anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

moduł CAM CI+ a Sony KD-65X9005B

profile.country.PL.title
henpluta
Poszukiwacz

moduł CAM CI+ a Sony KD-65X9005B

Witam

Odnowiłem umowę z NC+ i otrzymałem nową kartę i moduł CAM ( na moje życzenie ) do odbioru programów 4K kodowanych w systemie NAGRA 3. Niestety mój odbiornik odbiera wszystkie kanały 4K tz. FTA ale nie odbiera kanału Canal+4K ULTRA słychać dialogi a wizji brak. Wersja oprogramowania PKG3.004EUA - ostatnia , kod sesji zdalnej pomocy technicznej 158-126-207. Uwaga: na drugim odbiorniku KD-55XD8505 który posiadam wszystko działa bezproblemowo - rewelacyjnie !!!. Potrzebna aktualizacja softu do KD-65X9005B mam nadzieję, że Firma szybko rozwiąże ten problem bo TV jest tego warte. Mimo skierowania oficjalnego zapytania do SONY SUPPORT TEAM SUPPORT otrzymałem, kiedy już zabrakło Firmie argumentów lakoniczne odpowiedzi że wina jest po stronie kompatibilności modułu CI+ z TV a nie aktualizacja ! .Więc pytam to dlaczego w innym moim TV wszystko działa.

Jak zawsze co nie jest nowością w tej Firmie po zakończeniu gwarancji klient z problemami sprzętu pozostawiony jest sam sobie. Firma nie może a może nie chce wydać nowej aktualizacji która rozwiązała by ten problem.

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@henpluta  Prawdopodobnie ten telewizor KD-65X9005B nie obsługuje  HEVC. 

Canal+ 4K ULTRA HD nadaje przy zastosowaniu tego kodeka.

profile.country.PL.title
henpluta
Poszukiwacz

Witam

Telewizor KD-65X9005B posiada kodek MPEG-4 HEVC co jest w danych technicznych i odtwarza programy

4K nadawanych przez Canal+ ale przez dekoder zewnętrzny.

Inne programy które nadawane są FTA czyli nie kodowane też są w MPEG-4 HEVC są bez problemu odtwarzane.

Po konsultacjach z serwisem SONY problem jest tylko w aktualizacji softu którego ta firma już najprawdopodobniej nie zrobi bo jest już po gwarancji. Problem z aktualizacjami w tej firmie jest znany i to z negatywnej stromy. 

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@henpluta  Poczytaj sobie na satkurier- ULTRA HD z satelity w praktyce lub na forum satkurier -sprawdzone TV UHD z HEVC. Wtedy może przekonasz się ,że w starszych telewizorach nawet HEVC HEVC-owi nie jest równy.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@henpluta wskaż mi miejsce w którym znalazłeś, że ten model obsługuje HEVC?

W danych technicznych:

https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs/kd-65x9005b/specifications

ani w instrukcji obsługi:

https://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/4533/45335321M.pdf

nigdzie na ten temat nie jest wspomniane.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
henpluta
Poszukiwacz

Jak już pisałem TV odbiera wszystkie kanały FTA 4K które są nadawane są z satelity ASTRA i HB 13 a one nadawane są Video :HEVC/H-265 czyli odtwarza i to doskonale !!!. Proszę wejść na stronę https://pl.kingofsat.net/ultrahdsat-hb13e.php i tam to jest wszystko opisane i podświetlone odpowiednim kolorem.

Moduł i karta jest są OK,  gra na innym TV 4K z systemem Android.

Problem jest jedyny to w starym sofcie KD-65X9005B a firma SONY nie poczuwa się do aktualizacji.

Jest wstyd aby nie było stać tak szacownej firmy na aktualizację softu  po gwarancji.