Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam odbiornik telewizyjny KDL-43W755C. Mam problem z nagrywaniem korzystając z moduł CAM. Nagrywanie działa jeżeli jest włączony telewizor. Natomiast jeżeli zaprogramuję nagrywanie i wyłączę telewizor to pojawiają się następujące komunikaty o błędach nagrywania: „Zdarzenia nie nagrano. Do tego zdarzenia dostawca włączył ochronę przed kopiowaniem” lub „ Nagrywanie przerwane. Program był tymczasowo niedostępny”
Jeżeli chodzi o ten pierwszy komunikat, to tę samą audycję mogłem nagrywać przy włączonym telewizorze.
Do tej pory nagrywałem korzystając z sygnału telewizji kablowej - osiedlowej i nie było z tym problemów. Moduł jest też od nich, a zainstalowałem go aby mieć więcej kanałów.
Bardzo proszę o wyjaśnienie i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Nie tylko moduł musi mieć zasilanie,najważniejszy jest tuner tv zamontowany w odbiorniku,a bez zasilania tunera klapa.
Tak jak napisałem, zasilanie modułu CAM wiążę się z włączeniem tv.
Jeżeli na module świeci się dioda, to uważam, że on jest zasilany tak jak i telewizor, który jest w stanie gotowości.
Telewizor nie jest odłączony od prądu. W tym stanie on nagrywał, tylko przez moduł nie chce.
Ja też mam moduł,ale Canal+ i też nie mam możliwości nagrywania na wyłączonym tv z modułem lub bez.
Zapomniałem napisać,że jak zaprogramuję nagranie,to wtedy włącza się tv w czasie nagrania.
U mnie jak zaprogramuję nagrywanie, to telewizor się nie włącza. Cały czas jest w uśpieniu.
Jak zainstalowałem modem i jak tv gra, to nagrywa, a jak tv jest zaprogramowany i wyłączony, to nie chce nagrywać.
W tej chwili nie pozostaje mi nic innego jak zaprogramować nagrywanie i jednocześnie włączenie i wyłączenie telewizora. Chyba, że ktoś zna i pochwali się rozwiązaniem.
To ja opiszę swoje doświadczenia. Moduł CAM Multimedia. Mogę nagrywać programy, mogę nastawić telewizor aby nagrał program w nocy (nie wiem czy się włącza obraz ale pewnie nie). Najdziwniejsze jest to, że jak oglądam TV i włączę nagrywanie nie mogę przełączyć na inny program (tzn. mogę ale dostaję info, że program jest zakodowany), natomiast jak nastawię nagrywanie i włączy się jak oglądam inny program to normalnie się nagrywa a ja mogę przełączać programy i oglądać co chcę. Nie wiem czy nie jest to również związane z tym jaki program chcę nagrać - zwykle nagrywałem z BBC Brit.
WojT20
Najdziwniejsze jest to, że jak oglądam TV i włączę nagrywanie nie mogę przełączyć na inny program (tzn. mogę ale dostaję info, że program jest zakodowany
U mnie tak samo
WojT20
Natomiast jak nastawię nagrywanie i włączy się jak oglądam inny program to normalnie się nagrywa a ja mogę przełączać programy i oglądać co chcę.
Też tak samo, tylko że u mnie niby idzie nagrywanie ale nigdy nic się nie nagrało.
Po drugie u mnie jak ustawię nagrywanie i wyłączony jest telewizor to dysk jest nie zasilany i moduł także bo w momencie włączania telewizora zapalają się kontrolki dysku i mam info, moduł został włożony. Nigdy zaprogramowane nagrywanie nie zadziałało i nie miało prawa bez zasilania.
A jak masz podłączony dysk? U mnie jest zewnętrzny podłączony przez USB i jest stale zasilany przez telewizor, więc nie ma problemu z nagrywaniem gdy tv jest wyłączony. Oczywiście jak nie było modułu CAM. Odkąd jest, to przestało działać.
Ja nagrywam na pendrive.