Podziel się wrażeniami!
Witam, posiadam Sony KD-55XE8577 od tygodnia. Przy pierwszej konfiguracji TV połączył się z siecią wifi i ją zapamiętał. Jednak po kilku dniach po restarcie TV widzi moją sieć wifi, ale się z nią nie łączy. Przywrócenie połączenia jest możliwe tylko przez konfigurację początkową, co jest bardzo irytujące. Próbowałam soft resetu TV, resetowałam też router- nie pomogło. Niestety, nie mam czasu ani chęci na bardziej zaawansowane zmiany w ustawieniach routera, częstotliwości, etc. Czy można ten problem rozwiązać prosto i samodzielnie? Proszę o podpowiedź z Sony Team, bo poważnie rozważam zwrot TV, którego kluczowa funkcja nie działa poprawnie.
Witam,
Zgłosiłem Twój problem do supportu jak tylko będzie odpowiedź dam Ci znać.
Pozdrawiam
Dziękuję, czekam z niecierpliwością.
Witam,
Oto odpowiedź supportu:
Sytuacja najprawdopodobniej spowodowana jest automatycznym kanałem Wi-fi w routerze. Router samoczynnie zmienia kanał, którym wysyłany jest sygnał, gdy wykryte są mniejsze obciążenia innych kanałów. Po takiej zmianie telewizor może utracić połączenie i mieć problem z ponownym połączeniem (router wysyła sygnał w inny sposób, niż zapamiętany w telewizorze). Rozwiązaniem jest zmiana sposobu wysyłania sygnału, a mianowicie ustawienie stałego kanału Wi-fi w routerze z przedziału 1-11 (dla sieci 2.4 GHz).
Jeśli nie chcesz samodzielnie wprowadzić tych zmian to skontaktuj się z dostawcą internetu, który zazwyczaj może to wykonać zdalnie.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że to rozwiąże problem. Dam znać.
Ja mam podobny problem od połączenia Wi-Fi ręczne po 10 minutach samoczynnie się rozłącza .Zmieniłem w routerze kanal ale u mnie nic nie pomogło .proszę o odpowiedź czy udało się panu naprawic i jak . Dziękuję i pozdrawiam