anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylematy czy warto inwestować w A33 lub A55

Par_Dez
Początkujący

Dylematy czy warto inwestować w A33 lub A55

Witam !
Bardzo żałuję że nie mogłem przyjść na spotkanie w klubie , ale praca nie pozwoliła.
Z uwagą czytałem wszystkie nowinki na temat nowych modeli alf i muszę przyznać że trochę
się napaliłem na ten model , ale tylko trochę.Jak to będzie w praktyce okaże się po testach
robionych przez fachowców amatorów znających się na rzeczy.
Niezaprzeczalne plusy (jak dla mnie) to nie klapiące lustro i co za tym idzie - ostrość.
Zdjęcia seryjne , chociaż akurat dla mnie jest to mniej istotne jako że zdjęć w ruchu robię mało - już nie ten refleks na stare lata.
HDR - to mnie rajcuje - robię sporo landszaftów i zdjęć wnętrz kościołów.
Co do filmów i udogodnień z tym związanych w nowych modelach , to akurat nie urzeka mnie
za bardzo jako że (wyłącznie moje subiektywne odczucie) uważam że lustrzanka jest do robienia zdjęć , a do kręcenia filmików służy kamera.Tym bardziej że nowoczesną dobrą komórką można nakręcić sobie całkiem niezłe klipy.
Swoją A300 zrobiłem na wczasach ok.350 fotek (Bieszczady , Solina), i na aparat nie mogę
narzekać.Od strony kompozycji jednak jeszcze muszę sporo się nauczyć , natomiast jeśli
chodzi o technikę robienia zdjęć tu już jest znacznie lepiej.
Najwygodniej jest mi pracować w trybie manualnym i RAW , także wszystkie nowinki związane z trybami automatycznymi w nowych modelach są mi obojętne - choć na pewno
ważne i przydatne.
Dylemat polega na dokonaniu wyboru - czy oszczędzać na dobre szkła do A300 np.\
Sony 16-105mm lub Sigma 18-250mm i stałka Sony (35mm) - czy kupić samo body
A33 ?
No cóż poczekam na dokładne testy i zastanowię się co wybrać.
Pozdrawiam
Marek R.

30 ODPOW. 30
profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

myślę, że statystyka jednak przemawia za monitorami :c20
zresztą i tak z reguły swoje zdjęcia oglądasz na dwóch może trzech - tym do pracy i w domu
i po to abyś nie miał z tym problemów oprofiluj sobie środowisko :nerd: