Podziel się wrażeniami!
Jako, że to mój pierwszy post.
Witam wszystkich serdecznie.
Mój problem dotyczy KD-55XD8599 (Android 6) oraz usługi Netflix.
W opcjach apki ani konta Netflix nie można wyłączyć HDR, próbowałem znaleźć taką opcję w ustawieniach TV ale bez skutku.
Netflix wykrywa, że TV obsługuje HDR i automatycznie zaczyna się strumieniowanie kontentu w tej technologii. TV przełącza się automatycznie na profil obrazu HDR i nie można go zmienić. Zmniejszyłem jasność na tym profilu ale niewiele to pomaga.
Nie wiem jak wygląda to na innych telewizorach ale w tym modelu to totalna porażka!
Oglądam właśnie nowy serial "Iron Fist" i ten obraz przez mgłę mnie dobija.
Nie wspomnę o ciemnych scenach, nie mogę na to patrzeć...
Jak wyłączyć HDR w tym modelu?
Dziękujemy za zapytanie.
Wyłączenie HDR w Android 6.0
Action Menu/ Obraz/ Ustawienia zaawansowane/ Opcje obrazu/ HDR Automat, WŁ, Wył.
W HDR można obniżyć jasność. NP. ustawić tryb Standard, Ustawić Motionflow na Wyraźny, w ustawieniach Eco włączyć oszczędzanie energii
Pozdrawiamy, zespół Sony
Sony_Poland_Team napisali:
Action Menu/ Obraz/ Ustawienia zaawansowane/ Opcje obrazu/ HDR Automat, WŁ, Wył.
Nie mam takiej zakładki w menu jak "Opcje obrazu".
Poza tym wydaje mi się, że nawet jakbym miał to nie wyłącza ona HDR w telewizorze tylko wyłącza automatyczne załączanie profilu HDR z ustawieniami obrazu?
Sony_Poland_Team napisali:W HDR można obniżyć jasność. NP. ustawić tryb Standard, Ustawić Motionflow na Wyraźny, w ustawieniach Eco włączyć oszczędzanie energii
Profilu HDR nie można zmienić gdy oglądany jest kontent HDR, pole jest "wyszarzone".
W profilu HDR nie można wyłączyć czujnika światła.
Wczoraj powyłączałem wszystkie polepszacze w profilu "HDR" i jest lepiej, w ciemnych scenach czarny juź tak nie świeci ale ogólnie nie jestem zadowolony z efektów. Wolałbym oglądać kontent z Netflixa w 4k ale SDR.
Podtrzymuję pytanie czy można wyłączyć HDR w tym telewizorze lub zmusić apkę Netflixa do strumieniowania 4k SDR?
Właśnie też to zauważyłem, że Sony service odpowiada na nasze pytania nie znając menu poszczególnych modeli telewizorów. Wygląda to jak odpowiedzi z automatu.
Piszecie co wiecie albo co wam się wydaje ? Gdzie jest pozycja Opcje obrazu tym bardziej w Androidzie 6. Czy to świadczy o profesjonalnym podejściu do użytkownika ?
Mam X85 i android 6, również nie znalazłem takiej opcji przy przeszukaniu menu z różnych stron. Ani z wejścia do menu głównego ani z akcion menu. Brawo Sony 🙂
Niestety jestem zmuszony oglądać z HDR, w TV nie mam opcji do wyłączenia HDR.
Sony... coż nadeszły czasy kup i się bujaj, może z Androidem7 coś się zmieni ale w tym tempie wprowadzania szóstki...
Kontaktowałem się z Netflixem, jedyna opcja to zmniejszenie jakości w ustawieniach konta.
Apka serwuje wtedy kontent bez HDR ale w 720p 😞
Też mam ten problem z HDR . To jest GRANDA aby ten problem rozwiązać nie pomaga rozwiązać Sony !!!!!
no właśnie jak Wam się podoba ten HDR zastanawiam się jak się tym można zachwycać ? Przynajmniej tym na Netflixie ani kontrastu ani koloru a napisy świecą jak gwiazda polarna przecież to jakaś porażka ostatnio nawet jakaś bajkę właczyłem z HDR to nawet kreskówka wygląda jak zdjęcie sprzed 50 lat a ten sam film z FullHD to po prostu bajka z kolorem ,kontrastem i wszystkimi walorami obrazu
jest jeszcze jedna mozliwosc.
Podczas odtwarzania klikacie action menu>obraz>ustawienia zaawansowane>zerowanie>zerownie (wideo HDR Żywy) i mamy zywe kolory i hdr