anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alfa 68 - program do obróbki Raw

mocartzks
Poszukiwacz

Alfa 68 - program do obróbki Raw

Witam mam mały problem z plikami Raw z nowo zakupionej Alfy 68. Mianowicie Lightroom 5 nie widzi ich , z racji braku aparatu w swojej bazie. Ktoś może poradzić jakiś program do obróbki Raw-ów z tego aparatu ?? Program nie koniecznie za 1000 zł

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Nie wiem jak z możliwością aktualizacji oprogramowania Adobe do nowszych modeli (firma jednak powinna dbać o użytkownika) natomiast do obróbki RAW z Sony są programy (to tylko te, których używałem):

Image Data Converter - oprogramowanie Sony (sorry ale zdania na temat tego programu tu nie wypowiem)

Capture One - program producenta PhaseOne - darmowy dla aparatów Sony (używam go cały czas)

Corel After Shot Pro - ciekawy i tani program producenta Corel

Raw Therapee - program freeware

Darktable - program freeware

DxO Optics Pro - program płatny ale co jakiś czas jedna ze starszych wersji jest udostępniana za darmo (trzeba sprawdzać co jakiś czas).

UFRAW - program freeware

mocartzks
Poszukiwacz

Dzieki wielkie za podpowiedzi

zabieram się do testów :] 

pozdrawiam

profile.country.PL.title
kasprojekt
Poszukiwacz

Wiatam. Jest jeszcze przez wielu chwalony program Raw Therapee. Chyba jest darmowy, tylko po angielsku. Dopiero próbuję się z nim zapoznać. AK

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Tak, zgadza się, jest darmowy RawTherapee. Ale jest dość wolno działającym programem (co nie zmienia faktu że jest niezły i chyba raczej przyjazdny użytkownikowi), korzystałem z niego przez jakiś czas ale po pojawieniu sie innych programów przeszedłem na inne.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mocartzks napisali:

Witam mam mały problem z plikami Raw z nowo zakupionej Alfy 68. Mianowicie Lightroom 5 nie widzi ich , z racji braku aparatu w swojej bazie. 

Cześć!

Rozwiązaniem jest pobranie Adobe DNG Converter i "przefiltorwanie" tym programem RAWów z a68 do formatu DNG. Trwa to chwilę, ale umożliwia późniejszy import i pełną edycję w LR 5 (zmiana formatu z ARW na DNG odbywa się bez straty).

Najnowsza wersja oprogramowania Adobe dostępna jest pod linkiem

https://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=6087

Oprogramowanie, co ważne, jest darmowe.