Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.
Od razu zaznaczę, że nie mam jeszcze kupionej żadnej lampy błyskowej.
Problem jest tego rodzaju, że nie umiem ustwić wbudowanego flasha, żeby współpracował z lampami w studiu.
Na pożyczonej lampie błyskowej kolegi wszystko było ok.
A kiedy robie zdjęcie na wbudowanej, lampy studyjne błyskają w innym momencie niż aparat.
Czy jest w ogóle możliwość jego ustawienia, czy po prostu jedynym wyjściem jest kupienie lampy?
ja odpalam radiówką lub kabelkiem synchro (błysk z lampy wbudowanej wpływa na efekt finalny ) - ale polecam spróbować przełączyć lampę na tryb ręczny:
Program M => menu => joyem w prawo => "Reg.błysku" => "Błysk ręczny" (możesz ustawić współczynnik mocy na 1/16 )
sprawdź i daj znać czy pomogło
Ja z powodzeniem korzystam z tego:
http://www.allegro.pl/item732298337_radiowy_wyzwalacz_lamp_studyjnych_do_sony_minolta.html
Oba rozwiązania (Krisa i Creatoora) są dobre. Przy propozycji Krisa polecam jeszcze zrobienie sobie minidyfuzora na wbudowaną lampę błyskową z przeźroczystej kalki kreślarskiej.
Niestety nie mam ani radiowego wyzwalacza, ani kabelka..
Na szczęście wszystko gra przy ustawieniu błusku ręcznego i 1/16.
Wielkie dzięki Panowie
Istnieją też studyjne lampy błyskowe które potrafią reagować na 2 lub 3 błysk. Jest to istotne przy fotografowaniu sprzętem który nie ma możliwości wyłączenia błysku pomiarowego.
Sprawność wyzwalania wbudowaną lampą może spaść w sytuacjach gdy na planie zdjęciowym jest bardzo jasno. Wówczas to albo kabelek albo radiowo.
Pozdrawiam
Grzesiek