Podziel się wrażeniami!
Google Play telewizora - market z aplikacjami wyświetlany na telewizorze w AndroidTV
Google Play globalny - market z aplikacjami wyświetlany np. na komputerze, w przeglądarce
Poniższe odkrycie utwierdziło mnie jeszcze bardziej w tym, że wybór AndroidTV był słuszny i pozostaje mi mieć nadzieję, że SONY zapewni wszystkim aktualizację i dalszy rozwój tej platformy (rozwój, w kontekście zgłaszania sugestii do Google, które pozwolą z produktów SONY wycisnąć jeszcze więcej).
Materiał VIDEO dla tych co nie lubią czytać: https://www.youtube.com/watch?v=PaJd8KEDP_E
Na przestrzeni ostatniego roku, można było zaobserwować bardzo duży przyrost liczby aplikacji na AndroidTV. O ile nadal można by mieć uwagi co do aplikacji funkcjonalnych, to liczba gier przytłacza.
W materiale na YouTube, który przygotowałem wcześniej - kliknij tutaj lub kliknij tutaj, pokazywałem, że instalacja plików .apk (źródła zewnętrzne), nie jest trudna. Ale dla zwykłego użytkownika, może rodzić pewne obawy.
Przy okazji szukania pewnych rozwiązań i informacji na temat AndroidTV, trafiłem na kilka aplikacji (np. aplikacja do podmiany domyślnej aplikacji przycisku Netflix czy aplikacja do klonowania appek, która robi skróty w sekcji Aplikacje i Gry), które... były kompatybilne z telewizorem (AndroidTV) ale... nie było ich w Google Play telewizora.
Jak to? Przeglądając Google Play globalny (o ile jesteście zalogowani i macie inne urządzenia z Androidem) możecie sprawdzić, czy wybrana aplikacja jest kompatybilna z Waszym telewizorem, tabletem, telefonem. Co się okazuje, Google Play bardzo ładnie rozpoznaje telewizor i pozwala na instalację aplikacji z poziomu Google Play Globalnego. Ale ciekawostką jest to, że pomimo kompatybilności aplikacji z telewizorem, sporo z nich nigdy nie znajdziecie w Google Play telewizora, co pokazałem na filmie.
Osobną sprawą jest to jak działa wyszukiwarka w Google Play telewizora - tu napiszę tak, jeśli czegoś szukacie, to wpisujecie pojedyncze frazy, nazwy ze spacjami, nazwy bez spacji. przekonałem się że szukając np. po frazie terminator, i wpisując ter (3 znaki) mam zero wyników, wpisując terminato (bez ostatniej) nadal mam zero. nie działa to tak sprawnie jak na komputerze, że wpisanie tyryminator powoduje że google samo poprawia błędy czy dopasowuje aplikacje. appcloner wpisany jako app cloner nie został znaleziony. usunięcie spacji pomogło.
W praktyce wszystko co wyżej napisałem oznacza:
Google Play telewizora to wielka zagadna, ale skorzstanie z jego globalnej wersji, sprawia, że instalacja z nieznanego źródła (pliki .apk) praktycznie staje się zbędna.
Showmax zainstalowałem z web na tv bez problemu. Testuje obecnie. Jest ok,ale do Netflix sporo brakuje. Ale na tv Sony mimo że nie wspomniany na stronie serwisu wszystko działa.
Pytam, bo może się orientujesz.
Czy można instalować aplikacje .apk z zewnętrznych źródeł (np. aplikacja HBO GO) na Sonym Bravia z Android TV bez ryzyka utraty gwarancji od producenta?
Będę wdzięczny za info.
Witam,
Poszukaj na forum gdzieś ten wątek był poruszany.
Pozdrawiam
@Danyel Instalowanie aplikacji nie wpływa na gwarancję ale grzebanie w menu serwisowym już może :).Ściągasz plik apk(wyodrębniasz go apk extractor np) odznaczasz w opcjach TV instalowanie z nieznaych źródeł wrzucasz na pena do tego Ci potrzebne będzie jakiś explorator też znajdziesz w Google Play z HBO jest tak ,że jakoś działa i tylko tyle nie ma pełnej funkcjonalności.Jak @djrychu pisze pogrzeb na forum znajdziesz całą instrukcję.