anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Gwarancja czy rękojmia

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Gwarancja czy rękojmia

Otóż dojrzałem do tego żeby oddać telewizor do naprawy, po 10 miesiącach użytkowania ta nieszczęsna pikseloza z modułem CAM i jeszcze na dodatek co jakiś czas komunikat moduł wyjęty, moduł włożony i po tym brak sygnału, po restarcie androida wraca do normy. Sprawę by załatwił dekoder, ale nie chcę rezygnować z modułu bo tak jest wygodniej. Chcę się jednak poradzić szerokiej społeczności co będzie lepsze, zgłoszenie do servisu samemu czy lepiej rękojmię przez sklep.

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Sebol74
Użytkownik

Jedno i drugie skończy się tym samym. TV trafi do serwisu w celu weryfikacji.

Wymienią ci płytę głowną i powiedzą że już po problemie. Miałem tak z xh90.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Ale rozumiem że problem ustąpił, kwestia tylko tego na jak długo?

profile.country.PL.title
Sebol74
Użytkownik

dokładnie. U mnie problemy sie pojawiły po 9 miesiacach uzytkowania od zakupu. Po wymianie plyty glownej okolo 2 m-ce temu problem zniknął ale sony nie daje gwarancji na karte cam ponizej wersji 2.1. Czyli w kazdej chwili problem moze wrocic.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Jak sprawdzić jaką wersję posiadam? Mam moduł i kartę z Toya.

W telewizorze informacja o module jest:

CONAX CSP CLIPPLUS CAM

Wersja oprogramowania

2.0.3(r8203-r8273)

CM version

r8273

Czy moja wersja modułu to 2.0.3?

Skąd uzyskałeś taką informację że sony nie daje gwarancji na moduł poniżej wersji 2.1 i czy należy rozumieć że jak problem wróci w przyszłości w okresie gwarancji to już nie naprawią? Chyba coś nie tak z telewizorem bo jak by nie współpracował to od początku a nie po dość długim czasie. Jeżeli wymieniają płytę główną to znaczy że jakiś element w niej nie wytrzymuje próby czasu. Ja swój zgłosiłem do sprzedawcy w ramach rękojmi a oni do serwisu i mam czekać na wiadomość.

profile.country.PL.title
Sebol74
Użytkownik

Jeżeli problem powróci należy zgłosić ponownie do reklamacji aż do skutku. Albo serwis będzie do skutku "naprawiał" albo się w końcu podda i uzna gwarancję. Trzeba z nimi walczyć dopóki jest gwarancja. Wymiana płyty to tylko dowód na to że ten tv sobie nie radzi. Zapewne wymienili na "starszą" płytę skoro nowa se nie radzi z gniazdem CI+. Seria xh90 to gniot i tyle. I jeszcze robaki mi wlazły pod matrycę. Co za szajs.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

piszesz że Sony nie daje gwarancji na kartę CAM poniżej wersji 2.1 i na pytanie skąd taka wiedza nie odpowiadasz tylko piszesz o rzeczach oczywistych że trzeba z nimi albo ze sprzedawcą walczyć o swoje do skutku. Ja natomiast chciałbym się upewnić czy rzeczywiście z tym modułem jest tak jak napisałeś albo że wymieniają na jakieś starsze płyty główne.

profile.country.PL.title
Sebol74
Użytkownik

taka wiedze nabylem od serwisu ktory ma pelno tego typu zgloszen do serii xh. Jezeli potrzebujesz pelnych szczegolow zadzwon do sony center. Ciekaw jestem czy to potwierdzą czy beda kłamać. Ja na razie obserwuje swoj tv po 2 wizytach w serwisie i czekam co sie dalej wydarzy. Nadal mam problem z zanikaniem dzwieku po eARC. Jezeli nowa aktualizacja tego nie wyeliminuje skladam ponownie rekojmię. I tak bede robic do skutku dopoki jest gwarancja.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Faktycznie, jest dużo zgłoszeń odnośnie pikselowania z modułem CAM, z tego co się dowiedziałem od serwisanta to jakaś wcześniejsza aktualizacja namieszała coś w oprogramowaniu, sami nie wiedzą która i nie można tego zmienić nowszymi aktualizacjami dlatego wymieniają na nowe płyty, prawidłowo nazywa się moduł SSB A5014795C. Pan wcześniej zadzwonił umówił się na konkretną godzinę. Przyjechał zdjął telewizor z uchwytu, położył na tapczaniku zdemontował plecki i płytę, rozpakował zapakowane oryginalnie pudełko z nową płytą i ją zamontował. Powiesił tv ustawił wszystko i posprawdzał. Zrobił zdjęcie paragonu, poprosił o podpis i pojechał, wszystko trwało ok 40 min.

Telewizor działa bez zastrzeżeń.