Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry. Oglądając na Netflix film z Dolby Vision jest on dość ciemny, jakby szary, płytki w porównaniu do innych filmów ze zwykłym HDR.
Pomimo ustawienia obrazu na „Dolby Vision Jasny”.
Czytałem w internecie, żebym wykonał reset androida ale nic to nie zmieniło.
Zdjęcie tego nie oddaje ale film jest zdecydowanie ciemniejszy od innych materiałów w HDR. Czy jest to jakiś błąd czy taka natura tego TV?
Taka już specyfika tego materiału, tak został nagrany. Dodatkowo HDR10 i dolby vision mają nieco inna specyfikę i nie są idealnie takie same. Moje osobiste odczucia są takie że DV jest lepsze, bardziej realistyczne ale to już bardzo subiektywna kwestia.
Jednak mam wrażenie ze coś jest nie tak i spróbuje wyjaśnić czemu.
Na netflixie, gdy przesuwasz film do innej sceny do na dole wyskakuje pasek z okienkami, na których są poszczególne klatki do wyboru.
W przypadku filmu HD, obraz w tej klatce, jest taki sam jak film.
W przypadku filmu w Dolby Vision, obraz w klatce jest o niebo jaśniejszy od filmu.
tak jak na poniższych zdjęciach - Wiedźmin w DV a Wikingowie w HD
Ja mam xf9005 na pauzie robi się czarno-biały obraz ale po aktualizacji, w filmie obraz jest dużo lepszy niż wcześniej.
Jasność i kontrast jest ok teraz.
Super. Dziekuje za fatygę, ze zrobiłeś fotkę w tym samym momencie nawet. Muszę przyznać, ze na pierwszy rzut oka wyglada to identycznie.
Odpalilem sobie wczoraj wiedźmina na natflixie na iPhone 12 i tez to wyglada podobnie wiec chyba taka specyfika tego.
No cóż. Trochę rozczarowany jestem.
Fragment Interstellara jak dokują statkiem z YouTube zrobił na mnie kolosalne wrażenie.
osobiście polecam porobić sobie jakieś tam ustawienia,,nie wiem gamma lub czerń...ale to kwestia własnych upodobań. Bez hdr i DV oglądam na konsoli ,bo jest opcja wyłączenia. Jednak obraz jest jakiś sztuczny bez dv ale jaśniejszy.