Podziel się wrażeniami!
Witam. Zakupiłem 2 dni temu KD-65XD9305.Załączam zdjęcia obrazu. Jestem rozczarowany. Napiszcie o co chodzi z tymi dziwnie podświetlonymi rogami. Czy wymienić telewizor-czy tak już jest z tym podświetlaniem.Trochę to dziwnie wygląda jak na TV warty ponad 10 tys.Podczas olądania filmów czy TV jest to niewidoczne. Przy materiale HDR czasem obraz delikatnie mruga.Dziękuję za odpowiedź.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Dziękujemy za zapytanie.
To zjawisko na matrycy to tzw. clouding, nierównomierność podświetlenia matrycy. Zjawisko występuje mniej lub bardziej w każdym tv LCD. Ten model TV posiada podświetlenie Edge LED, które jest wyjątkowo narażone na ten problem.
Proponujemy podjąć próbe zniwelowania problemu:
- poprzez ponowne ostrożne poskręcanie komponentów lub poprzez przyłożenie siły o przeciwnym kierunku działania, w miejscu naprężeniamoże udać się usunąć istniejące naprężenia
- zgłoszenie sprawy do Autoryzowanego Serwisu Sony w celu próby "regulacji w matrycy niezależnie regulowanych stref podświetlenia".
- w przypadku braku poprawy najlepiej skorzystać z gwarancji i wymienić model na nowy
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Dziękujemy za zapytanie.
To zjawisko na matrycy to tzw. clouding, nierównomierność podświetlenia matrycy. Zjawisko występuje mniej lub bardziej w każdym tv LCD. Ten model TV posiada podświetlenie Edge LED, które jest wyjątkowo narażone na ten problem.
Proponujemy podjąć próbe zniwelowania problemu:
- poprzez ponowne ostrożne poskręcanie komponentów lub poprzez przyłożenie siły o przeciwnym kierunku działania, w miejscu naprężeniamoże udać się usunąć istniejące naprężenia
- zgłoszenie sprawy do Autoryzowanego Serwisu Sony w celu próby "regulacji w matrycy niezależnie regulowanych stref podświetlenia".
- w przypadku braku poprawy najlepiej skorzystać z gwarancji i wymienić model na nowy
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Każdy tv w technologii LCD ma większe lub mniejsze problemy z podświetleniem matrycy (im większy rozmiar tym trudniej osiągnąć efekt prawidłowej jednorodności podświetlenia). Z cloudingiem, bandingiem nie mają problemu tv plasmowe i oled ale za to mają inne problemy z matrycami.
Na pociesznie mogę dodać, że w moim również świeżo zakupionym KDL-65W855C (Direct LED - bezpośrednie tylne podświetlenie LED) też mam problem z podświetleniem matrycy a wygląda to może nie aż tak tragicznie ale podobnie jak na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=HtvZLe6eHGQ
Przy "normalnych" treściach ten efekt jest niezauważalny ale gdy tylko w kadrze pojawią się większe, jednolite, niezbyt jasne partie obrazu i koniecznie musi być pionowy lub poziomy ruch kamery - efekt "brudnej" matrycy daje się mniej lub bardziej zauważyć (żona nie widzi ... a ja widzę ten efekt).
Posiadam też tv Sony KDL-46HX720 z 2011 r. (podświetlenie krawędziowe z lokalnym wygaszaniem) i w nim matryca jest "prawie" idealnie podświetlona aczkolwiek nie idealnie ... trzeba naprawdę dobrze się wpatrywać w ekran aby znaleść drobne ułomności podświetlenia matrycy.