Podziel się wrażeniami!
Witam mam mały problem z plikami Raw z nowo zakupionej Alfy 68. Mianowicie Lightroom 5 nie widzi ich , z racji braku aparatu w swojej bazie. Ktoś może poradzić jakiś program do obróbki Raw-ów z tego aparatu ?? Program nie koniecznie za 1000 zł
Nie wiem jak z możliwością aktualizacji oprogramowania Adobe do nowszych modeli (firma jednak powinna dbać o użytkownika) natomiast do obróbki RAW z Sony są programy (to tylko te, których używałem):
Image Data Converter - oprogramowanie Sony (sorry ale zdania na temat tego programu tu nie wypowiem)
Capture One - program producenta PhaseOne - darmowy dla aparatów Sony (używam go cały czas)
Corel After Shot Pro - ciekawy i tani program producenta Corel
Raw Therapee - program freeware
Darktable - program freeware
DxO Optics Pro - program płatny ale co jakiś czas jedna ze starszych wersji jest udostępniana za darmo (trzeba sprawdzać co jakiś czas).
UFRAW - program freeware
Dzieki wielkie za podpowiedzi
zabieram się do testów :]
pozdrawiam
Wiatam. Jest jeszcze przez wielu chwalony program Raw Therapee. Chyba jest darmowy, tylko po angielsku. Dopiero próbuję się z nim zapoznać. AK
Tak, zgadza się, jest darmowy RawTherapee. Ale jest dość wolno działającym programem (co nie zmienia faktu że jest niezły i chyba raczej przyjazdny użytkownikowi), korzystałem z niego przez jakiś czas ale po pojawieniu sie innych programów przeszedłem na inne.
mocartzks napisali:
Witam mam mały problem z plikami Raw z nowo zakupionej Alfy 68. Mianowicie Lightroom 5 nie widzi ich , z racji braku aparatu w swojej bazie.
Cześć!
Rozwiązaniem jest pobranie Adobe DNG Converter i "przefiltorwanie" tym programem RAWów z a68 do formatu DNG. Trwa to chwilę, ale umożliwia późniejszy import i pełną edycję w LR 5 (zmiana formatu z ARW na DNG odbywa się bez straty).
Najnowsza wersja oprogramowania Adobe dostępna jest pod linkiem
https://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=6087
Oprogramowanie, co ważne, jest darmowe.