Podziel się wrażeniami!
Mam Sony Bravia KD-65XE8505 po włączeniu pilotem telewizor długo się uruchamia. Obraz pokazuje się dopiero po 30-40 sekundach. Natomiast kiedy wyłączę telewizor i chcę go od razu ponownie włączyć to niereaguje, trzeba odczekać ok. 15 sekund. Po takiej czynności czasami się resetuje.
Mam telewizję z Cyfrowego Polsatu i zamiast dekodera jest karta CI+ CAM. Często też po włączeniu lub podczas oglądania znika obraz i pojawia się komunikat że brak kary w module CAM, włóż kartę.
Czy ktoś może coś na to zaradzić .
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Wyjąłem kartę z telewizora i przywróciłem ustawienia fabryczne. Drugi raz już jej nie wkładałem, tylko wymieniłem w Cyfrowym Polsacie na najzwyklejszy dekoder satelitarny.
Wszystkie złe objawy opisane wcześniej ustąpiły. Telewizor po włączeniu uruchamia się od razu i nie "zamula".
I co mnie cieszy to, że nie muszę używać do obsługi dwóch pilotów, tylko wystarczy ten od dekodera, ponieważ po włączeniu dekodera telewizor automatycznie się też uruchamia i tak samo jest z wyłączeniem oraz sterowaniem głośności.
Wniosek: karta z modułem CAM z Cyfrowego Polsatu źle wpływa na działanie telewizora Sony Bravia KD-65XE8505.
Dziękuję za pomoc.
@Maras.fczyli standardowo w tym zestawie co podałeś coraz nowsze modele stare problemy
Witam,
@Maras.f zgłosiłem Twoje problem do supportu - oto odpowiedź:
Bazując na stronie kompatybilności modułu CAM z telewizorami producent nie przeprowadzał testów z telewizorami Sony wyprodukowanymi po 2016 roku:
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/modul-cam-ci-plus.cp
Zalecam sprawdzenie kompatybilności wraz z dostawcą telewizji, ponieważ brak kompatybilności telewizora i karty może powodować wszystkie opisane przez klienta problemy, a nawet znacznie więcej.
Od strony telewizora mogę zalecić próbę wyciągnięcia karty oraz przeprowadzenie przywrócenia do ustawień fabrycznych. Następnie (bez karty) sprawdzić, czy telewizor w dalszym ciągu będzie miał problem z włączaniem - jeśli nie to mamy pewność, że usterka leży po stronie kompatybilności karty z telewizorem.
Pozdrawiam
Wyjąłem kartę z telewizora i przywróciłem ustawienia fabryczne. Drugi raz już jej nie wkładałem, tylko wymieniłem w Cyfrowym Polsacie na najzwyklejszy dekoder satelitarny.
Wszystkie złe objawy opisane wcześniej ustąpiły. Telewizor po włączeniu uruchamia się od razu i nie "zamula".
I co mnie cieszy to, że nie muszę używać do obsługi dwóch pilotów, tylko wystarczy ten od dekodera, ponieważ po włączeniu dekodera telewizor automatycznie się też uruchamia i tak samo jest z wyłączeniem oraz sterowaniem głośności.
Wniosek: karta z modułem CAM z Cyfrowego Polsatu źle wpływa na działanie telewizora Sony Bravia KD-65XE8505.
Dziękuję za pomoc.