten.
Podobna sytuacja jest wtedy, kiedy wchodzac do przewodnika nie zmienimy kanalu w szczegolach jakiegos programu a jedynie wyjdziemy z niego, po czym nastepnie nacisniemy przycisk poprzedniego kanalu - kanal poprzedni jak zwykle bedzie mial numer 22 zamiast tego ktory naprawde byl kanalem poprzednim...
Czy u Was jest podobnie?
Uzywam modulu CAM z NC+ z telewizorem...
Pozdrawiam
Marek
Cześć,
Czy szukałeś już odpowiedzi w podobnych wątkach? Warto poszperać nieco w archiwach, być może użytkownicy udzielali już podobnych porad.
Z naszej strony pozostaje polecić kontakt z naszym supportem.
Pozdrawiamy,
Zespół Sony
@albatrosmwZ jakiego satelity korzystasz? Na moim W755 ,satelita ogólny, moduł alphacrypt z kartą cyfra+ takiego problemu nie ma. Przy naziemnej też wszystko w porządku.
pozrawiam
Witam
Korzystam z satelity preferowanego (Eutelsat Hot-Bird 13E) na karcie Conax.
Oczywiscie nie jestem biegly w temacie szeroko pojetej telewizji satelitarnej, jednak zastanawia mnie jaki zwiazek moze miec wybor satelity z nieprawidlowo dzialajacym przyciskiem na pilocie w dwoch roznych sytuacjach...
Korzystajac z przycisku powrotu do poprzedniego programu bez udzialu aplikacji 'guide' wspomniany przycisk dziala jak najbardziej poprawnie... Dopiero ingerencja owej aplikacji wprowadza blad do dzialania tego przycisku...
Moim zdaniem (choc moge sie mylic) jest to po prostu wina oprogramowania telewizora...
Analogicznie mozna byloby opisac sytuacje z samochodem, ktory stojac na postoju swieci poprawnie wszystkimi swiatlami i tak samo jezdzi poprawnie bez swiatel, jednak chcac uzywac swiatel podczas jazdy pojawilyby sie jakies problemy z polaczeniem tych dwoch faktow jednoczesnie...
Tu tez telewizor i pilot bez ingerencji aplikacji dziala ok ale juz po jej ingerencji zachowuje sie dziwnie...
No chyba ze naprawde zle to wszystko rozumiem...
Pozdrawiam
Marek
@albatrosmwDlaczego tak się dzieje to ja tez nie wiem. Natomiast przy wyborze satelita preferowany również w telewizorach innych producentów są problemy. Są telewizory ,gdzie przy takim wyborze nie można np. edytować(sortować) listy kanałów. Jest lista operatora i koniec. A przy ogólnym można sotować. Podobne niespodzianki są przy wyszukiwaniu kablowym. Np. przy UPC lista będzie operatora. Natomiast jak komuś uda się wyszukać kanały UPC przy programowaniu inny operator ,to lista jest w kolejności od jedynki do prawie dwieście. Mało tego. Przy wyborze UPC i sortowaniu kanały zamieniają się miejscami. A przy wyborze inny operator kanały są dopisywane do listy.Jeżeli masz chwilkę czasu to wyszukaj kanały z satelity ogólnego i zobacz co się dzieje. Czy ten problem występuje. Wstarczy zmienić Astrę na Hot-Birda. Można mieć w telewizorach satelitę ogólnego i preferowanego. Potem w łatwy sposób można zresetować(wyczyścić) kanały z satelity ogólnego, a pozostawić to co masz. Ja mam od dawna monoblock i nie korzystam z satelita preferowany.
pozdrawiam
Witam
Zachecony Twoja podpowiedzia postanowilem ze przeskanuje sobie ogolnego satelite i tak jak powiedziales obie listy programowe nie koliduja ze soba, czyli majac jedna i tworzac druga pierwsza pozostaje bez zmian - fajnie...
Ale co sie okazalo - gdy mialem juz 'dwa wejscia' bedac na jednym z nich i korzystajac z aplikacji guide uzyskiwalem ciagle co jakis czas komunikat 'aplikacja zostala zatrzymana'... Zdarzaly sie sytuacje, ze majac wlaczony jakis program telewizor po takowym komunikacie wychodzil do androida... Niezbyt fajna sprawa ogladajac w ten sposob telewizje...
Postanowilem wiec zrobic ow wychwalany w nieskonczonosc proces przywracania ustawien fabrycznych...
Dosc dziwnie przebiegl - telewizor po wylaczeniu nie chcial sie uruchomic przez dlugi czas swiecac dioda u dolu ekranu... Po tym zabiegu i przeskanowaniu ponownie preferowanego satelity problem z powrotem do poprzedniego kanalu uzywajac wczesniej aplikacji guide tak jakby sie naprawil ale jedynie polowicznie - tzn w 8 przypadkach na 10 problem nie wystepuje ale sa sytuacje ze nadal powraca do kanalu 22...
Inna sprawa, ze po wejsciu i samym wyjsciu z aplikacji guide i nie wybraniu innego kanalu poprzez ta aplikacje historia poprzedniego kanalu albo ginie wogole tzn przycisk powrotu nie dziala albo powraca znowu do kanalu 22...
Nie znam sie, ale tak po chlopsku - jak na moje to wina oprogramowania i tyle...
Pozdrawiam