Podziel się wrażeniami!
Witam
Czy jest jakaś instrukcja ustawienia tv pod HDR. Canal+ 4k nadaje z HDR ale u mnie przy HDR10 kolory tak jaskrawe że nie idzie oglądać a orzy hlg ciemny obraz mimo jasności na full. Tv sony bravia 55xe8599.
Niezgodze sie z toba.Mam podlaczony tv xd9305 do tunera sat 4 k i po wybraniu kanalu 4k z sygnalem hdr,tez jest zonk.Wiec wina lezy nie po stronie Netflixa.Wxzesniej myslalem ze to wina kabla hdmi ,ale niestety tak niejest.
U mnie zawsze była możliwość wyłączenia HDR, mój brat sprawdził na swoim 65XE9005 i u niego również, jest możliwośc wyłączenia HDR przy oglądaniu filmów z Netflixa. Mamy wgrane najnowsze oprogramowanie.
Więc o co chodzi ? Co telewizor, to inaczej działa ? Magia Sony He he ...
Ale nie możecie wyłączyć Dolby Vision.
W tej chwili w temacie "Ustawienia HDR" jest poruszanych wiele wątków i można się pogubić
To ja nieco ze swoich doświadczeń
Jestem tym "szęśliwcem" który wydał kupę kasy na xe9305. (co chwila wywala mnie z sieci Wi-Fi, nie identyfikuje niektóych urządzeń zewnętrznych, Android działa tak sobie). Generalnie za telewizor w tej cenie oczekiwałbym nieco więcej.
Ale generalnie jakość obrazu i skalowanie do wyższej rozdzielczości są w porówaniu do rynku ponadrzeciętne, więc cały czas walczę z niedogodnościami.
Ale wróćmy do HDR.
Przy korzystaniu z Netflixa ekrean automatycznie przestawia się w tryb HDR (Dolby Vision). Widać to w:
Action Menu - Obraz jest z ikoną HDR,
Tryb obrazu - Dolby Vision
Ustawienia zaawansowane/Opcje Video - zdefiniowany jest tryb HDR - HLG ( nie można go wyłączyć, ale świeci "jak zły")
Przy korzystaniu z Dekodera NC+ Ultra 4k rzecz ma się nieco inaczej. Otóż:
Action Menu - Obraz jest z ikoną HDR
Tryb Obrazu - Kino pro (czyli taki jak ma zdefiniowany w TV)
Ustawienia zaawansowane/Opcje Video - tryb HDR - mam w opcji Automatyczne. Przełączając między trybami HGL/Wył. widać różnicę, ale nie jest ona jakoś porażająca.
I teraz zastanawiam (ma bazie doświadczęń z grą RDR 2 i oszukanym HDR) , czy HDR z satelity to rzeczywisty HDR a nie jedynie sztucznie podkręcone ustawienia TV, które odczytują informację "syganł HDR"? Różnica przy wyłączonym HDR jest naprawdę niewielka.
Np. szanowna małżonka stwiedziła:
Ten (z HDR) ciemniejszy niż z opcją "Wył."
Chyba nie tak to powinno wyglądać...
No tak do dzisiaj myślałem ,że to TV (XD93) szwankuje z tym HDR-em moje źródło HDR to Netflix dzisiaj wykupiłem Amazon Prime Video i włączyłem The Grand Tour ,który leci w HDR to inny TV to co powinno być jasność kolor i wszystkie pozytywne achy i ochy obrazu dlaczego tak różnie jest odbierany ten tryb ? Taki HDR jaki jest na Amazon to mi pasuje ! No i żeby ta aplikacja się tak nie cięła :P.
Posiadam, też xe9305 i korzystam z Netflixa i powiem tyle że ten Dolby Vision to jest jedna wielka kupa na netflixie nie wiem czy przypadkiem nie są jakieś błędne metadane i TV nie radzi sobie z tym. Obejrzyj kolego "Sabrine" i zobaczysz jaka kaszana jest. Wygląda to beznadziejnie. Obraz ciemny jak cholera, taki jakby za mgłą.
Dodam, że TV podłączony do neta (1Gbit) po kablu i nie ma mowy o spadku jakości stream-u.
Filmy odpalone na Bluray 4K z Dolby Vision wyglądają świetnie np . Jurassic World: Fallen Kingdom.
Coś jest nie halo z DV z Netflixa.
Przy materiale HDR w modelu XE9305 można wyłączać HDR'a zmieniać z HLG/BT.2020 itd.
U mnie TV dostał wczoraj zadyszki, chodził jak wóz z węglem, nie potrafił odtworzyć żadnego filmu z USB - trzeba było wyczyścić CACHE i teraz chodzi bardzo dobrze przez jakiś czas. Natomiast resztę kwesti przemilczę w temacie tego TV jak i innych rzeczy (os. Android TV, serwis SONY, itd, clouding - który sam wyeliminowałem - dzięki pewnemu użytkownikowi tego forum) bo szkoda strzępić język.
Jeśli bym mieszkał w cywilizowanym kraju, a nie w republice bananowej to oddałbym go w ***** i kupił Panasonica FZ800. TV za 6k i pilot nawet nie jest podświetlany, za to żre baterie jak opętany to raz, a serwis sony ma klienta w dup.... i na każdą bolączkę zalecają reset do fabrycznych - żenada.
Narcos na Netflix to tragedia z tym Dolby Vision.
Nie idzie oglądać normalnie.
@Michal_TJE. napisał(a):65 xd9305 skalibrowałem pod siebie ...
jestem zadowolony z hdr
mogę udostępnić bez problemu swoje ustawienia...
jak ktoś coś to na priv..
Witam,
w nawiązaniu do postu z ustawieniami TV (aby poprawnie wyświetlić HDR) czy mogę takowe otrzymać ? Posiadam tv 55XD85 czyli zbieżny do Pana modelu. Czy też nie ma Pan możliwości wyłącznia trybu HDR.
Pozdrawiam i proszę o odp.
Witam. Jestem zainteresowany twoimi ustawieniami obrazu. Mój adres to; zbyszeka4@o2.pl.Dziękuje.