Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich
Jestem tutaj nowy, dopiero zamierzam kupić lustrzankę A200.
Będę jej potrzebował głównie do zdjęć pomieszczeń oraz mojego małego bobasa
Czy zestaw Lustrzanka Cyfrowa Sony Alpha 200 + obiektyw Sony 18-70mm będzie dobrym wyborem dla tych celów?
Jeżeli nie to bardzo proszę o sugestię jaki sprzęt wybrać. Zakres cenowy do 2500zł.
Ehh, żeby to takie proste było...
Sam aparat (w sensie korpus), powinien być wystarczający ze swoim AF.
Zagwozdka pojawia się za to przy obiektywie...
Powiem tak - tylko Ty wiesz jakie to będą pomieszczenia, jak oświetlone/wypełnione jakim światłem. A wszystko właśnie zależy od tego jak ciemno(jasno) tam będzie. Jak światła będzie dość, to powinno być ok. Jeśli natomiast pomieszczenia w półmroku, to szkło może być za ciemne, lub potrzebna może być zewnętrzna lampa (taki np hvl-42) 😕
Body A200 kupisz za ~1300zł. Mając więc 1200zł na szkło, zakładając że ewentualnie o te 100-200zł możesz nagiąć budżet, osobiście myślałbym nad Sony 16-105 (sporo lepsze optycznie), albo jakbyś chciał coś jaśniejszego, Tamron/Sigma 17-50/f2,8.
Bo pamiętaj, że do tego co piszesz, zakup "lepszego" aparatu (np A300), niekoniecznie będzie lepszym rozwiązaniem - w ciemności podejrzewam zachowywać się będzie tak samo jak A200 - ale tu niech wypowiedzą się użytkownicy, bo osobiście w takich warunkach z w/w aparatów nie korzystałem.
Także ja bym stawiał na A200 + jakieś fajne szkło
Choć oczywiście 100% gwarancji że wszystko zawsze będzie jak byś sobie życzył w żadnym zestawie i za 25 000zł nie dostaniesz;) Ale przecież to w foto jest właśnie fajne, by uczyć się samemu takie "problemy" rozwiązywać
Pozdrawiam i udanych zdjęć życzę!
Więc jeśli chodzi o rodzaj pomieszczeń to generalnie chodzi o wnętrza domów i mieszkań w świetle dziennym lub wieczorem wiadomo przy oświetleniu. Czy do takich celów obiektyw Sony 18-70mm wystarczy?
Jeśli chcesz fotografować bobasa to sugeruję body z funkcją LiveView - będzie ci dużo łatwiej focić w ekstremalnych pozycjach. Powinieneś wybrać coś z serii A3xx, do tego szkło Sony DT 16-105. Za kwotę 2,5 tys. spokojnie kupisz A300 + ten obiektyw. Jeśli myślisz o zdjęciach w pomieszczeniach to powinieneś jeszcze dokupić zewnętrzną lampę - tu HVL-42 AM będzie najlepszym wyborem - kwota około 900 zł
Hmm... opcje są dwie:
1. Jeśli to ma być lustrzanka to A200 + kit w takim np. Fotojokerze to 1499zł. Zostaje Ci 1000zł, i tu jest ból bo tak naprawdę przy dzieciach, które są ruchliwe najlepsza byłaby lampa, do tego przydałby się jeszcze jakiś jasny obiektyw.
Ceny musisz sobie już sam obejrzeć i zdecydować co warto:
Lampa nowa Sony HVL-F42AM - 900zł
Sony DT 50/1.8 nowy - 615zł (fajny ale może być trochę za wąsko jak na pomieszczenia)
Minolta 28/2.8 używany - 400zł (szerzej, jakością może nie powala ale jest dosyć jasny i można go wziąć pod uwagę)
Używana lampa typu Minolta 3600HS, albo Sony HVL-F36AM - 400-500zł (powinna ci wystarczyć)
Ogólnie da radę złożyć do 2500zł zestaw którym zrobić piękne zdjęcia małego dziecka.
2. Kompakt np. Sony WX1, spokojnie w cenie do 2500zł, dobrej jakości matryca dzięki której będzie mógł popstrykać fotki na wysokich czułościach ISO, niezły całkiem jasny obiektyw.
Do celów jakie napisałeś ja bym chyba wybrał pkt. 2.
Mały, poręczny, przy małym dziecku złapiesz lepsze kadry, wysokie ISO z niskim szumem, jasny obiektyw, do tego możliwość kręcenia filmów.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Aha
Nie wiem czy ma to znaczenie, ale jestem amatorem. Do tej pory używam cyfrowego PowerShot'a.
Moja propozycja to A300+ Sigma 18-200. W Fotojokerze za 2588,-
Masz w porównaniu do A200 podgląd (fotografowanie wnętrz ze statywem jak znalazł) + uchylny ekran. Sigma sprawdzona przeze mnie. Analogiczny zestaw z A200 masz za 2188,-
Jak masz więcej pytań jestem do dyspozycji. Pisz na PW
No tak, tylko że WX'a to dopiero premiera była, w sprzedaży jeszcze go nie ma, i pewnie wcześniej niż wrzesień-październik bym się nie spodziewał (albo jeszcze trochę później, przed świętami np). Inna sprawa nie wiadomo jak będzie u niego z AF.
Co do A300 ze względu na LV - trzeba pamiętać że praca AF w trybie podglądu na żywo jest jednak znacznie wolniejszy, co przy uciekających dzieciach (bo mało które należy do cierpliwych
) może być uciążliwe:/
A i cieżko raczej byłoby dostać nową A300 z nowym 16-105 za 2500zł:/
Co do pytania czy kit da radę - wg mnie szanse są
Chociaż samemu może być mu ciężko - za to z lampą powinno być ok;)
I na taki zestaw właśnie bym stawiał - A200 z kitem 18-70 ~1500zł, 1kzł w sam raz na lampę hvl-42 - i do tego zestawu ja bym ją brał. Lampa nie traci dużo na wartości gdybyś za jakiś czas stwierdził (w co wątpie) że z niej nie korzystasz. A przyszłościowo pasować będzie pod inne puszki Sonego;)
A za jakiś czas sam stwierdzisz czego Ci brakuje, zobaczysz na jakich ogniskowych najczęściej robisz - sam wówczas będziesz wiedział czy lepszy dla Ciebie będzie np obiektyw stałoogniskowy 50mm ze światłem 1.8, czy jednak zoom jaśniejszy od kit'a (wspomniany Tamron/Sigma 17-50/f2.8), czy jeszcze co innego
Azazel napisał(a):
Co do A300 ze względu na LV - trzeba pamiętać że praca AF w trybie podglądu na żywo jest jednak znacznie wolniejszy, co przy uciekających dzieciach (bo mało które należy do cierpliwych) może być uciążliwe:/
Creatoor napisał(a):
podgląd (fotografowanie wnętrz ze statywem jak znalazł) + uchylny ekran.
Azazel napisał(a):
A i cieżko raczej byłoby dostać nową A300 z nowym 16-105 za 2500zł:/
w gwoli ścisłości - AF podczas korzystania z LV w aparatach DSLR SONY jest bez różnicy w stosunku do korzystania z wizjera. Dlatego, że DSLRy SONY korzystają z tych samych czujników AF podczas LV i nieLV (co w przeciwieństwie do wielu DSLRów z LV innych marek jest duży atutem
).