anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telewizor KD-55xg8596 - problem z kątami

profile.country.PL.title
RobertKoza
Poszukiwacz

Telewizor KD-55xg8596 - problem z kątami

Cześć,

kilka dni temu kupiłem telewizor 55xg8596 na Androidzie (IPS, edge lighting). Zastanawiam się, czy z matrycą jest wszystko ok i czy poniższy problem to „norma” czy być może powinienem oddać telewizor do sklepu i kupić inny egzemplarz/model tv'ka.

Problem wygląda następująco:

telewizor stoi na stosunkowo wysokiej komodzie, jego górna krawędź jest na wysokości ok. 160 cm. 
Oglądając np. Netflixa w nocy, przy delikatnym oświetleniu w pokoju, górną część ekranu (a zwłaszcza górne narożniki) jest bardzo wyblakła, z pomarańczową poświatą, wręcz w kolorze sepii.

Oczywiście czytałem o backlight bleeding, IPS bleeding, cloudingu itp., natomiast tutaj jest to tak mocne i ewidentne, że naprawdę irytuje podczas oglądania. Gdy staniemy na wprost telewizora i mamy oczy na wysokości górnej krawędzi ekranu: wszystko jest SUPER, czarny jest czarny, kontrast i kolory są poprawne. Natomiast gdy obniżymy się, np. siadając w fotelu czy na kanapie, górna część ekranu jest wypłowiała i ma żółto-pomarańczową poświatę. Najmocniej jest to widoczne w narożnikach. Wystarczy usiąść delikatnie bardziej po jednej stronie, żeby przeciwny narożnik ekranu był jeszcze bardziej zażółcony. Myślałem, że w przypadku IPS kąty powinny być bardzo dobre, tutaj jednak nawet najmniejsze odchylenie od środka robi bardzo dużą różnicę (przy ciemnych scenach w ciemnych pomieszczeniach). Przechylenie telewizora do przodu niewiele daje, tak naprawdę chodzi o jego wysokość względem oglądającego…
Ustawiłem jasność na minimum, mimo wszystko efekt jest dalej mocno widoczny, a już zwłaszcza, gdy siedzimy lekko z boku ekranu.

Wiem, że w IPSach backlight bleeding występuje, natomiast czy powinna być aż taka różnica w zależności od tego jak „nisko” siedzimy? Rodzice mają model 3-4 letni, też na IPS, i można usiąść na ziemii, a obraz dalej jest super. W tym przypadku z ziemii praktycznie nie widać nic na górze ekranu.

Chciałbym Was poprosić o opinię, czy tego typu zachowanie telewizora jest normalne, czy mam po prostu jakiś mega wadliwy egzemplarz?

4.JPG5.JPG1.JPG3.JPG

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Lumbagoo
Doradca

Taki jest urok matryc IPS + materiał Dolby Vision w ciemnym pomieszczeniu. Decydując się na matrycę IPS trzeba być świadomym jej problemów. Panele te są świetne do pracy dziennej, bardzo dobrze radzą sobie z duża ilością światła słonecznego, mają świetne pokrycie palety kolorów i kąty widzenia. Do dziennego użytkowania, telewizji (kablowa, satelitarna) matryca IPS będzie świetna. Wszystko to pryska, gdy zgasimy światło i chcemy oglądać Dolby Vision (dolby vision to gra światłem, telewizory krawędziowe i efekt DV to ciężka sprawa, tylko telewizor z FALD/OLED jest w stanie punktowo doświetlać i wygaszać ekran). kontrast statyczny matryc IPS nie przekracza 1:1000 i w ciemnym pomieszczeniu będzie to po prostu widać, czerń nigdy nie jest czarna i mocno srebrzy. Jeżeli chcemy oglądać Dolby Vision i Netflix i na tym bazujemy w codziennym użytkowaniu, to XF9005/XG9505 byłyby lepszym wyborem, pomimo bardzo wysokiej komody. Zadzieranie głowy w trakcie oglądania jest bardzo męczące dla naszego karku :slight_smile:

profile.country.PL.title
RobertKoza
Poszukiwacz

Dzięki za odpowiedź. Czyli taki obraz to "normalne" zjawisko? Z matrycą wszystko jest ok?... Wieczorem praktycznie nie idzie go używać, chyba, że stoi się centralnie przed TV i górna krawędź jest na wysokości oczu oglądającego...