anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KD75 XF9005- brak podglądu obrazu i dźwięku w EPG (guide) i źle działający screen mirroring

profile.country.PL.title
PiotrekWoj
Użytkownik

Sony KD75 XF9005- brak podglądu obrazu i dźwięku w EPG (guide) i źle działający screen mirroring

Cześć!

2 tygodnie temu kupiłem nowy, opisany w tytule tematu TV i mam z nim niestety pewne problemy- po włączeniu EPG po 3-4 sekundach ginie podgląd obrazu i dźwięk. Dzieje się tak praktycznie za każdym razem. Przez 2 tygodnie tylko raz się zdarzyło, że po włączeniu EPG cały czas był podgląd obrazu i dźwięku. Kontaktowałem się z pomocą techniczną, TV był przywracany do ustawień fabrycznych i nic to nie dało.

W jednym z maili Sony stwierdziło, ze problem może leżeć po stronie modułu CI+ od cyfrowego Polsatu. Wczoraj testowałem dalej i bawiłem się całym menu ukrytym pod przyciskiem GUIDE na pilocie

W menu do wyboru są: 
wybór TV
guide po gatunkach
guide
lista nagranych tytułów
lista programatora
ustawienia
i w każdym podmenu z wyjątkiem guide obraz i dźwięk w tle jest i wszystko śmiga jak należy. Kiedy przełączam na guide obraz z dźwiękiem znikają- przełączę znowu na coś innego  z listy powyżej i ponownie się pojawiają. Gdyby problemem był moduł to podglądu raczej nigdzie by nie było...?
Miałem przez 3,5 roku Samsunga z tą samą kartą CI+ i tam nigdy nie zdarzyło się, żeby nie było dźwięku czy  miniaturki obrazu w EPG.

Problem opisany powyżej może być powiązany z inną niepoprawnie działającą funkcją czyli screen mirroring (wyświetlanie na TV treści np z tel. komórkowego).
W Sony nie ma możliwości zainstalowania aplikacji ELEVEN SPORTS- po prostu jej nie ma przy wyszukiwaniu aplikacji w sklepie (swoją drogą jak to możliwe w 2019r?!
Chciałem wiec wyświetlić treści z aplikacji Eleven telefonu na ekranie TV- wszystko się wyświetla (menu, napisy, zdjęcia itd.) do momentu załączenia jakiegoś kanału (transmisji)- wtedy TV nie wyświetla obrazu i pozostaje czarny ekran zamiast obrazu (na komórce normalnie wyświetlają się treści), dźwięk jest przekazywany na kino domowe więc z tym jest OK.
Pomyślałbym, że może coś z samą aplikacją, ale nie- puszczając NETFLIX-a z komórki na TV jest identycznie- nie ma obrazu!
Przetestowane zostało to na dwóch różnych telefonach i na obu jest tak samo. Na 3-letnim słabym, kilka razy tańszym Samsungu rodziców wszystko działa jak należy. 

Miał/ ma ktoś coś podobnego? Czy ktoś kto ma moduł CI mógłby się wypowiedzieć jak u niego z działaniem podglądu kanału w momencie wertowania listy programów?
Oglądam dużo TV i brak tego podglądu w EPG jest dla mnie wadą nie do zaakceptowania.

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
HD56-ZD63.
Użytkownik

Sony 65xf9005 oraz moduł Canal+ CI+ z ECP i ta sama "partaczka". Na "preferowany satelita" po włączeniu funkcji Guide po 3-4 sekundach obraz i głos w tle ginie. Na "ogólnym satelita" zarówno głos jak i obraz w tle funkcjonują. Taki stan trwa już od dłuższego czasu, co najmniej dwa lata. Temat ten był poruszany od początku, ale Sony nie potrafi lub nie chce tego problemu rozwiązać, a to jest dla użytkowników męczące. Ponieważ korzystam z satelity ogólnego, dlatego tego problemu nie zgłaszałem do serwisu, ale jest to podstawa do reklamacji. Dodam, że na ogólnym satelicie funkcja ta działa, mimo że mam wgrane kanały zarówno na preferowanym satelicie jak i kanały telewizji naziemnej. Miałem nadzieję, że Android 9 da możliwość podglądu obrazu kanału gdy przeglądamy guide, ale to dla Sony jest chyba nie do udźwignięcia. Jestem związany z Sony  praktycznie  od  początku i odnoszę wrażenie, że Sony bardzo dużo traci czasami  na małych niedoróbkach, szczególnie u osób, dla których obraz jest na drugim miejscu, a najważniejsze są "ciekawostki". Odsuwa od siebie tę grupę użytkowników tv i wpycha w ramiona konkurencji (LG cz Samsunga), gdzie tego typu rozwiązania w tv decydują o ich zakupie. Za dwa dni przechodzę na tv xh. Zobaczymy co to za "ptyca".

profile.country.PL.title
kosa16051971
Użytkownik

Kolego  HD56-ZD63  jakiś czas temu pisałem o takim samym przypadku,też mam C+ i też miałem problem z preferowanym satelitą,Ja to rozwiązałem zapisując programy z preferowanego i ogólnego satelity na pendrive i ponowne zapisanie tych kanałów z pendrive do tv i to Mi pomogło.

Kosecki
profile.country.PL.title
HD56-ZD63.
Użytkownik

Do kosa16051971. Tak ten trik  usprawnia działanie guide na preferowanym satelicie. Faktycznie jest ok. Dzięki za podpowiedź. Tego rodzaje sztuczki to nawet fajna rzecz. Człowiek staje się odkrywcą. Pamiętam gdy miałem 65xd9305, tam to dopiero się działo. Też kilka tego typu rozwiązań udało mi się znaleźć. Pozdrawiam poszukiwaczy i odkrywców funkcji, które Sony ukryło przed użytkownikami, oczywiście celowo dla zabawy.

profile.country.PL.title
kosa16051971
Użytkownik

Też Mnie to wkurzało,po włączeniu GUIDE na preferowanym satelicie ginął Mi podgląd PREFEROWANEGO,a pojawiał się podgląd OGÓLNEGO SATELITY,to dopiero były cyrki.Pozdrawiam.

Kosecki