anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ktory zestaw?

olusiex
Początkujący

Ktory zestaw?

Witam, to moj pierwszy post wiec wypadaloby sie przedstawic :)

Mam na imie Ola, zdjecia robie odkad pamietam ;) do tej pory glownie kompaktami, co powoli przestaje mi sprawiac przyjemnosc, dlatego tez zamierzam kupic swoja pierwsza lustrzanke (miala to byc alpha 350 ale dzieki temu forum zmienilam zdanie i zdecyduje sie na trzysetke).

Jeszcze nie bardzo orientuje sie w obiektywach dlatego poprosze Was o rade. Mam do wyboru dwa zestawy, mianowicie:

Sony Alpha 300 z ob. Sony D 18-70 mm oraz Sony DT 55-200 mm za 2476 zl.

oraz

Sony Alpha 300 z ob. Sony DT 18-70mm za 1944 zl.

Jesli ktos moglby mi wytlumaczyc o co chodzi w tych liczbowych oznaczeniach obiektywow to bylabym bardzo wdzieczna :) (tylko prosze o definicje dla prostego czlowieka, a nie naszpikowana fotograficznymi okresleniami rade dla specjalisty ;) )

Z gory dziekuje za odpowiedz :)

26 ODPOW. 26
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Creatoor
Początkujący

Cała przyjemność po naszej stronie http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon2.gif

Przejrzyj także tą stronę http://www.fotografuj.pl/Dzial/Pojecia_fotograficzne

hovany
Poszukiwacz

Ja wybrałem zestaw z dwoma obiektywami. To taki początek. Ci co wsiąkli już w temat maja po kilka obiektywów.

BZ
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

hovany napisał(a):

Ci co wsiąkli już w temat maja po kilka obiektywów.

i dalej im mało :smileytwisted:

maro_ka
Początkujący

ja zaczynałem z kitem, za chwilkę marzyłem o 50tce, po chwili chciałem lampkę błyskową, torbę na to wszystko, po chwili m42 i teraz marzy mi się nowe lustro i jakiś zoomik np flinta

w skrócie - STUDNIA BEZ DNA

Creatoor
Początkujący

Nieprawdaż, ta studnia MA DNO - finansowe :slight_smile:

olusiex
Początkujący

Moze nie zniechecajcie biednej studentki... ;)

kuraq.
Poszukiwacz

Nie zniechęcamy.
Fotografia uczy oszczędności:D Ważne, żeby nie popaść w skrajność i zamiast jeść, odkładać kasę na nowy słoik:)

Haress-----
Początkujący

Witam
Ja bym wziął ten z jednym obiektywem 18-70 i dokupił bym 75-300 f/4,5-5,6 cenowo wyjdzie to samo co za te dwa. Ale (zawsze jest jakies ale ;P) tak naprawde zalezy co będziesz chciała fotografować. Po jakimś czasie sama dojdziesz jakie chcesz miec obiektywy i zaczniesz mysleć np o sprzedaży nerki aby zakupic super szkiełko :tongue_winking:

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

75-300 jest większy i niekoniecznie lepszy ;)
im większa krotność ogniskowej tym trudniej o dobre efekty za relatywnie niskie pieniądze.
Dlatego podtrzymuję: a300 + 18-70 + 55-200 (tym bardziej, że wiem na co stać 55-200 :smileytwisted: )