anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KD75 XF9005- brak podglądu obrazu i dźwięku w EPG (guide) i źle działający screen mirroring

profile.country.PL.title
PiotrekWoj
Użytkownik

Sony KD75 XF9005- brak podglądu obrazu i dźwięku w EPG (guide) i źle działający screen mirroring

Cześć!

2 tygodnie temu kupiłem nowy, opisany w tytule tematu TV i mam z nim niestety pewne problemy- po włączeniu EPG po 3-4 sekundach ginie podgląd obrazu i dźwięk. Dzieje się tak praktycznie za każdym razem. Przez 2 tygodnie tylko raz się zdarzyło, że po włączeniu EPG cały czas był podgląd obrazu i dźwięku. Kontaktowałem się z pomocą techniczną, TV był przywracany do ustawień fabrycznych i nic to nie dało.

W jednym z maili Sony stwierdziło, ze problem może leżeć po stronie modułu CI+ od cyfrowego Polsatu. Wczoraj testowałem dalej i bawiłem się całym menu ukrytym pod przyciskiem GUIDE na pilocie

W menu do wyboru są: 
wybór TV
guide po gatunkach
guide
lista nagranych tytułów
lista programatora
ustawienia
i w każdym podmenu z wyjątkiem guide obraz i dźwięk w tle jest i wszystko śmiga jak należy. Kiedy przełączam na guide obraz z dźwiękiem znikają- przełączę znowu na coś innego  z listy powyżej i ponownie się pojawiają. Gdyby problemem był moduł to podglądu raczej nigdzie by nie było...?
Miałem przez 3,5 roku Samsunga z tą samą kartą CI+ i tam nigdy nie zdarzyło się, żeby nie było dźwięku czy  miniaturki obrazu w EPG.

Problem opisany powyżej może być powiązany z inną niepoprawnie działającą funkcją czyli screen mirroring (wyświetlanie na TV treści np z tel. komórkowego).
W Sony nie ma możliwości zainstalowania aplikacji ELEVEN SPORTS- po prostu jej nie ma przy wyszukiwaniu aplikacji w sklepie (swoją drogą jak to możliwe w 2019r?!
Chciałem wiec wyświetlić treści z aplikacji Eleven telefonu na ekranie TV- wszystko się wyświetla (menu, napisy, zdjęcia itd.) do momentu załączenia jakiegoś kanału (transmisji)- wtedy TV nie wyświetla obrazu i pozostaje czarny ekran zamiast obrazu (na komórce normalnie wyświetlają się treści), dźwięk jest przekazywany na kino domowe więc z tym jest OK.
Pomyślałbym, że może coś z samą aplikacją, ale nie- puszczając NETFLIX-a z komórki na TV jest identycznie- nie ma obrazu!
Przetestowane zostało to na dwóch różnych telefonach i na obu jest tak samo. Na 3-letnim słabym, kilka razy tańszym Samsungu rodziców wszystko działa jak należy. 

Miał/ ma ktoś coś podobnego? Czy ktoś kto ma moduł CI mógłby się wypowiedzieć jak u niego z działaniem podglądu kanału w momencie wertowania listy programów?
Oglądam dużo TV i brak tego podglądu w EPG jest dla mnie wadą nie do zaakceptowania.

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
PiotrekWoj
Użytkownik

Dzięki kolego za podpowiedź, ale to jeszcze nie to.

Miałem podpiętego PEN-a i dysk. Odpiąłem oba i dalej nic. Dla pewności zrobiłem jeszcze miękki reset TV i gdy się ponownie włączył dalej ta funkcja nie jest aktywna.

Do TV mam w tej chwili podpiętą tylko antenę od satelity i HDMI od amplitunera.

