anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KD 55XH9096 + soundbar LG SL8Y + satelitki Brak Dolby Atmos

profile.country.PL.title
dejwid86
Poszukiwacz

KD 55XH9096 + soundbar LG SL8Y + satelitki Brak Dolby Atmos

Witam. Ostatnio zakupiłem w/w soundbar ponieważ napaliłem się na filmy z dźwiękiem  Dolby Atmos. z mojej skromnej kolekcji AppleTV oraz Netflixa. Dźwięk dużo przyjemniejszy niz z samego telewizora ale przesiadłem się z kina domowego Pionier 5.1 z dużymi drewnianymi kolumnami (brak miejsca w pokoju i brak dolby atmos) na rzecz belki o dobrej opinii. Pierwszy, drugi film , trailery  z atmosem nie robiły większego wrażenia względem Pioniera. Podejrzewałem ze cos źle skonfigurowałem i zacząłem czytać w sieci jakieś info na ten temat i porównywać u siebie.

Stwierdziłem ze TV nie przekazuje sygnału dolby atmos do belki.

przykłady

-odpalam netfix na głośnikach telewizora, pokazuje sie logo dolby vision i dolby atmos,  do wyboru ścieżki dźwięku filmu angielski oryginalny 5.1 dolby atmos - wszystko ok

-odpalam belkę ponownie nietflix ten sam film i ikonki atmosa już nie ma i w wyborze sciezki tez nie ma

-podłączam xbox 0ne x do belki dalej z belki do telewizora , odpalam ten sam film w netflixie  na konsol  , ukazuje mi sie pierwszy raz na wyświetlaczu belki napis dolby atmos dodatkowo w aplikacji mobilnej Lg tryb dźwięku nowy tryb- dolby atmos lecz  znika ikonka  dolby vision w netflix... (byc moze przez to ze nie mam jeszcze 2 kabli ultra high speed hdmi a tym jednym podłączyłem belkę z tv a konsola z belka high speed)

Czy ktoś ma podobny problem ?

Czy ktoś może w jakiś sposób pomoc aby to działało poprawnie najlepiej aby bezpośrednio z tv na belkę szedł dolby atmos? 

PS. oczywiście podłączone zgodnie do portu earc i w ustawieniach portu hdmi włączona najwyższa jakość. sterowanie i samoczynne odpalanie belki wraz tv działa. 

Z góry dziękuję za rady.

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Sprawdzałeś czy masz najnowszą aktualizację oprogramowania w telewizorze?

Aktualizacje sterowników i oprogramowania KD-55XH9096 | Sony PL

Upewnij się również, że twoje kable są w standardzie HDMI 2.1

profile.country.PL.title
dejwid86
Poszukiwacz

Z poziomu telewizora ostatnia aktualizacja pokazała się jakoś na przełomie  listopada-grudnia i ja wykonałem. Do tej pory nic nie wyskoczyło o nowej. A kabla hdmi używam takiego :

Kabel HDMI 2.1 Ultra High Speed 8K 60Hz, 4K 120Hz marki BOCIAN