anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nagrywanie na dysk HDD (dwa tunery)

profile.country.PL.title
kamil_d
Użytkownik

Nagrywanie na dysk HDD (dwa tunery)

Mam podłączony dysk HDD do TV (x8309c). Mój TV ma oczywiście tuner DVB-T oraz podwójny tuner DVB-S z dwoma wejściami (sub i main). Używam modułu CAM od polsatu.

1. Gdy nagrywam jakiś program z TV naziemnej to mogę się przełączać pomiędzy kanałami TV naziemnej i oglądać je. Natomiast jak przełącze się na satelita to wyskakuje komunikat, że sygnał jest zakodowany i niemożna go oglądać.

2. Natomiast jak włącze nagrywanie na satelicie to jak chcę oglądać jakiś inny kanał na satelicie to wyświetla się wyżej wspomniany komunikat,również jak przełącze na TV naziemną to też się taki komunikat wyświetla.

Czegoś tu nie rozumiem bo taka sytuacja nie powinna mieć miejsca bo do TV mam podpięty kabel od TV naziemnej oraz dwa bezpośrednie kable z konertera twin od satelity (sub i main).

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Też mi się wydawało, że multiswich zazwyczaj posiada DiSEqC. Na chwilę obecną trudno mi coś poradzić. Postaram się jeszcze coś dowiedzieć w tym temacie.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kom-tur
Poszukiwacz

Mam ten sam problem w x8805c jeżeli chodzi o satelitę. Problem jest w module cam. Jeżeli nagrywaszjeden kanał satelitarny do drugi owszem można oglądać ale tylko niekodowany z FTA. Gryzłem kiedyś problem ale dałem sobie spokój bo sony zwalało winę na polsat ( który posiadam) i ich kartę, że może dekodować tylko jeden program w danym czasie a polstat mówi , ze to wina telewizora. Ja też bym się skłaniał do tej drugiej opcji bo patrząc analogicznie na dekoder zewnętrzny z dwoma wyjściami sat mamy przecież jedną kartę a możemy nagrywać dowolnie jeden kanał a inny oglądać.

Pozdrawiam. 

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@kom-turTeż kiedyś sie tym interesowałem. Wpisując w google np. -Moduł dla TV pozwalający na jednoczesne nagrywanie i oglądanie forum satkurier można wywnioskować, że tak jest w większości telewizorów. Można nagrywać ,ale ogladać inny program tylko FTA lub z tej samej częstotliwości. Jedynie telewizory z podwójnym tunerem oraz z 2xCI+ pozwalają na jednoczesne nagrywanie i oglądanie innego kodowanego. Ale wtedy trzeba od operatora posiadać dwa moduły. Takich telewizorów na rynku jest bardzo niewiele. Ponad dwa lata temu zastanawiałem się , czy wybrać  Sony W755 , czy Panasonic  CX750,który posiadał 2xCI+. Wybór padł na Sony ze względu ,że gwarantowali dvb-t2 hevc.

Oczywiście można kombinować z modułami wielostrumieniowymi i nieparowanymi kartami , ale wiąże się to ze sporymi wydatkami. Dla mnie gra niewarta świeczki, gdy wszystko można wyszukać w internecie.

Ponadto trzeba pamiętać ,że operator może w każdej chwili zablokowac w swoich kartach w  modułach możliwość nagrywania. Tak kiedyś zrobiło np. UPC.

pozdrawiam

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

@leczech, nie jest prawdą to co piszesz w tej konkretnej sytuacji i ogólnie trochę niedokładnie. Do dekodowania dwóch kanałów na raz potrzebny jest moduł i karta wspierające dekodowanie wielostrumieniowe i dwa tunery. Same dwa tunery wystarczą do jednoczesnego oglądania i nagrywania kanałów z różnych multipleksów. Podwójne złącze CI+ ma sens, jeśli korztasz z dwóch różnych dostawców (np. SAT i kablówka), ale do obsługi jednego dostawcy powinien wystarczy jeden CAM i jedna karta o odpowiednich funkcjach i uprawnieniach.

Sony ma problem z prawidłową obsługą nagrywania przy włożonym module CAM. Przykład z xe9305:

- DVB-C (TV posiada dwa tunery): nagrywanie kanału FTA z kablówki - można oglądać tylko inne kanały FTA (niekoniecznie z tego samego multipleksu - czyli dwa tunery działają)

- DVB-S2 (podłączony tylko jeden tuner): nagrywanie kanału FTA - można oglądać tylko kanały FTA z tego samego transpondera, albo kanały FTA DVB-C, kanały kodowane z kablówki nie uruchamiają się, mimo włożenia odpowiedniego modułu i karty

Nagrywania zakodowanego DVB-C nie mogłem przetestować, bo mój dostawca nie wspiera nagrywania w ogóle w swoich modułach CAM.

