Podziel się wrażeniami!
Witam!
Na początku listopada kupiłem 65XH9005, a niedługo później soundbara Creative Stage 2.1. TV jest podpięty do dekodera Evobox PVR (HDMI 1), a listwę później dałem na HDMI 3 ARC. Aktualnie jest podpięta kablem 8K 2.1 High Speed, a wcześniej próbowałem jeszcze kabli 1.4 i 2.0 z Ethernetem.
Problem polega na tym, że TV gubi ustawienia i cały czas przełącza się na własne głośniki. Soundbar jest zazwyczaj poprawnie wykrywany podczas konfiguracji (Ustawienia > Oglądanie telewizji > Zewnętrzne wejścia > Konfiguracja urządzenia zewnętrznego), i zazwyczaj przechodzi test odsłuchu – ale czasem mimo tego, że menu konfiguracji go widzi, to i tak głos idzie przez głośniki TV.
Soundbar jest czasem widoczny na liście podłączonych urządzeń (Ustawienia > Oglądanie telewizji > Zewnętrzne wejścia > Ustawienia Bravia Sync > Lista urządzeń Bravia Sync). Czasem jednak w ogóle się tam nie pojawia (dekoder też znika).
Nawet jeśli jest tam wykryty, to czy to nadal w menu TV, czy po przełączeniu na np. Netflixa albo TV z dekodera, wyskakuje komunikat "Z powodu błędu komunikacji z systemem audio działa głośnik TV". Po chwili telewizor potrafi znowu wykryć listwę i daje komunikat "Aktywny system Audio", by za kolejne kilka sekund znowu przełączyć na głośniki TV.
Reset telewizora za pomocą przycisku przy diodzie i z wyjęciem wtyczki pomaga, ale nie dłużej niż na kilka godzin. Trzeba oczywiście wykonać całą konfigurację od nowa. Przez jeden wieczór jest OK, ale po wyłączeniu TV i listwy i ich ponownym włączeniu rano, problem powraca. Próbowałem też resetu z pilota, ale też problem powraca.
Problematyczna jest również obsługa dekodera i listwy pilotem TV, szczególnie zmiana poziomu głosu na listwie - zmiana o jeden poziom wymaga kilkukrotnego naciśnięcia + lub -, i to w odpowiednim momencie. Dodam, że przed zakupem soundbara, dekoder cały czas dobrze chodził i dał się obsługiwać z pilota TV (kanały, on/off, dźwięk, info o programach).
Telewizor jest zaktualizowany do najnowszej dostępnej w EU wersji FW czyli 6.0414, ale problem występował również przed aktualizacją. Również soundbar ma najnowsze oprogramowanie systemowe. Soundbara sprawdzałem też na innym TV (Samsung serii NU8000) i tam działał bez żadnych problemów. Na rozwiązanie problemu nie ma też wpływu rodzaj zastosowanego przewodu HDMI.
Próbowałem też czyścić pamięć cache apek związanych z Bravia Sync, ale nic to nie pomogło.
Wiem, że tu na forum jest również inny użytkownik dokładnie takiego samego zestawu (TV + listwa). Na avsforums i r/Bravia również czytałem o podobnych problemach XH9005 / X900H (TV nie puszcza dźwięku do listwy) – a co gorsze dotyka to również osób mających soundbary Sony.
Na tym etapie jestem skłonny nawet dołożyć i kupić jakiś soundbar Sony, ale przede wszystkim jestem zainteresowany rozwiązaniem tego problemu. Dodam jeszcze, że soundbar podpięty przez optyka działa doskonale, ale nie jest to rozwiązanie problemu, ponieważ chciałbym korzystać tylko z pilota TV do obsługi wszystkich urządzeń. Połączenie TV z listwą przez BT też działa, ale robi potworne opóźnienia.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
W ramach dalszej walki pożyczyłem od sąsiada Hitachi HT-SB110, i on już nieco lepiej współpracował, ale też miał okresy buntu, oczywiście co chwila powrót na głośniki TV, gubienie sygnału przy zmianie z dekodera na Netflix itd. Obie grajbelki oczywiście normalnie i dobrze działały na innych TV (Samsung, LG), przez HDMI ARC tzn były wykrywane, działał on/off, vol up/down itd.
Lekko zdesperowany kupiłem z wystawy HT-XF9000 i... działa. Normalnie, bez cyrków, bez gubienia, po pierwszej konfiguracji (dla bezpieczeństwa zrobiłem jeszcze od nowa, z resetem). Model z wystawy, mocno przeceniony, dlatego go łyknąłem, bo normalnie to bym HT-S20R kupił, ew. też przeceniony z wystawy HT-S350. Nie chciałem aż tyle na belkę wydawać, no ale jak już to już.
Sukces powiedziałbym połowiczny, bo jestem głęboko przekonany, że TV ma prawidłowo działać z każdym dodatkiem, a już na pewno z prostym soundbarem. To tylko głupie połączenie HDMI ARC, zaledwie Dolby Digital i jedynie sygnały sterowania. Sony teraz pewnie koncentruje się na 4K i 120fps, więc rozwiązania tego problemu raczej bym się nie spodziewał.
Swoją drogą to jak na belkę za tyle kasy to specjalnej rewelacji nie ma - bas taki sobie, mało średnich tonów tylko od razu wysokie. W filmach / dialogach lepiej wypada niż przy muzyce. Ale powalczę jeszcze z ustawieniami i mam nadzieję, że uda się to jakoś lepiej zestroić.
Niby fajnie, ale sporo rozczarowania działaniem Sony zostaje...
Witam,
w tym wypadku sugeruję skontaktować się z Supportem, gdzie mogą pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Możesz to zrobić przez formularz: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cat=electronics lub telefonicznie pod numerem: +48 223060694
Pozdrawiam
W ramach dalszej walki pożyczyłem od sąsiada Hitachi HT-SB110, i on już nieco lepiej współpracował, ale też miał okresy buntu, oczywiście co chwila powrót na głośniki TV, gubienie sygnału przy zmianie z dekodera na Netflix itd. Obie grajbelki oczywiście normalnie i dobrze działały na innych TV (Samsung, LG), przez HDMI ARC tzn były wykrywane, działał on/off, vol up/down itd.
Lekko zdesperowany kupiłem z wystawy HT-XF9000 i... działa. Normalnie, bez cyrków, bez gubienia, po pierwszej konfiguracji (dla bezpieczeństwa zrobiłem jeszcze od nowa, z resetem). Model z wystawy, mocno przeceniony, dlatego go łyknąłem, bo normalnie to bym HT-S20R kupił, ew. też przeceniony z wystawy HT-S350. Nie chciałem aż tyle na belkę wydawać, no ale jak już to już.
Sukces powiedziałbym połowiczny, bo jestem głęboko przekonany, że TV ma prawidłowo działać z każdym dodatkiem, a już na pewno z prostym soundbarem. To tylko głupie połączenie HDMI ARC, zaledwie Dolby Digital i jedynie sygnały sterowania. Sony teraz pewnie koncentruje się na 4K i 120fps, więc rozwiązania tego problemu raczej bym się nie spodziewał.
Swoją drogą to jak na belkę za tyle kasy to specjalnej rewelacji nie ma - bas taki sobie, mało średnich tonów tylko od razu wysokie. W filmach / dialogach lepiej wypada niż przy muzyce. Ale powalczę jeszcze z ustawieniami i mam nadzieję, że uda się to jakoś lepiej zestroić.
Niby fajnie, ale sporo rozczarowania działaniem Sony zostaje...