anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pamiej tv

profile.country.PL.title
Justyna80
Poszukiwacz

Pamiej tv

Witam. Ostatnio zakupiłam tv sony kd-65xh9005 w którym wg producenta całkowita pojemność wbudowana to 16 GB. Po kontakcie z supportem sony dowiedzialam sie ze na dzien dobry 8GB zabieraja na prace systemowe. Wiec pozostaje nam 8 GB dostepnej pamieci. O tym juz nie wspominaja  na str sony, sprzedawca również. W moim tv nawet 8GB nie mam dostępnych. Wg Zaleceń supportu przywrócona ustawienia fabryczne i mam ogólnej dostępnej pamięci wspoldzielonej 4,4 GB, dostępnej 3,5 BG bo niecały 1GB zajmują zainstalowane aplikacje. Reasumując zamiast deklarowanych 16 GB mam 4.4 GB 😐

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

16GB jest to całkowita wbudowana pamięć telewizora, jednak część tego miejsca jest zarezerwowana dla systemu i aktualizacji, podobnie jak w smartfonach. W przypadku  telewizorów jest to nadal dużo miejsca na instalowanie aplikacji, jeżeli okażę się że pamięci jest za mało to można skorzystać z zewnętrznej pamięci, np. pendrive.

Przewodnik pomocniczy | Przenoszenie aplikacji na urządzenie pamięci masowej USB (sony.net)

profile.country.PL.title
Justyna80
Poszukiwacz

Rozumiem to jak najbardziej. W smartfonach jest jednak widoczna informacja nt ilość całkowitej wbudowanej pamięci z możliwością podglądu ile jest zarezerwowane na system czy też aktualizacje. W tv tego nie widać. Na starcie mam dostępne 4.4 GB pamieci wspoldzielonej. Oczywiście jak wgrywam swoje aplikacje to ta wartość maleje. Sony na swojej stronie powinno zamieszczać informację ile GB zostaje dla użytkownika A nie wpisywać 16 GB. To wprowadza w błąd klienta 😐

profile.country.PL.title
Justyna80
Poszukiwacz

Na stronie sony https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00112912 piszą  

Telewizory te są sprzedawane z wbudowaną pamięcią o określonej pojemności. Łącznie dostępna pamięć wewnętrzna ma pojemność 8,2 GB. Wykonując czynności opisane poniżej, możesz sprawdzić, jakie jest aktualne wykorzystanie pamięci przez aplikacje, filmy i zdjęcia:

1. Naciśnij przycisk HOME na pilocie
  2. Wybierz opcję [Ustawienia]* 
  3. Wybierz opcję [Przechowywanie i resetowanie].
  4. Wybierz opcję [Pamięć], aby wyświetlić listę zapisanych aplikacji, zdjęć i plików do pobrania. 

Mam nowy tv bez i na stracie po przywróceniu wartości fabrycznych mam 4.4 GB dostępnej pamięci. Support odpisał 

Szanowna Pani,

dziękujemy za kontakt z Sony.

W nawiązaniu do Pani zapytania informujemy ,iż telewizory posaidają 16GB pamięci wbudowanej z czego 8 GB używane jest na procesy systemowe. Pytanie gdzie brakujące GB ?