Masz może jeszcze jakiś pomysł czemu to nie jest aktywne?

profile.country.PL.title
PiotrekWoj
Użytkownik

Panowie, jest progress, ale to jeszcze nie to- ściągnąłem listę programów na pena (jak miałem podpiętego pena i dysk to przesyłanie nie było aktywne, jak wypiąłem oba też. Dopiero jak podpiąłem samego pena to miałem możliwość zgrać programy. Wrzuciłem listę na kompa i przeedytowałem (usunąłem na próbę tylko jeden z dalszych kanałów). Chciałem tę listę wgrać dla "ogólnego satelity" ale jak klikam importuj to mogę tę listę wysłać tylko dla preferowanego satelity. Dla PREFEROWANY SATELITA mam napisane "można zaimportować", a dla pozostałych "brak zapisanych usług"
Jak zrobić, żeby na satelicie ogólnym wyszukało /mi kanały cyfrowego Polsatu i wrzuciło listę, którą mógłbym podmienić.
W związku z tym, że nie mogłem listy wgrać dla satelity ogólnego wgrałem na próbę listę dla preferowanego i tu mały cud- na EPG jest obraz i dźwięk- jedyny problem to taki, że dla dość sporej ilości kanałów w podglądzie EPG jest "brak informacji o zdarzeniach". Jak przejadę 3-4 godziny do przodu to już praktycznie żaden kanał nie ma informacji o zdarzeniach i EPG jest praktycznie puste.
Dodam, że wyłączyłem automatyczne aktualizacje przewodnika.

Czy SONY może mi pomóc z pozostałymi problemami? Źle działający screen mirroring i problem z wączaniem TV po dłuższym nieużywaniu (najczęściej z samego rana)?

Miał ktoś coś podobnego? TV raz na jakiś czas nie chce się włączyć, a jak już się odpala to jakby się resetował (logo androida i kilkunastosekundowe odpalanie)

profile.country.PL.title
kosa16051971
Użytkownik

Witam kolego,z tego co wyczytałem,to masz cyfrowy polsat,jeżeli tak,to użyj preferowanego satelitę,tam wybierasz CYFROWY POLSAT i masz kanały tego operatora,potem wyszukaj sobie kanały na ogólnym satelicie.Przy kopiowaniu na pena będziesz miał i kanały preferowane i ogólne.

Kosecki
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@PiotrekWoj  Musisz po prostu wyszukać również kanały z satelity ogólnego. Po wejściu zmienić przeszukiwanie pełne na sieciowe i wtedy mamy możliwość zmiany Astry na Hot Bird. Telewizor wyszuka około 1400 kanałów i zgrać tak samo programy na pena. Przy tej ilości programów edycja zajmuje trochę czasu. Jest wiele dubli kanałów i zdarza się ,że jedne działają, inne nie. Po ponownym podpięciu pena wyskoczy Ci możliwość importu dla preferowanej i ogólnej. A przy wyszukaniu np. jeszcze naziemnej ,to będziesz miał trzy listy do importu. W telewizorach konkurencji np.LG jest możliwość zmiany ilości rzędów programów przy EPG. Jeżeli damy ilość na 5,6 lub 7 to wyskakuje w lewym rogu okienko z poglądem. Przy ustawieniu ilości na 10 mamy to samo co w Sony , czyli obraz w tle. Szkoda ,że w naszych telewizorach brak takiej możliwości.

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

Tak dla porządku, warto wspomnieć o tym, że po imporcie wcześniej eksportowanych kanałów, podgląd waraca, ale:

a) jest problem z aktualizacją EPG, tak jak już wspomniano - często pojawia się „brak informacji o zdarzeniach”, zwłaszcza „w przyszłości”

b) w ciągu kilku dni, przy pierwszej zmianie na satelicie, telewizor dla „preferowanego satelity” wróci do listy kanałów ustalonej przez operatora platformy, a wraz z tym wróci problem znikającego obrazu w EPG. Nie pamietam, jak się zachowa na satelicie ogólnym, ale chyba bardzo podobnie. Można wyłączyć automatyczną aktualizacje usług, ale znowu pozbawiamy się pewnej funkcjonalności, zwłaszcza kiedy zmieniają się parametry nadawania kanałów, albo są one dodawane/usuwane.

