Podziel się wrażeniami!
jak w temacie można pobrać Nougata ze stronki i wymieniać się spostrzeżeniami zobaczymy co się zmieniło co ulepszyło a co s.......pitoliło
2015 i 2016 seria W :
https://www.sony.pl/electronics/support/lcd-tvs-android-w75xc_w80xc-series/kdl-50w755c/downloads/000...
2015 i 2016 seria X i XD:
https://www.sony.pl/electronics/support/lcd-tvs-android-xd93xx_x93xxd_xd94xx_x94xxd-series/kd-65xd93...
Muszę zapytać bo nigdy nie stosowałem przywracania ustawień fabrycznych ale po ostatniej aktualizacji andka z 6 na 7 telewizory działają irytująco opieszale. Czy po ostatniej aktualizacji robiliście przywracanie ustawień fabrycznych skoro większości system działa teraz płynniej?
Osobiście jeszcze nie robiłem aktualizacji, ale kilka miesięcy temu, gdy do mojego tv przyjechał technik wymienić płytę z powodu różnych błędów systemu, kazał po następnym przejściu na wyższy system zrobić przywracanie ustawień zaraz po aktualizacji.
Nie wiem co, to ma na celu, ale gdy po wymianie płyty i aktualizacji do 6'stki zrobił factory reset, to telewizor zaczął działać bez żadnych dziwnych zachowań.
Również dodał, żeby nie robić aktualizacji przez OTA, tyko właśnie z pena, gdyż istnieje prawdopodobieństrwo, że mogą nie zostać dociągnięte wszystkie potrzebne pliki i później będą problemy - ???
Na razie działa, a ja boję się aktualizować do kolejnej wersji.
Już dwa razy miuałem wymienianą płytę. Raz przez feralne wydanie aktualizacji w maju 2017 - zdążyłem zaktualizować, zanim zatrzymali ją. Póżniej z czasem użytkowania już wersji 6 na nowej płycie też po czasie zaczęły się różne dziwne problemy.
W końcu stwierdzili, że trzeba jeszcze raz wymienić płytę i zrobić ponownie aktualizację, bo coś musisało się posypać przy robieniu jej przez OTA.
Teraz działa, więc jeszcze raz, zgodnie z zaleceniem technika róbcie przywracanie zaraz po zaktualizowaniu tv do 7'ki.
@wolfmar za każdym razem robiłem fabryczne ustawienia i teraz również czy to coś daje według mnie zdrowo czyści sytem potem jest trochę zabawy szczególnie przy układaniu kanałów z satelity i instalowaniu innych rzeczy ale jakoś można przez to przejść :).Tak przy okazji widzę poprawili sortowanie kanałów teraz przenoszony kanał nie zastępuje zamienianego a wskakuje przed nim przesuwając resztę w dół.Co do poprawy działania systemu to po instalacji rzeczywiście mulił się dosyć (do godzinki) ale teraz lata jak ta lala.Instalowałem siódemkę też na W755 i też śmiga płynnie.Co do starych rzeczy trapiących to jest to samo jak się używa pendriva do rozszerzenia pamięci niby go widzi ale aplikacji instalować nie chce wczoraj już się poddałem aplikacje poinstalowałem w pamięci wewnętrznej dzisiaj dalej się bedę tym bawił powinno zaskoczyć jak i poprzednio i jakoś to działało.Na Androidzie 7 zginęło kilka gier ze sklepu Play ale da radę je zainstalować z pendiva wyciągając apk DS4 działa ale już też nie do końca środkowy pad nie wywołuje już menu telewizora ani po świecącym ledzie (niebieski) sygnalizował połączenie z telewizorem nie widać ,że jest połączony z TV ale działa straty może niewielkie ale jak ktoś był przyzwyczajony to było fajne.
Dziękuję za rady, wieczorem znowu spróbuję i jeszcze raz sformatuję pendrive. Dla ścisłości, czy wypakowanie do głównego katalogu pendriva oznacza po prostu skopiowanie do pendriva, czy trzeba stworzyć jakiś nowy katalog i do niego wrzucić plik aktualizacyjny? Wczoraj "przez chwilę" zadziałało, tzn włożyłem pendriva, zrestartowałem TV i znalazł aktualizację. Niestety po zakończeniu kopiowania TV się restartuje, i po kilku chwilach ponownie zaczyna kopiować pliki aktualizacyjne, powstaje pętla, czynność cały czas się powtarza, po kolejnym cyklu odłączyłem pendrive i sprawdziłem, niestety mam cały czas wersję 3,925.
Dzięki, zmotywowaliście mnie do walki z lenistwem Dam jeszcze telewizorowi szansę na samopoprawę do weekendu
@wlod1968 A czyten pendrive nie jest uszkodzony? Jeśli masz możliwośc spróbuj użyć innego. Musisz skopiować plik wypakowany (nie zip-a) na pendriva. Najlepiej po jego sformatowaniu - wtedy nie będzie ryzyka że skopiujesz przypadkiem do jakiegos podkatalogu.
Zauważyłem problem, jeśli możecie to sprawdźcie u siebie... Pamięć wewnętrzna i zewnętrzna jest tylko do odczytu, nie można skopiować nic z pamięci USB na Pamięć wewnętrzną i na odwrót !! Teraz także przez to nie można przesyłać żadnych plków przez ES File Explorer po wifi na pamięć wewnętrzną. Mój model tv: KDL-55W805C.
Dzięki. Użyłem innego pendriva i poszło. Trwało długo ale ostatecznie się udało. Dziwne jest to, że teraz wszystko wczytuje się dość wolno, mam nadzieję, że to przejdzie. Podczas instalacji nie zgodziłem się na "Sambę", ale niestety ona wraca, czy muszę zainstalować ten program, czy można tak zmienić ustawienia aby nie było "przypominacza" o Sambie? Czy ta aktualizacja zmienia coś, jeżeli chodzi o PIP? U mnie jest tak jak dotychczas.
U mnie też telewizor działa teraz wolniej przy czym nie jest to spowolnienie "proporcjonalne" gdyż podczas wywoływania jednej funkcji jest minimalne a podczas wywoływania innej funkcji trwa kilka sekund.
Podczas instalacji tez zrezygnowałem z Samby ale nigdy mi o sobie nie przypomniała. Sprawdz w Menu Ustawienia (Apps) - tam można ją wyłączyć.
@wlod1968 Home- Ustawienia-Preferencje systemowe-Samba Interactive TV-ok Samba Interactive TV znów ok
@wolfmar u mnie też się mulił po instalce teraz nie mam prawie żadnych zastrzeżeń także daj mu dojć do siebie po wstrząsie do siódemki