Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie wszystkich użytkowników!
Zakupiłem niedawno wymieniowy w tytule tv oraz soundbar. Po podłączeniu ich kablem hdmi high speed na złaczu z obsługą ARC działa sterowanie jednym pilotem, działa dźwięk.
Niestety jak wchodzę do menu soundbara obraz bardzo miga oraz ma zakłócenia. Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego, resetowałem oba sprzęty do ustawień fabrycznych i nie pomogło.
Dlaczego tak się dzieje i czy to normalne?
Z poważaniem
Bartek
Czy szukałeś już odpowiedzi w dziale Pomoc? Polecamy również upewnić się czy na naszym forum podobny problem nie był wcześniej poruszany.
Witam,
@Amanrod zgłosiłem Twój problem do supportu jak będzie odpowiedź dam znać. Trochę to może potrwać więc cierpliwości.
Pozdrawiam
Witam,
Oto odpowiedź supportu:
Proszę sprawdzić, czy problem występuje, kiedy wyłączona jest opcja Bravia Sync.
Proszę także o informację czy funkcja ulepszony sygnał HDMI jest włączona oraz czy wymieniany był przewód HDMI i czy problem występuje na innym złączu HDMI. Jeżeli jest możliwość, uprzejmie prosimy o udostępnienie krótkiego filmu ukazującego problem z obrazem.
Pozdrawiam
Ja walczyłem z tym problemem wczoraj, po podłączeniu 65xf9005 oraz ht-xf9000.
Problem jest znany i powtarza sią na zagranicznych forach, do tego stopnia, że ludzie zwracają tej soundbar. A problem tak naprawdę dotyczy rozdzielczości.
W instrukcji malutką gwiazdkę, w tabelce z obsługiwanymi częstotliwościami w zależności od użycia standardowego lub rozszerzonego hdmi.
Przy rozdzielczości 4k jest gwiazdka - nie działa funkcja options, nie jest obsługiwane menu ekranowe urządzenia. Czyli masz dostęp tylko do pewnych podstawowych ustawień przez menu „dźwięk” w telewizorze. Kiepso, bo nie da się sparować subwoofera w securenlink czy ustawić odległości widza od głośnika.
Zacząłem kombinować jak obniżyć rozdzielczość. Udało mi się podłączając stare PS3 do hdmi4 (tego bez obsługi rozszerzonej). Obraz 1080p, z jakiegoś powodu nie podbijany do 4k (pewnie kwestia gniazda hdmi) i menu soundbara od razu zadziałało.
W ten sposób udało mi się skonfigurować urządzenie. Ale wracając do sygnału z innych gniazd czy wewnętrznych aplikacji nie działa nic, obsługuje się to na ślepo 😞 Trochę to słabe jak na urządzenie dedykowane do tej serii telewizorów.
Witajcie
Jestem nowym posiadaczem zestawu 49XF9005 oraz HT-XF9000. Chciałbym podpiąć się pod temat, Konsola PS4 podpięta pod soundbar Hdmi (rozdzielczość 4k HDR), soundbar z najnowszym oprogramowanie, pod TV Hdmi (Arc). Tylko w tym trybie mam menu ekranowe soundbaru. Dekoder Orange podłączony pod TV (4K), Pc pod Tv (4k), dysk SSD (filmy 4K) pod TV i w żadnym z tych podłączeń, nie mam menu ekranowego soundabru, wszystkie opcje wykonywane na słuch (na ślepo). Czy ja coś źle robie, czy taki zestaw TV i sounbar tak już ma?
Chyba jednak problem nie dotyczy rozdzielczości, ponieważ w ps4 mam ustawione 4K, na zagranicznych forach piszą że to, przewody HDMI są winne, i co niektórzy kupują po ok. 100$. A ja chyba znalałem rozwiązanie, mam w tej chwili podpięty PC (rozdzielczośc 4K) pod soundbar, menu ekranowe jest dostępne. Przed chwilą podpiąłem dekoder Orange (Samsung) i menu ekranowe jest. Dziwnym przypadkiem jet to że u ciebie działa, ponieważ podpiąłem Ps4 pod HDMI 4, ustawiłem w konoli 1080p i niestety menu ekranowego nadal nie mam. Pośrednim rozwiązaniem byłby zakup rozgałeziacza Hdmi HDMI 2.0a, HDCP 2.2, niestety to jest koszt ok 150zł na dwa wejścia, ale nie rozwiązuje problemów ze sterowaniem soundbarem ogldając filmy z dysku twardego. jutro zadzwonię do Sony, spróbuję się dowiedzieć, czy ten problem mogą rozwiązać poprzez aktualizacje i czy w ogóle pracują nad rozwiązaniem. Jak nie to bę rozwarzał zwrot do sklepu, przecież to jest śmieszne, że taka głupota psuje cały odbiór sprzętu audio.
Potwierdzam, że jeśli źródło sygnału jest podpięty do wejścia hdmi w soundbarze, a ten do telewizora przez arc to menu osd działa niezależnie od rozdzielczości. Jeśli sygnał idzie z tv po zwrotnej w hdmi to osd nie ma.
Aczkolwiek w instrukcji na stronie 63PL jest info o braku osd w rozdzielczości 4k. Niemniej u mnie do soundbara jest podpięty odtwarzacz blu-ray, z którego puszczam do tv netflixa w uhd i menu soundbara działa.
Aczkolwiek w instrukcji na stronie 63PL jest info o braku osd w rozdzielczości 4k. Niemniej u mnie do soundbara jest podpięty odtwarzacz blu-ray, z którego puszczam do tv netflixa w uhd i menu soundbara działa.
Kolejny dzień testów i szukania rozwiązań, sprawdziłem to co napisałeś. Nie dawało mi to spokoju na stronie 63 podpunkt 3 z instrukcji, jest informacja, "Przycisk OPTIONS nie działa i nie wyświetla się menu ekranowe(OSD)zestawu" i jest tak jak piszesz ale dotyczy rozdzielczości 4K 4096 x 2160p i ją mogę uzyskać tylko na PC i faktycznie przy takiej rozdzielczości nie działa OSD, nawet gdy PC jest podpięty pod soundbar. Pozostałe sprzęty oraz wbudowane aplikacje wyświetlają obraz w 4K 3840 x 2160p i na nich ma prawo działać menu ekranowe i działa, niestety tylko wtedy gdy żródło obrazu jest podpięte pod soundbar. Więc z całą pewnością, to nie wina kabla, rozdzielczości, a jakiegoś błedu w sofcie.
Witam,
@wojtekmarchewka zgłosiłem Twój problem do supportu - oto wskazówki:
Prosilibyśmy przywrócić soundbar do ustawień fabrycznych. Dokładne informacje jak tego dokonać można znaleźć w instrukcji obsługi urządzenia na stronie 61.
https://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/4725/bc8064a443c479098e4318c38114b1c2/47258654M....
Proszę także upewnić się, że jest zainstalowana najnowsza aktualizacja:
https://www.sony.pl/electronics/support/home-theater-sound-bars-home-theater-systems/ht-xf9000/downl...
Pozdrawiam