anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A550 czy A580?

Wolf-----
Początkujący

A550 czy A580?

Witam

Mam dylemat co do dwóch modeli zastanawiam się pomiędzy a 550 a a580
który jest lepszy?
Chcę fotografować zawody sportowe takie jak mtb i zawody psich zaprzęgów.
Z góry dziękuje za odp

32 ODPOW. 32
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Wolf napisał(a):

550 a a580
który jest lepszy?

Źle postawione pytanie. Oba są dobre, zależy, które funkcje będą CI bardziej potrzebne.

Przede wszystkim A580 nie ma jeszcze na rynku.
Różnice. A580 jest nowszym modelem, ma inną, nową matrycę 16,2MP i wszystkie rozwiązania dostępne w A55 za wyjątkiem tych, do których niezbędne jest półprzepuszczalne lustro.
Najlepiej popatrz w specyfikacje obydwu i sam wybierz.
No i cena. A580 będzie na starcie nieco droższy od A550 obecnie.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

oprócz tego co napisał Tadziu dodam od siebie, że a580 ma szybszy układ autofokusa. Zwłaszcza w trybie ciągłym, co przy sportowych zdjęciach może się okazać warte dopłacenia różnicy w cenie.

Lajam.
Expert

Moje wrażenia po używaniu 550 i 580 ewidentnie kierują mnie ewidentnie w stronę A580.

Choćby sama możliwość kręcenia video i wykonywania panoram oraz tryb multiframe do redukcji szumów w zdjęciach wykonywanych na wysokich czułościach...

Nie mówię już o świetnej matrycy 16Mpix z nowym układem AF.

Oczywiście A580 będzie znacznie droższa niż A550, ale to już zupełnie inna bajka. :-)

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

A580 na początku może być droższa około 20% :c3 , no ale z A550 może być problem z dostępnością - na magazynie centralnym nie ma jej już od około 1,5miesiąca. Na sklepowych półkach też ich coraz mniej.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

sadam napisał(a):

A580 na początku może być droższa około 20% :c3

jesteś pewien, że tylko tyle? Macie już ceny i termin dostępności ? Bo lud czeka :c34

sadam_
Użytkownik

A580 body -3800
A580L - 4100
A580Y - 4900
Oczywiście to tak zwane ceny referencyjne na półce będą pewnie troszkę niżej.
Termin dostawy - tu już gorzej bo ostatnio Sony ciągle zmienia terminy dostaw :c9 , na dzień dzisiejszy pierwsze sztuki mają zostać do nas wysłane 15X. Troszkę późno.

ikar39-----
Początkujący

Też czekam z nie cierpliwością na :c56 580 ale zastanawiam się jeszcze nad :c56 55 i tu oto moje pytanie czy te puszki różnią się bardzo od siebie,czy może warto zakupić a55?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ikar39 napisał(a):

Też czekam z nie cierpliwością na :c56 580 ale zastanawiam się jeszcze nad :c56 55 i tu oto moje pytanie czy te puszki różnią się bardzo od siebie

tak na szybko:
wizjer (elektroniczny w a55 vs normalny w a580)
10kl/s - 7kl/s
AF w video - brak AF w video
a55 ma szybszy AF-C w trybie seryjnym
a580 możesz dokupić gripa
a55 ma obracany ekran, a580 odchylany
a580 możesz mieć dwie karty jednocześnie (ms i sd), a55 jedną z dwóch (MS lub SD)
bateria w a580 dłużej wytrzymuje

piotruso
Znawca

ikar39 napisał(a):

Też czekam z nie cierpliwością na :c56 580 ale zastanawiam się jeszcze nad :c56 55 i tu oto moje pytanie czy te puszki różnią się bardzo od siebie,czy może warto zakupić a55?

Fizycznie (wymiary, waga) różnią się trochę. A55 jest mniejsza. Technicznie różnią się znacznie. To są zupełnie inne aparaty o zupełnie różnych konstrukcjach. A580 jest typową lustrzanką z podnoszonym lustrem w momencie wykonywania zdjęcia lub w trybie filmowania, z optycznym wizjerem (i funkcją LiveView). Natomiast A55 jest lustrzanką z nieruchomym, półprzepuszczalnym lustrem (tak naprawdę to lustro to nie jest półprzepuszczalne tylko w innym, większym procencie przepuszcza światło). Naświetlanie matrycy odbywa się po otwarciu migawki ale lustro już się nie podnosi i można wykonywać zdjęcia czy też kręcić filmy. Taka konstrukcja skutkuje tym, że w wizjerze obraz może być wyświetlany cały czas. Wizjer też jest innej konstrukcji gdyż jest to wizjer elektroniczny a nie optyczny. Co do jakości zdjęć i komfortu pracy jednym i drugim na razie się nie wypowiem, widziałem je zaledwie przez kilka minut.

Edit: I znowu za długo pisałem, Kris szybszy :) .