Podziel się wrażeniami!
Witam. Dokonałem zakupu Sony A7IV , jakie karty polecacie do filmu i zdjęć ?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zgadza się forum jest po to żeby sobie pomagać, ale pytanie o to jakie karty obsługuje aparat albo jak ustawić poziomicę według mnie nie powinny się pojawić . Wszystkie te informacje są w instrukcji i wypada ją przeczytać po zakupie sprzętu, a dopiero jak pojawią się problemy, których instrukcja nie rozwiązuje pytać...
Ja osobiście a7mk4 w rękach nawet nie miałem używam a6300, ale zerknąłem do instrukcji i wkleiłem informacje których szukałeś, a które mogłeś sam znaleźć...
Opisywany aparat obsługuje karty pamięci CFexpress Type A i karty pamięci SD (zgodne z UHS-I, UHS-II).
Stosując w opisywanym aparacie karty pamięci microSD, należy korzystać z odpowiedniego adaptera.
Mogą być używane poniższe karty pamięci.
Obsługiwane są następujące formaty nagrywania filmów i zgodne karty pamięci.
Format pliku |
Maksymalna szybkość transmisji | Obsługiwana karta pamięci |
---|---|---|
XAVC HS 4K | 200 Mbps |
|
XAVC S 4K | 200 Mbps |
|
XAVC S HD | 100 Mbps |
|
XAVC S-I 4K | 600 Mbps |
|
XAVC S-I HD | 222 Mbps |
|
*Przy szybkości zapisu 60 Mbps lub niższej można również nagrywać na karcie SDXC (SDHC/Class 10).
Obsługiwane są następujące formaty plików i zgodne karty pamięci.
Podczas nagrywania w zwolnionym tempie szybkość zapisu jest wyższa niż zwykle. Może być konieczna karta pamięci, na którą można zapisywać z większą szybkością.
Format pliku |
Maksymalna szybkość transmisji | Obsługiwana karta pamięci |
---|---|---|
XAVC HS 4K | 200 Mbps |
|
XAVC S 4K | 200 Mbps |
|
XAVC S HD | 100 Mbps |
|
XAVC S-I 4K | 600 Mbps |
|
XAVC S-I HD | 222 Mbps |
|
Karta pamięci | System plików |
---|---|
Karta pamięci CFexpress Type A, karta pamięci SDXC | exFAT |
Karta pamięci SDHC | FAT32 |
generalnie zakupując profesjonalny aparat jakim niewątpliwie jest a7 IV, wypadałoby zerknąć do instrukcji...
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ostatnie zdanie było zupełnie niepotrzebne ... .Trafiła mi się kilkugodzinna promocja w bardzo atrakcyjnej cenie, a zastanawiałem się nad zakupem różnych modeli. Wydaje mi się również, że po to jest to forum , aby pytać 😉
Zgadza się forum jest po to żeby sobie pomagać, ale pytanie o to jakie karty obsługuje aparat albo jak ustawić poziomicę według mnie nie powinny się pojawić . Wszystkie te informacje są w instrukcji i wypada ją przeczytać po zakupie sprzętu, a dopiero jak pojawią się problemy, których instrukcja nie rozwiązuje pytać...
Ja osobiście a7mk4 w rękach nawet nie miałem używam a6300, ale zerknąłem do instrukcji i wkleiłem informacje których szukałeś, a które mogłeś sam znaleźć...
Ech ludzie , ludzie .....Widzę, że oprócz forum w temacie foto, to jeszcze mnóstwo życiowych rad można otrzymać ...... Pracuje po kilkanaście godzin dziennie , aparat kupiłem bo miałem taki kaprys. Mieszkam w Szwajcarii, aparat otrzymam pewnie z dokumentacją w języku niemieckim (lub innym niż polski) - od razu uprzedzę pytania- mam ten przywilej ,że pracując nie muszę znać języka obcego . Każdemu filozofowi muszę tłumaczyć dlaczego tak , a nie siak ? Aparat do mnie nie dotarł mam możliwość dokupić karty pamięci, aby zostały wysłane razem z aparatem, dlatego zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Nie mam w tej chwili czasu na szukanie instrukcji i zastanawiania się ta karta czy inna. Liczyłem na krótką odpowiedź w temacie przez fachowców od foto, a nie dawanie życiowych rad od pseudo fachowców. Po co to filozofować ? Po co ( mówiąc grzecznie) dawać takie"życiowe" rady ? Nie pasuje komuś mój post, omiń człowieku i idź dalej ..... Bez napinki , pozdrawiam 😉
Przejrzyj w wolnej chwili https://helpguide.sony.net/ilc/2110/v1/pl/index.html to jest pełna instrukcja po polsku...
A modelu karty nikt Ci nie poda ewentualnie poda Ci najdroższy model sandiska np, ponieważ nie napisałeś jakiej jakości chcesz nagrywać filmy, czy chcesz tłuc zdjęcia seriami jak z karabinu maszynowego, czy może będziesz robić pojedyńcze fotki, a filmy wystarcza fhd... różnica w cenie karty powiedzmy 128gb może być nawet 3 krotna w zależności do czego jest potrzebna.
Ja uzytkuje karty Lexar 64GB oraz 256GB 1667x (V60) wraz z A7IV i zadnych problemow nie mialem i nie mam.
Cena tych kart jest stosunkowo niezla do wydajnosci, dlatego tez polecam