Podziel się wrażeniami!
Od kilku dni obserwuję albo od razu po włączeniu kanału naziemnego albo najpóźniej po kilkunastu sekundach jedno lub kilka (2-3) mignięc ekranu. Ekran staje się w tym czasie na 1-3 sek czarny...Akcja ta nie jest jeszcze każdorazowa ale bardzo częsta.
Co może być powodem? Zrobiłem miękki reset ale nie pomogło.
A może to oznaka rozpoczynającego się finiszu życia telewizora?
Witaj wolfmar,
nie przesądzałabym od razu "finiszu życia telewizora"
Sugeruję skontaktować się z autoryzowanym serwisem, gdzie przeprowadzą kompleksową analizę problemu i zaproponują rozwiązanie. Najbliższy serwis możesz znaleźć tu: https://locator.sony/pl_PL/servicecenters/?zoom=5&latitude=52.16045&longitude=19.33594
Pozdrawiam
@wolfmar Od jesieni zeszłego roku trwają intensywne prace na nadajnikach związane z uwolnieniem wyższych częstotliwości. Wczoraj u mnie przeniesiono kanał 46 na 29. Wyszukiwanie ręczne i brak dwóch kanałów z nowej częstotliwości. Pomogło nowe pełne wyszukiwanie. Przez prawie 5 lat mój W755 wyszukiwał najpierw polskie , a następnie czeskie po kolei od najniższych częstotliwości. Obecnie czeskie wyszukuje według własnego widzimisię. Prawdopodobnie nastąpiły jakieś zmiany parametrów nadawania i starsze telewizory zaczynają mieć problemy. Trzeba chyba zaczekać do całkowitego zakończenia prac na nadajnikach. Wczoraj na kilkadziesiąt zmian w czterech przypadkach stwierdzono problemy z odbiorem. Nie przywracaj ustawień fabrycznych, gdyż aplikacji zegar w rogu ekranu już nie zainstalujesz.
pozdrawiam
Dzięki za info. jako że obecnie rzadko korzystamy z TV naziemnej a jeszcze rzadziej (prawie wcale) korzystamy z czeskiej więc nie zauważyłem żadnych problemów. Polskie naziemne odbiera póki co bezproblemowo bo te sprawdziłem (a nuż wrócimy do ich oglądania) 😉
Dopiszę bo a nuż ktoś ma podobnie
Migotanie jest rzadsze (samoistnie) - znaczy telewizor zrozumiał że jak go zlekceważę to sam siebie musi uleczyc