Podziel się wrażeniami!
Witam. Ostatnio zakupiłam tv sony kd-65xh9005 w którym wg producenta całkowita pojemność wbudowana to 16 GB. Po kontakcie z supportem sony dowiedzialam sie ze na dzien dobry 8GB zabieraja na prace systemowe. Wiec pozostaje nam 8 GB dostepnej pamieci. O tym juz nie wspominaja na str sony, sprzedawca również. W moim tv nawet 8GB nie mam dostępnych. Wg Zaleceń supportu przywrócona ustawienia fabryczne i mam ogólnej dostępnej pamięci wspoldzielonej 4,4 GB, dostępnej 3,5 BG bo niecały 1GB zajmują zainstalowane aplikacje. Reasumując zamiast deklarowanych 16 GB mam 4.4 GB 😐
16GB jest to całkowita wbudowana pamięć telewizora, jednak część tego miejsca jest zarezerwowana dla systemu i aktualizacji, podobnie jak w smartfonach. W przypadku telewizorów jest to nadal dużo miejsca na instalowanie aplikacji, jeżeli okażę się że pamięci jest za mało to można skorzystać z zewnętrznej pamięci, np. pendrive.
Przewodnik pomocniczy | Przenoszenie aplikacji na urządzenie pamięci masowej USB (sony.net)
Rozumiem to jak najbardziej. W smartfonach jest jednak widoczna informacja nt ilość całkowitej wbudowanej pamięci z możliwością podglądu ile jest zarezerwowane na system czy też aktualizacje. W tv tego nie widać. Na starcie mam dostępne 4.4 GB pamieci wspoldzielonej. Oczywiście jak wgrywam swoje aplikacje to ta wartość maleje. Sony na swojej stronie powinno zamieszczać informację ile GB zostaje dla użytkownika A nie wpisywać 16 GB. To wprowadza w błąd klienta 😐
Na stronie sony https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00112912 piszą
Telewizory te są sprzedawane z wbudowaną pamięcią o określonej pojemności. Łącznie dostępna pamięć wewnętrzna ma pojemność 8,2 GB. Wykonując czynności opisane poniżej, możesz sprawdzić, jakie jest aktualne wykorzystanie pamięci przez aplikacje, filmy i zdjęcia:
Mam nowy tv bez i na stracie po przywróceniu wartości fabrycznych mam 4.4 GB dostępnej pamięci. Support odpisał
Szanowna Pani,
dziękujemy za kontakt z Sony.
W nawiązaniu do Pani zapytania informujemy ,iż telewizory posaidają 16GB pamięci wbudowanej z czego 8 GB używane jest na procesy systemowe. Pytanie gdzie brakujące GB ?