Podziel się wrażeniami!
Dzisiaj zgodnie z zapowiedzią SONY udostępniło aktualizację oprogramowania dla aparatu A7 i A7r.
A7 (ILCE-7)
Zmiany:
1. Wsparcie dla obiektywu SEL 70-200G:
- szybki hybrydowy AF (w przyszłości wspracie dla innych obiektywów z mocowaniem E)
- dodanie opcji blokady AF przyciskiem na obiektywie
2. Szybsze uruchamianie aparatu (dot. sytuacji kiedy aparat zostanie wyłączony i od razu włączony)
3. Poprawa jakości zdjęć
4. Poprawki dot. Play Memories Camera Apps
A7R (ILCE-7R)
Zmiany:
1. Wsparcie dla obiektywu SEL 70-200G:
- szybszy AF
- dodanie opcji blokady AF przyciskiem na obiektywie
2. Szybsze uruchamianie aparatu (dot. sytuacji kiedy aparat zostanie wyłączony i od razu włączony)
3. Poprawa jakości zdjęć
4. Poprawki dot. Play Memories Camera Apps
Mogę tylko potwierdzić, że faktycznie A7R szybciej reaguje jeśli wyłączymy i z powrotem natychmiast włączymy aparat.
Co do poprawy jakości obrazu - trudno mi cokolwiek powiedzieć.
Załączam 2 pliki z podobnymi kadrami (wybaczcie niespecjalny temat, ale po prostu żal było wychodzić).
Powiem szczerze - nie widzę specjalnej różnicy, ale być może to kwestia zachowania się aparatu np. w słabych warunkach oświetleniowych.
Czytałem też wypowiedzi osób (na sonyalpharumors), które twierdzą, że czas uruchamiania się A7R uległ skróceniu nie tylko w momencie wyłączenia i natychmiastowego włączenia. Prezentuję więc filmik pokazujący start aparatu, który był wyłączony przez dłuższą chwilę (wersja przed i po aktualizacji).
Według mnie nie ma specjalnej różnicy w szybkości uruchamiania się aparatu w momencie gdy jest on wyłączony przed dłuższy czas, więc uznaję te rewelacje za przesadzone.
Natomiast w konkretnym przypadku wyłączenia i natychmiastowego włączenia, poprawa jest odczuwalna.
Dziś nagrywałem kilka ujęć wideo i niestety w roztargnieniu nie nagrałem filmiku przed aktualizacją, tak aby pokazać kwestię, która została poprawiona (byłem pewien, że nagrałem)
Musicie mi uwierzyć na słowo, że jest lepiej.
Czy AF działa sprawniej?
Mam obiektywy 35/2.8 i 55/2.8 - one są dość szybkie więc różnicy specjalnej nie widzę.
Fakt, że używam aparatu w dość dobrych warunkach oświetleniowych, może dlatego mam problem z odczuciem jakiejś poprawy.
Jeśli macie jakiekolwiek pytania związane z A7/A7R, czy też obiektywami Sonnar FE 35/2.8 ZA i Sonnar FE 55/1.8 ZA śmiało piszcie w wątku
Pozdrowienia,