Podziel się wrażeniami!
Od niedawna jestem posiadaczką A99 i wszystko byłoby super ale....no właśnie zawsze jest jakieś ale.
Chciałabym zapytać się Was, gdzie możnaby zgłosić do sony aby zastanowili się nad aktualizacją oprogramowania.
Problem dotyczy zapisu zdjęc na kartach w a99. Jak wiadomo a99 ma 2 sloty na karty. W menu wybieramy na której karcie chcemy zapisywać zdjęcia. Kiedy karta się zapełni trzeba ponownie wejsc w menu i tracic cenny czas na odszukanie opcji "karty" i zmiane gniazda z kartami. W mojej starej alfie (a580) był poprostu przełącznik koło slotu karty co w momencie zapełnienia karty zajmowało 1 sekunde aby przełączyć aparat na drugą karte i dalej robic zdjęcia. Jestem zdziwiona, że w tak zaawansowanym spzęcie jak a99 nie ma czegoś takiego i skoro ma służyć profesjonalnym fotografom to strata czasu na grzebanie w menu jest nie na miejscu. Dobrym rozwiązaniem tego problemu byłaby aktualizacja oprogramowania aby po zapełnieniu karty automatycznie zapis przenosił sie na drugą kartę albo możliwość zdefiniowania skrótu zmiany gniazd pod któryms z klawiszy. Czy macie jakieś sugestie gdzie mogłabym zgłosić swoje spostrzezenia, żeby zostało to zmienione???
no właściwie już zgłosiłaś, przeczytają to nasi z SFT i kiedyś na jakimś spotkaniu przekażą to dalej...
A900 też ma podobnie, konkurencja takowo radzi sobie lepiej, czasem gorzej.
Ja wypracowałem zasadę, że pierwszy slot ma kartę maksymalnie dużą, drugi slot jest całkowicie zapasowy i ma bardzo małą kartę.
Najlepiej traktować aparat, że ma jeden slot z kołem ratunkowym. Teraz pojemności kart są gigantyczne i nawet jak panoramuję, gdzie każde ujęcie to serie zajmuje mi to godzinę dla 32 GB.
A99 jest dwa razy szybsza więc zajmowałoby mi to 30--40 minut. Tak czy inaczej po zapełnieniu trzeba 2 karty wyjąć i wymienić, Ze względu na szybkość ujęć i rzeczy dziejących się wokół Ciebie lepiej jest, bo szybciej, wymieniać tylko jedną kartę...
Nie będę ukrywać, że sam niepogniewałbym się gdyby pojawiło się takie rozwiązanie.
W a850/a900 rozwiązanie też było proste, bo było QuickNavi. Teraz jeśli nie mamy wył.LiveView na ekranie, to dostać się do zmiany karty to nielada wyzwanie. Zwłaszcza, że najczęściej zapełniają mi się karty w krytycznych momentach.
Jak już Jalu napisał - takie wnioski są przekazywane dalej.
Trudno tak naprawdę wymagać, by każdą naszą zachciankę zmienili/wprowadzili, ale zawsze pozostaje nadzieje. A póki co polecam kartę, którą trudno zapełnić np.SDXC 64GB : )
Odnośnie jednej ale pojemnej karty pamięci to już 2 razy zdarzyło mi się tak, że po zrobieniu kilku zdjęć wyskakiwał komunikat 'bład karty" i zapis był niemożliwy. Później okazało się, że to karta była wadliwa mino, iż była nowa (kupiona w sklepie firmowym a nie na allegro z blizej nie znanego źródla). Boje się, że taka sytuacja może sie powtótrzyc dlatego wolę używać kart o mniejszej pojemności i mieć ich kilka na wszelki wypadek jakby któras znowu zawiodła.
Słuszne podejście. Ja sam wolę dwie mniejsze, do jednej sporej. Aktualnie preferuję pojemność 16GB. Niedawno kupiłem dwie 16tki do A99. Jedną 45MB/s, drugą 30Mb/s. I robię tak: na szybszą RAWy, na wolniejszą JPGi. Na wszelki wypadek