anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw szerokokątny do a550??

profile.country.pl_PL.title
musicman80
Początkujący

Jaki obiektyw szerokokątny do a550??

Witajcie!!
Mam maly dylemat tym razem co to obiektywu szerokiego a moze raczej zastepcy kita.
Co uwazacie lepiej kupic carl zeiss 16-80 3.5-4.5 czy sigma 18-50 2.8 Macro??
Roznica w cenie nie az taka wielka jednak kazdy z nich ma swoje zalety ( zeiss mega ostry i ladne ma kolory a sigma swiatlo i macro)
Dodam ze chce tez robic zdjecia na koncertach na ktorych jasnosc jest potrzebna ale slyszalem ze zeiss od pelnej dziury jest bardzo ostry a sigma jednak mydli i kiepsko wypada na brzegach kadru. Posiadam juz sigme 70.200 2.8 i absolutnie uzywam pelnego otworu jednak to jest zoom a slyszalem ze przy szerokim kacie mozna spokojnie sie zadowolic tym swiatlem 3.5.
Prosze doradzcie!!!

7 ODPOW. 7
Azazel-----
Początkujący

Jak stawiasz na jakość i ma być szerokokątnie to może Sony Carl Zeiss Vario Sonnar 24-70mm f/2.8 SSM jako "standart zoom" :)
Plus do tego z szerokokątnych coś pokroju Sony 11-18 f/4,5-5,6 albo Sigma 10-20 f/3,5 EX DC HSM? :)

Taki zestawik w połączeniu z kilkoma ciekawymi stałkami, powinien dawać radę ;) :thumbsup:

musicman80
Początkujący

Nie no peewnie a moze odrazu Hasselblad i pozamiatane:)
Jestem amatorem i nie mam zamiaru sprzedawac domu i samochodu zeby ladne foty pstrykac:))
Pozatym to ten zeiss o ktorym piszesz jest raczej przeznaczony do pelnej klatki a ja mam alfe 550.
Chce miec podstawowe trzy obiektywy jeden z nich juz mam ktory jest dla mnie absolutnie wystarczajacy jeszcze tylko stałka sony 1.4 iiii no wlasnie tu dylemat zeiss 16-80 albo sigma 18-50 2.8 macro

marcinnek_
Początkujący

kolega zaproponował zestaw "na oko" 3-4 razy droższy niż ten co autor wątku pytał na początek. pewnie że zestaw zeissów SAL-1635Z, SAL-2470Z i SAL-70200G zadowoli każdego ale nie każdego na to stać. takie rady, to sorry.

16-80 to bardzo fajny obiektyw i myślę, że wart swojej ceny. to jest dylemat, czy kupić coś jaśniejszego i być zmuszonym do przymykania by było dobrze czy coś ciemniejszego ale o świetnej jakości w pełnym zakresie przysłon i ogniskowych. z drugiej strony, jakie to 2,8 by nie było, zawsze jest.
przy szerokim kącie łatwiej utrzymać nieporuszone zdjęcia (zasada, czas = 1/ogniskowa) więc łatwiej o dobre zdjęcie nawet w trudnych warunkach oświetleniowych.

musicman80
Początkujący

No nareszcie kostruktywna odpowiedz:))
Prosze powiedz mi czy te f3.5 na koncertach bedzie mi wystarczalo??
Chodzi mi o to zeby zrobic widok ogolny bo do zblizen mam te 70-200 2.8 i ten obiektyw bardzo dobrze mi sie sprawdza.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ta sigma ma w nazwie macro, ale to raczej jest chwyt marketingowy niz faktycznie uzyteczna funkcja.

Zeiss 16-80 jest uzyteczny od pełnej dziury w całym zakresie przysłon. Czy wystarczy na koncercie?
Nie wiem. Tam czasem nawet f/1.4 nie wystarcza. ;)

musicman80
Początkujący

Nie no tak ja wiem ze im jasniejszy tym lepszy ale jesli zeiss mialby byc tylko do ogolnego obrazka a nie do zblizen??

SkywalkerPL
Początkujący

80mm na A550 do zbliżeń też wystarczy :thumbsup: Ale oczywiście bez złudzeń - musisz zająć pozycje możliwie blisko sceny bo z ostatniego rzędu do i 70-300 nie da rady ;)

Z koncertami generalnie jest ciężka sprawa, ale różnica między f/2.8 a f/3.5 to coś jak skok z 1/100 na 1/75 sek przy czasie naświetlania jeśli to Ci pomoże.

:slight_smile: