Podziel się wrażeniami!
Aktualizacja oprogramowania układowego do wersji v6.6555
Pisać co komu się poprawiło po aktualizacji.
U mnie znacząco polepszył się obraz 4K, w niektórych filmach na Netflixie obraz wygląda jak bym patrzył na to, co dzieje się za szybą, wygląda bardzo realnie.
Tak, poprzedni model przed wymianą XG8590 wyświetlał pięknie, nic nie zmieniałem od tamtej pory. Panowie z kablówki przywieźli jakiś sprzęt, sprawdzali siłę, jakość, ilość błędów sygnału i stwierdzili jakość sygnału jako wzorcową.
To że na tamtym tv było ok to nie znaczy że od tamtej pory nie mogło się coś stać z kablem. Spróbuj teraz sprawdzić to samo połączenie tylko na innym telewizorze.
Tak, mam 40 cali Samsung, obraz jest porównywalny ale... Nie strzępi napisów, nie robi pikselozy na np. trawie, w tle nie ma milionów mrówek, nie rozmywa twarzy, wokół głowy na pierwszym tle nie ma artefaktów(taj jakby przezroczystej aureoli), napisy nie mają cienia jak na obrazie 3D bez okularów.
Jakby było coś z kablem wyszło by na pomiarze w trakcie wizyty operatora.
Skoro na samsungu też jest lipa więc to wina sygnału. A wszystkie te dodatkowe niepożądane efekty mogą być wynikiem skalowania tego słabego sygnału do 4k i polepszaczy obrazu. Spróbuj zarobić na nowo kabel i wymienić wtyczkę kablówki.
Info o obrazie 1080i/25Hz. Skalowanie do 4k to chyba poniosło cię to jest zwykła kablówka przez kabel antenowy.
Ok ale skoro na innym tv obraz też jest słaby to wina po stronie sygnału moim zdaniem.
Tak, też tak zakładałem, ale jak czytam że ludzie mają te same problemy n UPC gdzie tam jest dobry dekoder i ogólnie kablówka, mam ponowne obiekcje czy to nie TV.
Według mnie , coś masz źle ustawione , spróbuj łagodna gradacja dać na dużą
Czego ja nie próbowałem, w ogóle zmiany ustawień według mnie nie są widoczne, co bym nie zmienił to różnica gołym okiem prawie niezauważalna. Dziękuję za zainteresowanie, jeśli Ci się chce możesz napisać jakie Ty masz ustawienia, w androidzie jedno ustawienie jest zależne od drugiego, trzeba czasami kilka dostosować.
Też mam kablówkę z sygnałem 1080i-25hz. Podłączone kablem komcentrycznym do dekodera dvb-t telewizora. Obraz w tym wypadku najbardziej zależy od tego co nadają konkretne programy i jak kompresuje to operator. Można ocenić to po wadze plików z nagraniem tych kanałów. Ogólnie jest dobrze, chociaż poprzedni tv od sony tylko, że FHD ma na tym sygnale jakby bardziej ostry obraz niż obecny FX9005 ale ten ostatni ma za to więcej kolorów, lepszy upłynniacz obrazu no i androida... Ale wracając do sygnału. Kwiatki i artefakty mogą być wynikiem zakłóceń elektrycznych. Może kabel od kablówki jest w pobliżu jakiegoś urządzenia z silnym polem elektromagnetycznym i jego częste zmiany dają takie zakłócenia ? U mnie czasami się pojawiają przy przejeżdżających za oknem samochodach. Aż trudno uwierzyć, bo sygnał do domu leci światłowodem a jednak zakłócenia się zdarzają... Ale są to tylko krótkotrwałe " kwadraty" na obrazie. Osobiście uważam, że masz coś poprzestawiane w ustawieniach tv. Tutaj rzeczywiście jedna zmiana wpływa znacząco na inne i czasami można naprawdę się pogubić, tym bardziej że nazwy ustawień są kompletnie niedomyślne. Podstawa to wybranie opcji bodajże " wyświetlanie wszystkich pikseli" i nieprzesadzanie z funkcją " rozdzielczość" bo też wprowadza ziarnistość do wyświetlanego obrazu. A najlepiej po prostu zacząć od zerowania w ustawieniach albo nawet powrotu do ustawień fabrycznych. A i jeszcze zawsze można spróbować podłączyć sygnał z kablówki, o ile nadawany jest jako dvb-t, przez jakiś zewnętrzny dekoder, przystawkę. Z doświadczenia wiem, że np. te od naszego fergusona dają całkiem dobry obraz. Wykluczysz w ten sposób ewentualną awarię samego dekodera w tv.