Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czy ktoś z szanownych użytkowników aparatu a6000, po aktualizacji do 3.20 zauważył dziwne zachowanie przyłączonych obiektywów i korpusu aparatu?
Chodzi mi dokładnie o obiektyw sel 18-200le.
Z góry dziękuję za posty.
Witaj, uzywałem takiego zestawu przez cały wyjazd do Skandynawii i nie zauważyłem niczego dziwnego. Czym przejawia się dziwne zachowanie w Twoim przypadku?
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie i od razu odpowiadam.
Podczas pracy obiektyw wydaje z siebie dzwięki szybko pracującego silniczka elektrycznego (gdy dłużej zwlekam z naciśnięciem wyzwalacza). Bardzo marnie pracuje stabilizacja, prawie jej nie ma. Poruszone zdjęcia na 200mm przy czasie 1/200 sekundy i włączonej stabilizacji. Tragiczny auto focus, bardzo głośny i bardzo wolny. Podczas kręcenia filmu totalna utrata ostrości, która ma tendencje do powiększania się wraz z upływem czasu kęcenia klipu. Efekty ustępują po wyłączeniu aparatu. Być może to nie wina softu ale po prostu wadliwy obiektyw lub uszkodzony aparat. Jutro całe popołudnie będę testował stary 16-50 który przez poprzedni rok był niezawodny.
Sprawdzę każdą podpowiedź i z góry za nią dziękuję
jaki tryb af masz ustawiony (z opisu wydaje mi się, że ciągły, czyli przy wciśniętym w połowie spuście ciągle do ostrza, w trybie af-s nie będzie słychać silnika jak już af załapie). Stabilizacja działa całkiem nieźle w tym obiektywie (schodziłem do 1/30sek bez problemu), możliwe, że ze względu na małą wagę ciężko Ci jest ustabilizować aparat (spróbuj ustawić samowyzwalacz na 2 sek i tak zrób zdjęcie, możliwe, że naciskając spust migawki poruszasz aparatem na tyle mocno, że nawet stabilizacja nie daje rady). Co do AF to kupując spacerzooma powinieneś się liczyć z tym , że nie będzie to demon szybkości (aczkolwiek ja nie narzekałem na af) do zwierząt to 70-200/2,8. Co to znaczy utrata ostrości?
Witam,
bardzo mi miło iż pświęca Pan swój czas na snucie domysłów co by było gdyby, ale mi chodzi tylko o zwykłą lakoniczną odpowiedź. Czy zauważył Pan lub czy zauważyli Państwo dziwne zachowanie swojego sprzętu po zainstalowaniu softu 3.20.
Jeżeli tak to moglibyśmy porozmawiać o możliwych przyczynach tego stanu rzeczy, jeśli nie to bardzo przepraszam, ale nie widzę powodu do dyskusji. Aparat A6000 kupiłem aby nie nosić ciężkiego sprzętu. Nie zależy mi na szybkim autofokusie. Potrafię doskonale ustawić parametry sprzętu. Jeśli proszę o odpowiedź "czy po wgraniu" to jest chyba jasne że przed upgradem do 3.20 aparat działał doskonale, lub może raczej poprawnie.
Odpowiadam na pytanie o utratę ostrości. Podczas kręcenia filmu lub wykonywania fotografii aparat powoli zaczyna tracić ostrość. Żadne czynności nie pomagają w jej odzyskaniu. Sprawę zamyka wyłączenie i ponowne włączenie zasilania. Po tej czynności powraca ostrość na filmach i fotografiach (aż do następnego razu).
Dziękując za zainteresowanie i poświęcony czas proszę o szanowanie mojego.
Witam, nie znam Pana i Pana umiejętności, ale czytając Pana post o dźwięku silniczka i o kiepskiej stabilizacji uznałem, że jest to Pana początek przygody z aparatami cyfrowymi (jak widać niesłusznie), dlatego zadałem szereg pytań. W takim razie czekamy na kogoś kto posiada taki sam zestaw (ewentualnie można sprzęt wysłać do CSI na ekspertyze, może faktycznie coś padło w obiektywie)
Witam,
przepraszam za trochę grubiańskie zachowanie. Muszę pamiętać że sprzęt to tylko sprzęt, a ludzie to jednak ludzie. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie, a aparat i obiektyw oddam do serwisu.