Podziel się wrażeniami!
Witam!jak w temacie. Wydaje mi się, że po aktualizacji jakość obrau się pogorszyła!!! Potwierdzają to inni użytkownicy. Czy ktoś jeszcze to zauważył? Czy tylko mi się wydaje ? Kupowałem ten tv głównie ze względu na mega jakość obrazu i do niedawna byłem bardzo zadowolony, ale jak coś się nie pojawi to chyba będę wzywał serwis!! Czy da się wrócić do poprzedniejch ustawień/wersji androida?
Jestem upartą osobą i szukam najlepszych ustawień tv-wiec tak-chce sie na razie w to bawic sam juz nie wiem czy jest jakas poprawa...ale po co jest nauruchamianych tych aplikacji to nie mam pojecia.powylaczalem 2/3 i nic sie w dzialaniu androida nie zmienilo.a przeciez ciagna one pewnie troche ramu i spowalniaja dzialanie systemu-przynajmniej tak sadze... U mnie tez wystepuje problem ze "swieceniem" sie obrazu podczas wyswietlania napisow tzn obaz staje sie momentalnie jasniejszy.nie jest to jednak az tak uciazliwe
Ja też jestem upartą osobą. I tak długo walczyłem z problemem rozjaśniania się obszarów ciemnych podczas wyświetlania napisów że udało mi się go skutecznie obniżyć. Po wielui próbach zacząłem ustawiać parametry wbrew logice i o dziwo efekt jest nawet znośny, żeby nie powiedzieć zadowalający (zależy od filmu).
Oto te ustawienia: Jasność 20/50, kontrast 50/50 Gamma 3/3, Poziom czerni 42/100, Dostosowanie czerni Duże, zaawansowane zwiększanie kontrastu średnie, Nasycenie 57-60/100, barwa ciepła, żywy kolor średni.
To są ustawienia do oglądania w nocy, na dzień i jasny dzień używam innych profili, gdzie te ustawienia potrafią być jeszcze bardziej "w drugą stronę" niż to co zaproponowało Sony w ustawieniach domyślnych profili Standardowy i Żywy. Acha i jeszcze jeden szczegół: w trybie bez filmu (np. w Netflix przed uruchomieniem filmu) należy WYŁĄCZYĆ czujnik światła, bo w trybie HDR ta opcja jest zablokowana,a odnoszę wrażenie, że ma wpływ na jasność obrazu HDR (chociaż zablokowanie opcji w HDR wskazuje że ustawienie jest ignorowane)
A nie łatwiej po prostu wyłączyć „zaawansowane zwiększenie kontrastu”? Wtedy problem z rozjaśnieniem ekranu,podczas wyświetlania napisów nie bedzie się pojawiał .
no jasne że można, można nawet wyłączyć tv, albo go sprzedać, ale chyba nie o to chodzi. Chodzi o podzielenie się frustracjami związanymi z użytkowaniem sprzętu, którego producent ma w nosie zdanie klienta, któremu chodzi tylko i wyłącznie o sprzedanie produktu, nie wspominając o sztucznym programowym postarzaniu produktu ....
Dobrze powiedziane a tak poza tym to bardzo ciekawe ustawienia obrazu, zwłaszcza jeśli chodzi o obniżenie jasności i podbicie czerni.
Witam,
Ja faktycznie mialem kiepski obraz po kilku aktualizacjiach, ale po tej aktualizacji i resecie tv znów wszystko jest ok.
Oto moje ustawienia:
reszta zdjęc na dysku google:
https://drive.google.com/open?id=1I-fQYjsxQCy3KhBXKS6gZy7R6rkJrPNI
Hej. Czy znalazl juz ktos moze rozwiazanie odnosnie "obloku" podczas szybko poruszajacych sie obiektow?
To jest tak wnerwiajace szczegolnie poczas trybu football. Mnie osobiscie w zaden sposob nie udalo sie tego zniwelowac. Dramat tv za 3,5 klocka
Dodam jeszcze ze masakrycznie widac ten efekt podczas gry w fife na ps4 w trybie football 😕
KOLEGO NIC Z TYM NIE ZROBISZ,TAKI TO JEST NIESTETY UROK MATRYC NIE TYLKO W TV SONY,WPISZ SOBIE NA FORUM,,CLOUDING'' I POCZYTAJ.
No ale to chyba nie jest clouding?!!! Tez tak mam-pikseloza wokol pilkarzy, mnie to az tak nie drazni ale fajne to to nie jest