O ile jestem w stanie zrozumieć niemożność nagrywania jednego kodowanego programu i oglądania w tym samym czasie innego (bo nasi dostawcy raczej nie udostępniają wielostrumieniowych modułów CAM i kart), to brak możliwości oglądania jakiegokolwiek zakodowanego kontentu przy nagrywaniu treści FTA jest już niezrozumiałe i nie jest to zachowanie właściwe dla modułu CAM jednego dostawcy, a dla różnych modułów w telewizorach Sony, przynajmniej tych z Android TV.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@miciholKolego nie jest prawdą co piszesz. Przecież około rok temu posiadacz panasonica CX750(2XCI+) wyrażnie napisał, że korzysta z dwóch modułów UPC, czyli jednego dostawcy usług.  W ten sposób może nagrywać jeden kanał kodowany , a w tym czasie oglądać inny  również kodowany. 

pozdrawiam

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

@leczech, nie rozumiem, czego teraz dowodzisz. Po pierwsze, nie rozmawiamy tutaj o telewizorach Panasonic, a po drugie, nie napisałem, że rozwiązanie z dwoma modułami nie będzie działać, tylko że nie jest konieczne i jeden moduł powinien wystarczyć, jeśli wspiera wielostrumieniowość i dostawca pozwolił na jego obsługę.

Wyobrażasz sobie, że montuje się dwa tunery i jeden moduł CI+, żeby dawać użytkownikom protezę PVR? Po prostu moduły dostępnych w Polsce największych dostawców nie wspierają wielostrumieniowego dekodowania, albo nagrywania w ogóle. Pomijając kwestię tego, że na Sony nawet z jednym strumieniem nie chce działać jak należy...

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@miciholKolego. Ty chyba nie wiesz co piszesz. W poprzednim poście zarzucałeś  mi ,że podwójne gniazdo CI+ ma tylko tylko sens w przypadku modułów od dwóch różnych operatarów. W prosty sposób wytłumaczyłem Ci ,że to nieprawda. A Ty odwracasz kota ogonem. To chyba nie moja wina ,że z tego co się orientuję 2XCI+ posiadają tylko wyższe modele Panasonica.

Wejdż na hdtvpolska.com i moduł cam ci+ nagrywanie Sony 55X8509. Tam widać wyrażnie, że posiadacz tego odbiornika nie ma problemu z nagrywaniem kodowanego i oglądaniem kanału FTA. Może trzeba tak jak on stosować konwerter typu twin lub quad i pociągnąć dwa osobne kable.Zresztą tam też piszą ,że w telewizorach konkurencji(Samsung) są podobne problemy co naszymi. I też nie pomagają moduły wielostrumieniowe mimo posiadania podwójnego tunera. Kolega @kom-tur też nie ma problemów z nagrywaniem i oglądaniem innego FTA. Mi też moduł alphacrypt z kartą cyfra+ stwarza od czasu do czasu problemy. W telewizorze konkurencji jest trochę lepiej , ale problemy też występują. Wiem bo posiadam dwa telewizory różnych marek. W Sony pomaga przełączenie na naziemną lub przytrzymanie przycisku wyłącznia.A najlepiej wyłączać telewizor na kanale FTA.               U konkurencji pomaga tylko wyciągnięcie i ponowne włożenie modułu.

Z wszystkich znanych mi postów wynika, że najmniej problemów z nagrywaniem i oglądaniem innego kanału jest w przypadku telewizorów z 2XCI+ i włożonymi dwoma modułami. Pisałem już rok temu. Szkoda,że Sony nie ma takich telewizorów w swojej ofercie.

pozdrawiam

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

@leczech, napisałeś, że tylko telewizory z dwoma modułami i dwoma tunerami umożliwiają nagrywanie jednego programu i oglądanie drugiego, więc stwierdziłem, że nie jest to do końca prawda, bo nie jest.

Każdy telewizor z możliwością nagrywania, prawidłowo zaimplementowanym CI+, modułem wielostrumieniowym i z odpowiednimi uprawnieniami i dwoma tunerami (jeśli chcemy oglądać/nagrywać z różnych multipleksów) powinien dawać możliwość oglądania jednego programu i nagrywania drugiego bądź nagrywania dwóch programów (o ile ma odpowiednią wydajność).

Nie twierdze, że dwa moduły od tego samego dostawcy nie będą działać w sposób, w jaki to opisujesz i w pododobny sposób z jednostrumieniowością kart radzą sobie użytkownicy tunerów satelitarnych, ale to rozwiązanie nie ma sensu moim zdaniem, chociażby dlatego, że musisz wykupować drugi moduł i za niego płacić, w wielu przypadkach pozbawiasz się też opcji multiroom (u niektórych operatorów, u których możesz wziąć tylko jeden dodatkowy zestaw do odbioru). Dwa moduły CI+ w tych telewizorach zostały zainstsalowane głównie po to, żeby przy TV wspierającym DVB-T, DVB-C i DVB-S2 móc sobie korzystać z różnych dostawców bez konieczności żąglowania modułami.

