Podziel się wrażeniami!
Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak należy skonfigurować TV Sony i jego wyjście optyczne, aby dźwięk był transmitowany po tym kablu do amplitunera Yamaha, który ma wbudowany DAC w celu zapewnienia dekodowania sygnały przez ten ostatni, a nie przez TV. Jak przestawiłem wyjście dźwięku z PCM na Bitstream w TV dźwięk nie na każdym kanale np. z dekodera Horizon jest słyszalny. Podejrzewa, że kanały są nadawane w Dolby Digital, którego mój amplituner stereo nie dekloduje. Dodatkowo na amplitunerze wyświetla się próbkowanie 48 kHz bez różnicy jaki program TV jest odtwarzany. Jak należy poprawnie połączyć i ustawić Tv, żeby wykorzystać w pełni jakość dźwięku? Dodam, że amplituner nie złącza HDMI, a jedynie coaxial, toslink i oczywiście RCA analogowe. Ponadto mam podpiętą do TV konsolę PS3. Dźwięk z konsoli transmitowany jest do TV i potem również przez gniazdo optyczne do amplitunera. Zmiana z pcm na bitstream w ramach Playstation nie zmienia jakości dźwięku. Próbkowanie również jest na poziomie 48 kHz. Czy to TV może wprowadzić ograniczenie w próbkowaniu dźwięku? Nie mogę się nigdzie doczytać jaki standard transmisji posiada TV Sony.
Dzień dobry, @Bruno79,
Myślę, że zaraz zgłosi sie z pomocą ktoś z forumowiczów, ale czy kontaktowałeś się już w tej sprawie z Sony Support? Można to zrobić telefonicznie lub poprzez formularz, dane kontaktowe tutaj:
tel. +48 223060694
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Albo z działem wsparcia Palystation:
tel. 22 397 89 24
https://bit.ly/2za3RmF
Pozdrawiam, ^Ag Agnieszka_J
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie, jeszcze nie kontaktowałem się z supportem Sony ani PS. Jak uzyskam odpowiedź od nich to napiszę tutaj.
Update:
1) Dowiedziałem się na infolinii Sony, że mój model TV obsługuje jedynie częstotliwość próbkowania na wyjściu 48 kHz. Tak jest w specyfikacji Sony. Jestem ciekaw jak jest w Waszych telewizorach?
2) Infolinia Playstation niestety oprócz przesłania instrukcji obsługi do konsoli PS3 nie wniosła innych, cennych informacji dla mnie, w szczególności czy jest możliwość zmiany próbkowania dźwięku.
Dziękujęmy @Bruno79 za update, wyślę jeszcze zapytanie w Twojej sprawie. A czy ktoś z użytkowników spotkał się z podobnym problemem?
Agnieszka_J
Dziękuję. Mam nadzieję, że dowiesz się czegoś więcej. W szczególności w kwestii zwiększenia próbkowania dźwięku transmitowanego z TV.
Kolego, fajnie byłoby, gdybyś podał jeszcze model tego amplitunera Yamahy. Generalnie S/PDIF w większości aplikacji obsługuje w trybie nieskompresowanym próbkowanie do 48kHz. Opcja 96kHz jest możliwa, ale jednak w bardziej zaawansowanych systemach niż TV. Jeśli Sony powiedziało, że 48kHz przez S/PDIF to maks, to raczej tego nie przeskoczysz.
To co ustawisz na wyjściu konsoli i dekodera, nie będzie miało znaczenia dla Twojego amplitunera, o ile TV nie ustawisz w tryb bitstream.
Przy ustawieniu TV w tryb PCM, będzie on przetwarzał sygnały przez swoje codeki i wyrzuci na optyk sygnał PCM w standardzie 48kHz/16bit, stereo - bo to jest max dla S/PDIF i nie przeskoczysz tego. Ustawienie PCM na dekoderze/konsoli spowoduje, że telewizor już na wejściu dostanie PCM i tyle. Możesz sprawdzić, czy ustawiając TV na bitstream, a PS3 na LPCM 2ch 96kHz, amplituner dostanie 96kHz.
Spróbuj też podłączyć konsolę bezpośrednio optykiem do amplitunera i zobacz, czy przy ustawieniu LPCM 96kHz, wyśle to na dekoder, moim zdaniem różnie może być i ten LPCM o wysokiej częstotliwości jest zarezerwowany tylko dla łącz HDMI.
Amplituner to Yamaha R-N803D. Obsługuje próbkowanie dźwięku, aż do 5,6 MHz czyli do DSD128. Testowałem jedynie na połączeniu S/PDIF PS3-Amplituner na jednej płycie BR, mam obecnie kilka innych z dźwiękiem nagranym z różnym próbkowaniem.
Kwestia TV: Próbowałem zmienić w ustawieniach TV z PCM na Bitstream, ale wtedy zdaje się przełączał się dźwięk na DTS lub DD i przetwornik DAC w amplitunerze, nie dekodował tego gdyż nie ma takiej funkcji. Jest to amplituner stereo.
No i co Ci wyszło z tych testów?
DSD128 i tak nie poleci przez SPDIF, z braku odpowiedniej przepływności łącza, zaawansowane systemy pozwalają na puszczenie DSD64 „over PCM”, ale nie sądzę, żeby telewizor, czy PS3 wspierało taką funkcjonalność. DSD jest zupełnie inaczej kodowane od PCM jednak.
Co do bitstreamu w telewizorze, to musisz się przy takim ustawieniu upewnić, że TV dostaje sygnał w postaci odbieralnej przez amplituner. Jeśli nie ma kodeków DD/DTS, to nie możesz takiego sygnału wpuścić do TV, bo w dużym uproszczeniu, zostanie on przerzucony na wyjście optyczne i amplituner nie odczyta tego. Wydaje mi się, że opcją, w której potencjalnie mógłbyś uzyskać próbkowanie wyższe niż 48kHz, to bitstream w TV i PS3 ustawione na LPCM 2-ch, 96kHz, Horizon na PCM stereo dla zgodności, żeby Yamaha nie dostawała dźwięku wielokanałowego, którego nie zrozumie. Problemem w tym ustawieniu może być dźwięk wielokanałowy z np. Netflixa odpalanego na TV.
Wydaje mi się jednak, że telewizor będzie na tyle sprytny, że jeśli wykryje sygnał PCM albo stereofoniczny na wejściu, to i tak go przemieli i wypchnie jako 48kHz stereo, a nie bitstream. W TV 4k serii E masz 3 tryby pracy złącza optycznego dla przykładu: bitstream dla wszystkich skompresowanych formatów, bitstream tylko dla wielokanałowych skompresowanych formatów i zawsze PCM.
Jeśli PS3 zagra na LPCM 96kHz w bezpośrednim połączeniu optycznym z Twoim amplitunerem, to chyba jedyna realna opcja na przeskoczenie bariery 48kHz w tym zestawie.
Ja bym na Twoim miejscu jednak nie kombinował z tym S/PDIFem, to jest średnio przydatny standard na codzien do eksperymentowania z czymś więcej, niż DD/DTS, ewentualnie PCM 96kHz. Zresztą, naprawdę raczej nie usłyszysz różnicy, DSD prędzej zrobi robotę, ale łatwiej Ci chyba będzie zainstalować mały serwerek multimediów i odtwarzać pliki wysokiej jakości z sieci. Nie będziesz tak ograniczony możliwościami złącza i ciągłymi komplikacjami z przełączaniem sposobu kodowania dźwięku w optyku albo przełączaniem samego kabla.