Podziel się wrażeniami!
Podłączyłem się do pytania (temat na forum) odnośnie zamykania ostatnio otwartych aplikacji za pomocą dłuższego przytrzymania przycisku HOME na pilocie.
Odpowiedź zwaliła mnie z nóg. Nie wiem czy płakać, czy się śmiać.
"Jeżeli chodzi o możliwość zamykania aplikacji pracujących w tle, sprawa została przekazana do analizy przez naszych techników i być może przy najbliższej aktualizacji oprogramowania pewne zmiany zostaną wprowadzone - na ten moment funkcja ta jest niedostępna. Zalecamy wykonania miękkiego resetu telewizora za pomocą przytrzymania przycisku włączającego przez okres ok. 6 sekund. "
Ludzie w SONY wypuszczacie wersje beta os'a ? Czy wy już pogłupieliście doszczętnie ? Kastrujecie system z użytecznych funkcji i zalecacie zamykanie aplikacji przez "miętki" reset. Dobrze że M$ nie każe zamykać aplikacji przez resetowanie komputera. Boże, to już ostatni produkt jaki zakupiłem od nich. Czara goryczy się przelała.
Ja wiem, że zawsze najłatwiej o wszystko obwiniać Sony, ale w tym wypadku to ani nie ich wina, ani nie ich zmiana Ta funkcjonalność została po prostu usunięta przez Google z Android Oreo 8. I to nie tylko w Sony, ale wszystkich innych urządzeniach typu Mi Box itp.
https://www.reddit.com/r/AndroidTV/comments/8tt8fu/mi_box_oreo_how_to_close_apps/
With the Mi Box nougat beta you can double-click the home button to bring up multitasker and close apps.
Keep in mind they might have removed this because closing apps is obsolete as of Android Oreo. There is no reason to close apps anymore memory management handles it more effectively.
W wolnym tłumaczeniu tekstu powyżej - ta funkcja w Oreo została uznana za przestarzałą i została usunięta z systemu. Zarządzanie pamięcią w systemie zostało na tyle poprawione, że uznali, że lepiej będzie jak to system będzie samodzielnie wyłączał aplikacje.
Kolejny temat : https://www.reddit.com/r/AndroidTV/comments/77w2zu/how_to_close_apps_in_oreo/
Zgadzam się, że ta opcja była przydatna, zwłaszcza gdy jedna z aplikacji się "zawiesiła", ale taka jest cena przejścia na Oreo. Zwalanie winy na Sony w tym wypadku nie ma sensu.
Jezeli aplikacja sie zawiesi to można ja wyłaczyć w ustwaieniach - aplikacja
Dzięki za odpowiedź. Lepsze zarządzanie pamięcią jak piszą, hmm może i ma to zastosowanie w urządzeniach z mocniejszymi bebechami niż to co oferuje sony. I za to co sony odwala z serwisem to i tak są na straconej pozycji. Tak czy siak. Temat rozwiązany do zamknięcia.
Pozdrawiam
To co piszesz nie jest prawdą i trzeba obwiniać sony, bo taka opcja w Android TV Oreo jest dostępna, tylko oczywiście sony nie stworzyło do tego skrótu na pilocie. Na tę chwilę trzeba podłączyć do TV klawiaturę, żeby to zrobić tak jak na poniższym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=0FeYBNkOlaM
Dodatkowo nVidia zmapowała ten skrót dla telewizorów. Powinien się uruchamiać po dwukrotnym wciśnięciu przycisku "Home", oczywiście Sony nie zaimplementowało tej opcji do TV:
Co tu dużo mówić Sony znów się nie popisało przy aktualizacji androida. Mam nadzieję, że przynajmniej tym razem szybko to naprawią bo jak będzie to trwało znów miesiącami to trzeba będzie chyba następnym razem wybrać sprzęt innej marki.