anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

65XH9505 problem po ostatniej aktualizacji

profile.country.PL.title
Polit2
Poszukiwacz

65XH9505 problem po ostatniej aktualizacji

Po ostatniej aktualizacji w drugiej połowie stycznia 2021 mam poważne kłopoty z odtwarzaniem obrazu w formacie HDR HLG. Obraz zamiast być lepszy od standardowego jest teraz znacząco gorszy, wyszarzały, ma znacznie zubożoną gamę kolorów, pozbawiony kontrastu. Dopiero przełączenie ręczne w ustawieniach HDR z Auto na ręczne pozwala uzyskać lepszy obraz standardowy ale już nie HDR czy HLG. Taki sam problem występuje po aktualizacji w trybie kalibracji Netflix przy oglądaniu filmów w Netflixie udostępnionych w formacie HDR czy Dolby Vision. Na dodatek od czasu aktualizacji przy każdym naciśnięciu pilota wyskakują komunikaty o możliwości zwiększenia zużycia energii, które każdorazowo trzeba kasować przyciskiem OK. Przed aktualizacją tv miał doskonały obraz, bezbłędnie odczytywał sygnał HDR. Czy ktoś ma podobne kłopoty? Jak temu zaradzić? Czy można cofnąć oprogramowanie TV do poprzedniej wersji?

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Bobrow
Użytkownik

Witam,

walczyłem z tym problemem wcześniej-jest tu nawet temat o moim kd65XH9505.

U mnie wszystko jest ok, jeśli ustawienia sygnału wideo są na automacie (hdr,hdmi,kolor).

Przed chwilą sprawdziłem na różnych kanałach,aktualizacja zrobiona.

Pzdr

PS

HRD10 jest u mnie zawsze na dekoderze cyfry przekoloryzowany 

profile.country.PL.title
Polit2
Poszukiwacz

Nie za bardzo rozumiem. Walczyłeś wcześniej ale wszystko jest ok. Jak wygląda z innych wpisów błędne odtwarzanie obrazu w trybie HLG to przypadłość wszystkich Sony. Ja akurat przyczepiłem się do ostatniej aktualizacji bo u mnie instalacja Cyfry+ zbiegła się z aktualizacją tvSony.

profile.country.PL.title
Bobrow
Użytkownik

To było tak -zauważyłem ,że na kanale 40 cyfry+ (czy teraz canal plus) w dekoderze NCP-3670SF obraz 4K jest jakiś jakby z niskim nasyceniem kolorów i słabym kontrastem.Wstępnie miałem ustawiony sygnał wideo : HLG ,HDMI full i kolor auto.Ten problem nie zawsze występował na tym kanale.

Sprawę rozwiązało ustawienie HDMI na auto-wcześniej myślałem ,że full jest najlepszym ustawieniem...

Canal plus nadaje tylko w HLG ,ale na wszelki wypadek ustawiłem HDR na auto.

Jest też różnica w nadawanym sygnale -inaczej wygląda  np serial Król , inaczej stary (np 20 letni) film tuningowany na 4K (tragedia-lepiej się ogląda w zwykłym full HD).Ale największa różnica jest między nadawcami meczy piłkarskich-jedne są z jaskrawymi kolorami (ale czystymi) , a inne mają słabsze nasycenie...

Oczywiście jest jeszcze kwestia kabla HDMi-musi być 2.0b (bo HLG) ,ale nie tylko na papierze...(u mnie sprawdził się marketowy Reinston)

Tymczasem 

profile.country.PL.title
Polit2
Poszukiwacz

U mnie na auto HDR właśnie problem występuje. Inne ustawienie w praktyce nie ma sensu bo nie wiadomo w jakim formacie akurat będzie nadawany program. Problem nie zawsze występuje bo nie zawsze na Canale+4K jest nadawany program w formacie HLG. Włączanie trybu HDR10 albo HLG ręcznie nie ma sensu bo on jest poprawnie odtwarzany tylko wtedy jak akurat w HDR10 albo HLG jest nadawany program. Jeżeli nie jest to zawsze wyjdzie masakra. Problem w tym, że telewizory Sony nieprawidłowo dekodują sygnał HLG i zamiast dawać obraz wyższej jakości dają niższej. Piszesz o kablu HDMI, że musi być 2.0b. Ja mam kabel Premium High Speed HEC odziedziczony z dekodera 4K Orange. Czy to to samo?

profile.country.PL.title
Bobrow
Użytkownik

To małe sprostowanie-canal+ nadaje tylko w HLG , możesz oglądać z tego dekodera jeszcze Netfliks w HDR10.

Nie znam się na kablach-należy po prostu poszperać w necie.

Literka b do HDMi głównie  dotyczy obsługi formatu HLG 

profile.country.PL.title
Bobrow
Użytkownik

Oczywiście HDMI 2.0b

profile.country.PL.title
Bobrow
Użytkownik

U mnie działa marketowiec Reinston EK020