Tak czy siak, EPG nie działa jak powinno, a ja osobiście wolę jego prawidłową aktualizacje, niż podgląd z przewodnikiem pełnym „braku informacji o zdarzeniach”, nic wtedy nawet nie zaprogramujesz.

profile.country.PL.title
PiotrekWoj
Użytkownik

Cześć!

Mam jeszcze jeden temat, któy denerwuje mnie w EPG.

Co jakiś czas (generalnie dość często) gina mi poszczególne kanały z EPG. Giną jakby pakietami, np giną kanały polsatu takie jak zwykły polsat, polsat sport, polsat news, polsat film (niektóre kanały polsatu pozostają). Innym razem gina kanały oferowane przez TVN.

Nie pomaga wyłączenie TV- sytuacja naprawia się "sama" po jakimś czasie.

Często oglądam sport i niestety ginie mi też eurosport 2- jak kanał zginie z EPG to nie można go też włączyć przyciskiem (po prostu nie istnieje dla TV).

Wszystko naprawia się samoistnie. Kiedy widzę, że coś się zmieniło? Oglądając jakikolwiek kanał TV sam się przełącza na kanał nr 1, a więc zwykły Polsat.

Jak potrzebuję dany kanał "na już" to póki co radzę sobie tak, że robię od nowa import kanałów z pendrive i wszystkie wracają.

Jakies pomysły jak to rozwiązać na stałe?

Te wszystkie problemy z EPG trochę psują mi radość z użytkowania tego TV i coraz bardziej zastanawiam się nad dekoderem...

Aż ciężko uwierzyć, że w 2019 roku, gdzie TV są tak zaawansowane technologicznie użytkownik musi się bujać z takimi niedogodnościami i nikt tego do tej pory nie ogarnął...

profile.country.PL.title
pawel2020
Poszukiwacz

Czy dalej masz problem z "brak podglądu obrazu i dźwięku w EPG (guide)" ? To samo mam w XG9505 i po aktualizacji do 6.4960 ani na satelicie polsat, ani na ogólnej nie ma dźwięku. U mnie jeszcze co najgorsze informacje o programach wyświetlają się z bieżącej godziny i jednej do przodu. Później już tylko "Brak informacji o programie" Jak rozwiązałeś to u siebie ?

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Informacje Guide nie są zależne od telewizora a dostawcy.

Co do braku dźwięku czy po aktualizacji przywracałeś ustawienia fabryczne? Są one wskazane w przypadku problemów.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
pawel2020
Poszukiwacz

Hej,

Uważam, że nie masz racji i wydaje mi się, że rozwiązałem problem. Nie chce zapeszać, ale od 2 dni jest idealnie, czyli mam dźwięk, obraz w okienku i informacje o programach po kliknięciu GUIDE. A to co zrobiłem to instalacja kanałów TYLKO na satelicie ogólnym, nie mam kanałów na satelicie polsat (żadnej innej też nie). Jak dla mnie to satelita polsat wszystko psuła. Sony tego nie dopracowało i nie działa jak powinno. Minus jest taki, że mam ponad 1500 kanałów i muszę to posegregować, a program Channel Editor dupy nie urywa. Ale wolę to ręcznie posortować i mieć GUIDE jakie powinno być, niż satelita polsat  z odpowiednimi kanałami, ale bez dźwięku, obrazu i informacji o kanałach.

profile.country.PL.title
micihol
Użytkownik

Rozwiązałeś, ale na chwilę. Jeśli masz włączoną automatyczną aktualizację kanałów, to najprawdopodobniej problem pojawi się ponownie, szczególnie jeśli wyedytujesz kolejność kanałów. Coś się zmieni, dodadzą/usuną jakieś kanały i będzie jak kiedyś. Do tego, jeśli wyedytujesz kolejność kanałów, to EPG może przestać się aktualizować. :slight_smile: Coś się schrzaniło z EPG po wejściu Androida 7 i jakoś Sony nie może/nie chce tego ogarnąć.