Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, jestem nowy !!
Po miesiącu użytkowania alfy 200 na zdjęciach robionych tym sprzetem pojawia się dość często czarna plamka, w zależności od doświtlenia ciemniejsza lub jaśniejsza ( wysteopuje z reguły w tym samym miejscu). Mam pytanko, czy jest to powód do reklamacji i od czego to powstaje?
Załączę foty
Witaj na Forum SONY
czekam na zdjęcie, dopiero wtedy będzie można stweirdzić czy jest to badpixel czy też po prostu brudna matryc
pozdrawiam,
kris
rudyolga2005 napisał(a):
Witam wszystkich, jestem nowy !!
pojawia się dość często czarna plamka, w zależności od doświtlenia ciemniejsza lub jaśniejsza ( wysteopuje z reguły w tym samym miejscu).
Dzisiaj zamieszcze fotki,
Zaznaczam, że od kupna nigdy nie otwierałem i nie zdejmowałem obiektywu.
to nie ma znaczenia. Ja również na początku nic nie zdejmowałem i matryca się zabrudziła.
Objawy o których piszesz wskazują na zabrudzenie ale do zdiagnozowania konieczne są fotki.
Najlepiej cyknij białą ścianę z flashem na przysłonie f22.
Oto fotki:
Według mnie masz zasyfioną matrycę oto co pomoże LINK
również wg mnie to kwestia brudnej matrycy - wstaw jakieś zdjęcie na mniejszej wartości przysłony (teraz jest gigantycznie mocno przymknięta - na maxa )
no to Lenspen Sensorklear II i heja http://klubkm.pl/forum/images/smilies/miotla.gif
Mnie też wygląda to na "coś na matrycy" - jest tak duże, że może być widoczne gołym okiem. Zrób, jak radzi kris zdjęcie jasnej powierzchni (może być niebo) z największą przysłoną (otwartą - np. f/4 lub f/5,6) i drugie - dla porównania - identyczne, z najmniejszą przysłoną (przymkniętą do f/22 lub f/32).
Możesz też od razu samodzielnie sprawdzić:
1. Po odpięciu obiektywu - jego tylną soczewkę
2. Po włączeniu funkcji "czyszczenia matrycy" samą matrycę.
Jeśli dysponujesz gruszką, możesz spróbować przedmuchać jedno i drugie (bez dotykania) - ustami nie radzę, bo można opluć - a to się trudniej czyści.
Ale najpierw fotki - po "operacji" też fotki - dla kontroli, czy pomogło