Podziel się wrażeniami!
Witam ! Co to znaczy " cropować " i na czym to polega ? , oraz proszę o odpowiedż na pytanie : w ustawieniach aparatu / balans bieli / są filtry kiedy i w jaki sposób z nich korzystać ?
Będę wdzięczny za odpowiedż . Pozdrawiam Arkan
Crop - po ludzku - jak masz zdjęcie i wybierzesz rozmiar 100% i z tego wytniesz jakiś fragment to wycięcie to zwane jest popularnie cropem 1:1. czyli wycinek, fragment ale nie pomniejszony, bo taki to factor crop
A filtry wbudowane... nie używam
Dokładnie, jak Creatoor napisał.
Ponadto potocznie nazywamy cropowaniem, wszelkie wycinki kadru, np. stwierdzenie: "ten detal jest mało ostry, bo silnie cropowałem", oznacza, że pokazany jest jedynie mały wycinek kadru, powiększony w miarę potrzeby, ale dlatego niższej jakości.
Inne określenie "cropa" dotyczy matryc mniejszych niż 24x36mm. Ponieważ taka matryca, np. APS-C stanowi tylko wycinek "pełnej klatki" nazywa się ją cropem.
Creatoor , Tadeusz dzięki za odpowiedzi - może jeszcze coś o tych filtrach ?
Balans bieli służy do ustawienia temperatury barwowej a filtr do ustawienia jego odcienia w zakresie green i magenta czyli zimniejszego i cieplejszego. Pobaw się pokrętłem i wartościami, popstrykaj trochę fotek z różnym ustawieniem (to nic nie kosztuje) i zobacz doświadczalnie o co chodzi. Ja jak nadmieniłem już nie korzystam z tego bo robię zdjęcia w RAWach i później w Lightroom'ie albo w Camera RAw dobieram te parametry.