Podziel się wrażeniami!
Mama problem z podłączonym do Soundbaru LG SJ2 telewizorem SONY KD-55XD75. Złącze optyczne tzn. końcówka kabla optycznego wychodzacego od wtyczki zł. optycznego w telewizorze świeci sie po wyłączeniu telewizora pilotem. Przy włączonym telewizorze swiecenie jest jasniejsze, po wyłączeniu jest mniejsza intensywnośc świecenia ale nie gaśnie. Czy jest to normalny objaw ? czy można wyłączyć to złącze całkowicie ?. Opisany problem powoduje samoistne włączenie soundbara (zgodnie ze specyfikacją LG sprzęt włącza się po rozoznaniu sygnału zewnętrznego tj. Optyczny, bluetooth itp. Jest to jak najbardziej pożądane działanie sprzetu ponieważ eliminuje włączanie soundbara osobnym dedykowanym pilotem). Soundbar z odłączonym kablem opty. nie włącza sie i jesrt w stanie czówania - prwidłowy objaw działania, co eliminuje podejrzenie przypadkowego włączania sie soundbara poprzez przypadkowe powiąznie ze sprzętami - (np. telefon, odtwarzacz mp3 itp.) skomunikowanymi pomiędzy sobą za pomocą bluetooth. Może ktoś ma jakieś inne rozwiązanie na powyższy problem jednak nadmienię, że Sundbar nie ma złącza HDMI / ARC.
Nasz ekspert jest dziś niestety poza biurem, dlatego sugerujemy kontakt z naszym wsparciem technicznym, które z pewnością podpowie co zrobić w tej sprawie
Kontakt poprzez formularz na stronie: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email, telefonicznie dzwoniąc pod numer tel. 22 3060694 lub e-mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com.
@marconixSONY, czy istnieje jakaś okresowość włączania, czy może jest to zjawisko losowe? Jeśli losowe, to proponuję abyś po samoczynnym włączeniu soundbar'a włączył także telewizor i sprawdzić w ustawieniach czas pracy TV. Informację tą powinieneś znaleść w menu: Ustawienia /Informacje / Stan / Czas działania. Jeśli wyświetlony tam czas działania będzie wynosił w okolicy kilku minut, będzie to oznaczało, że Twój TV właśnie wykonał samoczynny reset a przy tym automatycznie włączył zródło dzwięku... W moim przypadku wyjście optyczne jest także cały czas aktywne (nawet przy uśpionym TV), więc wg mnie problem leży po stronie soft'u, który co jakiś czas wykonuje niepożądane restarty telewizora.
Witam,
@marconixSONY zgłosiłem Twój problem do supportu - oto odpowiedź:
Niestety nie ma możliwości trwale wyłączyć wysyłania sygnału złączem optycznym. Jeśli system audio nie ma możliwości podłączenia poprzez złącze HDMI ARC to jedynym rozwiązaniem które mogę zaoferować to wyłącznie automatycznego włączania po stronie soundbara. Alternatywnie istnieje możliwość fizycznego odłączania przewodu, jednak wydaje mi się, że nie będzie to komfortowe rozwiązanie.
Pozdrawiam