Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry,
Chciałbym prosić o radę, informacje w nastepujacym temacie.
Telewizor xh90 podłączony mam przez hdmi-port 3, do soundbara (inny producent). Oprócz tego do portów hdmi 1 i 2 podłączone mam odpowiednio dekoder upc oraz ps. Generalnie funkcjonuje to poprawnie, gdy rzeczywiście chce aby dźwięk przechodził przez soundbar, jednak gdy np. chciałbym wyłączyć soundbar i słuchać dzwieku z głośników tv lub np. słuchawek bt, pojawia się problem.
Gdy wylacze sounbar, lub wylaczy się on sam po 15 minutach bezczynności, tv wyswietla komunikat o włączeniu głośnika tv, jednak po okolo 10-15 sekundach wyswietla się komunikat o włączonym systemie audio (mimo wyłączenia soudbaru). Od czasu do czasu także informacja o problemie w komunikacji i działaniu głośników tv, ale po chwili ponownie następuje proba przełączenia się na system audio. Od tego momentu tv przeskakuje pomiędzy wyjściami audio i nie jest w stanie na stale przełączyć się na głośniki tv. Jedynym sposobem, aby rzeczywiście zadziałały głośniki tv, jest odlaczenie sounbara od hdmi lub sieci elektrycznej.
Jest to szczególnie uciążliwe podczas gry na konsoli na słuchawkach, gdy sounbar wyłącza się (15 minut bezczynnosci), a tv zaczyna szukać innych wyjsc, co przy okazji sprawia także, że sygnal video się przełącza.
Dodam, że resetowałem ustawienia do fabrycznych, przemienialem także kable hdmi. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć czy może jednak któreś ustawienia powodują takie problemy?
Z góry dziekuje, pozdrawiam.
Od czasu podpięcia UHD z HDMI TV do HDMI1 w soundbar mam to samo po 5min czy 15 uruchamia się sam a nie było tego.
Odłączyłem kabel HDMI od TV i podpiąłem ponownie i uruchamianie się ponownie po 15 min zniknęło, hm sądzę że w tych firmware są błędy związane z danymi które kontrolują porty HDMI, potem są problemy z przekazywaniem sygnału. Hm
Cześć,
I jak aktualna sytuacja u Was z tym problemem?
Ja mam niestety podobnie. Nieraz mam dokładnie ten sam efekt co zaprezentowany w temacie, a nieraz soundbar po prostu przestaje być widziany przez TV (nie działa głos, auto włączanie i wyłączanie, nie widać go ustawieniach).
U mnie pomaga:
1 . wyłączenie w soundbar zasilania z kabla + wyjęcie hdmi.
2. odczekanie z 3 min
3. Włączenie zasilania i odczekanie aż się w pełni włączy (do dość istotne u mnie)
4. podłączenie hdmi
Jednak jest to strasznie denerwujące, bo pojawia się średnio co 3-4 dni.