Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam problem z odbiorem sygnału na transponderze 12476 kanałów BBC Brit i Cbeebies.
Wyświetla się przez kilka sekund obraz prawidłowo a po chwili wyskakuje komunikat z "problem z odkodowaniem sygnału" i już brak obrazu.
W opcjach pomoc wybieram diagnostyka sygnału i mam następujące parametry na tym transponderze:
Jakość sygnału 80-90%
Siła sygnału 100%.
Gdzie w opcja telewizora mogę znaleźć wskaźnik BER, który by może coś powiedział więcej o jakości przesyłanego sygnału.
Pozostałe kanały działają perfekcyjnie. Parametry na pozostałych transponderach:
Jakość sygnału 90-100%
Siła sygnału 100%.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Skontaktowałem się z infolinią i tam oczywiście standardowy tekst, że źle ustawiona anten albo drzewa itp. Postanowiłem w punkcie polsatu zareklamować mój moduł CAM i po wymianie na nowy zauważyłem, że na dokumencie wymiany stary moduł ma oznaczenie PCMCIA SCM 02 a nowy PCMCIA SCM 05.
Z tego co znalazłem w intenecie moduły o oznaczeniu SCM 01 i 02 to moduły w wersji CI, natomiast SCM 05 to najnowsze moduły CAM CI+.
Na wymienionym module wszystkie kanały odbierają bez zarzutów, więc problem został rozwiązany.