Ja nie mam problemów z dziłaniem modułu od mojego operatora kablowego, tak długo, jak długo nie chcę sobie czegoś nagrać. Ponieważ mój dostawca nie umożliwia nagrywania zakodowanych treści, to przy obecnej implementacji obsługi CI+ przez Sony (bo z innymi TV i odbiornikami nie mam takich problemów), przy włączeniu nagrywania jakiejkolwiek treści FTA (bez różnicy, czy jest to FTA z satelity, kablówki, czy naziemne), telewizor blokuje mi możliwość oglądania treści zaszyfrowanych.

CP i NC+ swoim abonentom indywidualnym dostarczają moduły obsługujące tylko jeden strumien, dlatego kolega @kom-tur może oglądać tylko FTA przy nagrywaniu programów szyfrowanych. Zdecydowana większość dekoderów dostarczanych przez największych graczy kablowych i satelitarnych w Polsce ma wbudowane moduły dekodujące wielostrumieniowe, dlatego możliwe jest nagrywanie i oglądanie kilku programów jednocześnie.

Nie dyskutujmy o kablach i metodach połączenia, bo nie tutaj jest clue problemu. Do obsługi kablówki potrzebny jest tylko jeden kabel. Tuner satelitarny zresztą też wspiera Unicable.

Kolega zgłosił problem z nagrywaniem i jednoczesnym oglądaniem zakodowanych programów na swoim TV, a Twoim rozwiązaniem problemu jest zmiana telewizora na 2xCI+ i dokupienie dodatkowego modułu i karty. Yyyy...

profile.country.PL.title
owrank
Poszukiwacz

Niestety ja jestem rozczarowany i producentem TV i dostawcą TV SAT 😞 Producent TV z wiadomych powodów - zmiana dotychczasowego dekodera dedykowanego NC+ na TV z wbudowanym nawet podwójnym tunerem to totalny krok w tył - brak zatrzymywania programu, brak możliwości jednoczesnego nagrywania i oglądania.

Dostawca TV Sat czyli obecnie Polsat Cyfrowy tez się nie popisał, bo w tej chwili nie uznaje, że coś jest nie tak z modułem CAM i mam możliwośc wymiany tylko na najprostszy dekoder bez nagrywania (czyli znowu traciłbym możliwośc nagrywania i na TV i na dekoderze 😞 ) Aby wymienić na dekoder z HDD i nagrywaniem to muszę ponieść solidna karę tzn. podpisać przedłużenie umowy i to o ponad dwa lata (!!!!) i na dodatek wykupić jakikolwiek pakiet wyższy niż mam (!!!!). A wystarczyło kilka miesięcy temu wybrac dekoder z HDD zamiast modułu CAM 😞

Nie ukrywam, że zniechęca mnie to i do Sony i do Polsatu Cyfrowego 😞

profile.country.PL.title
owrank
Poszukiwacz

@leczech  napisał(a):

@....)

Wejdż na hdtvpolska.com i moduł cam ci+ nagrywanie Sony 55X8509. Tam widać wyrażnie, że posiadacz tego odbiornika nie ma problemu z nagrywaniem kodowanego i oglądaniem kanału FTA. Może trzeba tak jak on stosować konwerter typu twin lub quad i pociągnąć dwa osobne kable.

mam konwerter z czterema kabelkami a do TV Sony podłączone są dwa.

Używałem nagrywania w dekoderach od blisko 10 lat i takie problemy są od kiedy wybrałem TV Sony zmodułem CI

I co najgorsze moduł CI kosztował tyle samo co dekoder...

Zresztą tam też piszą ,że w telewizorach konkurencji(Samsung) są podobne problemy co naszymi. I też nie pomagają moduły wielostrumieniowe mimo posiadania podwójnego tunera. Kolega @kom-tur też nie ma problemów z nagrywaniem i oglądaniem innego FTA. Mi też moduł alphacrypt z kartą cyfra+ stwarza od czasu do czasu problemy. W telewizorze konkurencji jest trochę lepiej , ale problemy też występują. Wiem bo posiadam dwa telewizory różnych marek. W Sony pomaga przełączenie na naziemną lub przytrzymanie przycisku wyłącznia.A najlepiej wyłączać telewizor na kanale FTA.

nie... najprościej jest mieć dydykowany dekoder od operatora, w którym nie ma ŻADNYCH takich cyrków. Rozwiązanie które działa zależnie od kierunku wiejącego wiatru mnie nie interesuje