Podziel się wrażeniami!
Czy zauważyliście w swoich tv, że po wyłączniu telewizora pilotem podpięty dysk hdd dalej pracuje (świeci się dioda led na obudowie dysku jak i słychać jego pracę)? Wcześniej miałen TV Samsung es6800 i zwyczajnie po wyłączeniu tv dysk też się wyłączał.
Nie zwracałam uwagi wcześniej na to bo dysk jest schowany za tv, ale teraz zaczyna mnie to irytować.
dobra ale jak się ma wyłączone aktualizacje EPG podczas uśpienia i wszystkie inne funkcje, które by mogły miec wpływ na uruchamiania procesów podczas gdy tel jest 'wyłączony'? poza tym dysk startuje co kilkanaście sekund - to chyba nie jest taki interwał czasu nawet jak na aktualizacje EPG
Witam,
Jaką masz wersję oprogramowania?
Pozdrawiam
Wersja softu nie ma znaczenia.
Soft w TV SONY robią chyba Chińskie dzieci ( nie obrażając dzieciaków ciężko pracujących), jest tak bardzo niedopracowany i niestabilny.
Dwie podstawowe wady, a pewnie jest ich znacznie więcej.
1. Dysk HDD pracuje non stop (podpięty pod USB3), a router za 150 zł potrafi dysk uśpić (wyłączając silnik talerzy). Ewidentny brak chęci i chyba umiejętności programistów.
2. Pendrive podpięty jako rozszerzenie pamięci, czasem widoczny a czasem nie. Loteriada.
3. SONY zamiast naprawiąc problemy (poważne niedoróbki) non stop stosuje ta sama śpiewkę: Przywrócenie do ustawień fabrycznych (hard reset) lu elegancko: soft reset. Co oczywiście w 99% nie poprawia działania sprzętu , jednego z droższych na rynku.
4. Gdyby nie bardziej niż dobra jakość obrazu, oddałby ten niedorobiony produkt w terminie 14 dni. KD-65XF9005
muszę powiedzieć ze udało mi sie zmusić to usypiania HDD po wyłączeniu tv (a dokładnie ok 2-3 minuty po).
wyłączyłem w sieci wszystkie opcje odnośnie sterowania telewizorem (włącznie z możliwością uruchomienia go po wyłączeniu poprzez siec = brak możliwości uruchomienia go poprzez Google Home itp.). tu szkoda ze nie ma opcje zasilania żeby wyłączać urządzenia peryferyjne np. USB po wyłączeniu TV.
dodam jeszcze ze dysk zarejestrowałem w ustawieniach - TIP: inna opcja po zarejestrowaniu system formatuje partycje, którą potem natywne nie da sue odczytać na Windowsie,
ja odpaliłem jakiś program diskinternals read linux na windowsie i skupowałem pliki - sformatowałem dysk na NTFS i wgrałem certyfikat i inne pliki, ktore wcześniej skopiowałem (poza tabelami dysku MFT itp.) no i dysk nadal zarejestrowany oraz widoczny w Windowsie.
Tak, ale dysk HDD powinien się wyłączać przy jego braku aktywności po upływie zadanego czasu , a nie tylko gdy TV wyłączysz pilotem. Tak jest nawet w najtańszych urządzeniach mających wbudowane lub podpięte dyski.
Ewidentnie jest to niedoróbka programistów. Może nie słyszeli o taki maleńkim programiku HdIdle ????
Witam,
Zapytałem ponownie support co ma do powiedzenia w tym temacie - oto odpowiedź:
Nie możemy zagwarantować, że każda zewnętrzna pamięć będzie działać prawidłowo z telewizorem. Kwestia prawdopodobnie jest po stronie kompatybilności danych urządzeń. W tej kwestii nie jesteśmy wstanie klientowi pomóc. Klient zawsze może skonsultować problem z naszym autoryzowanym serwisem, jeżeli nasza odpowiedź go nie zadowala.
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/repair?pdp={}&cat={}
Pozdrawiam