Podziel się wrażeniami!
Witam,
Tydzień temu kupiłem telewizor A80L. Przy okazji chciałem polepszyć jakość dźwięku i dobrałem do zestawu soundbar HTA-3000. Specjalnie zdecydowałem się na komplet tego samego producenta, żeby urządzenia komunikowały się płynnie i bezproblemowo. Urządzania są połączone oryginalnym kablem HDMI dołączonym do soundbara przez gniazda HDMI eARC.
Niestety mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić i który bardzo przeszkadza w użytkowaniu. Po przełączeniu dźwięku na soundbar (system Audio), regulacja dźwięku z pilota TV działa bardzo mało płynnie zarówno przy przytrzymywaniu przycisków VOL + i -, jak i przy przyciskaniu 'impulsowym'.
Przykłady:
1. Naciskam 10 razy przycisk + -> głośność wzrasta o 4 jednostki.
2. Naciskam i przytrzymuję +, a po chwili puszczam -> na początku na ekranie nic się nie pokazuje, następnie pokazuje się pasek regulacji dźwięku, głośność przeskakuje o parę jednostek, zatrzymuje się, znowu przeskakuje, po puszczeniu przycisku nadal przez 1-2 sek. głośność na pasku rośnie.
Serwisant TV Sony był, obejrzał i stwierdził, że dla niego to zachowanie normalne, bo następuje tu komunikacja z TV do soundbara i następnie komunikacja zwrotna: 'Musi działać wolniej'. Moim zdaniem to nie jest na tyle obciążająca operacja, żeby przy tej mocy obliczeniowej urządzeń powodować takie lagi. Poza tym nie tylko działa wolniej ale szarpie i pomija część przyciśnięć pilota.
Sprawdzałem w sklepie losowe podłączone zestawy Samsunga i Philipsa i działały płynnie (Samsung bardzo płynnie, Philips nieco wolniej ale bez 'szarpania').
Przypadkowe Sony w sklepie (z innym soundbarem) również niestety miało opóźnienia podobne do moich - sprzedawca nie miał pojęcia dlaczego.
Prośba o pomoc:
1. Czy któryś z użytkowników ma może sposób na upłynnienie działania regulacji dźwięku z pilota TV?
2. Czy może jakiś inny soundbar (Sony lub innej firmy) działa u kogoś lepiej z telewizorem Sony Google TV ?
3. Czy komuś może udało się to poprawić droższym kablem HDMI?
Wkurza mnie to na tyle, że zamierzam zwrócić soundbar 😡.
(najnowsza wersja softu na obu urządzeniach, restart do ustawień fabrycznych nie pomógł).
Witam,
Skierowałem twój problem do supportu Sony - jak będzie odpowiedź dam znać.
Pozdrawiam
Witaj!
Bardzo nam przykro z powodu problemów z płynną regulacją głośności, które napotkałeś. Chcielibyśmy pomóc Ci w rozwiązaniu tego problemu.
Zachęcamy do skontaktowania się z naszym wsparciem technicznym, abyśmy mogli sprawdzić odpowiednią konfigurację oraz połączenie Twoich urządzeń.
Poniżej przesyłam dane kontaktowe do naszego wsparcia.
Telefon: +48 22 30 60 694
E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com
Nasze linie są otwarte w godzinach 09:00 - 18:00 od poniedziałku do piątku.
Pozdrawiamy,
Zmiana kabla nic nie pomoże, taki urok sony, jak miałem a90j też nie było płynnie np z marantz sr5015, chyba trzeba to zaakceptować albo czekać na aktualizacje oprogramowania, która nie wiadomo czy kiedykolwiek to poprawi.
Bardzo dziękuję za odpowiedź @kurtion , mało to optymistyczne. Sprzęt prawie za dychę i głupiej głośności nie potrafią ogarnąć...
Wczoraj starszy sprzedawca w sklepie powiedział, że zauważyli do kilka lat temu, bo wcześniej chyba było OK. Może jakaś aktualizacja Androida 'pomogła'?
Sprawdzałem tam Android TV na P... i działał trochę lepiej, ale też nie idealnie.
Konkurencyjne zestawy na S... i L... śmigały aż miło.
Tak jak pisałem... Dzwoniłem na support i był u mnie nawet serwisant Sony. Stwiersził, że dla niego to jest zachowanie w normie. Chyba, że macie w firmie jakiegoś guru, który to bardziej ogarnia i moglibyście polecić kontakt na priv?
@djrychu Bardzo dziękuję za pomoc. Dzwoniłem na support od razu jak to zauważyłem. Nie pomogli. Przydałby się kontakt z deweloperami systemu, ale oni pewnie są zajęci wrzucaniem ładniejszych widoków na wygaszacze ekranu i dorzucaniem do listy obsługiwanych aplikacji kolejnych serwisów streamingowych wyciągających od ludzi kasę.
Gdy są dwa urządzenia podłączone pod HDMI regulacja głośności działa poprawnie, gdy podłączyłem trzy, cztery regulacja głośności przeskakuję np: o dwa. Jest to do zrobienia ale tylko zainteresowanie Sony.