Podziel się wrażeniami!
Witam, to moj pierwszy post wiec wypadaloby sie przedstawic
Mam na imie Ola, zdjecia robie odkad pamietam do tej pory glownie kompaktami, co powoli przestaje mi sprawiac przyjemnosc, dlatego tez zamierzam kupic swoja pierwsza lustrzanke (miala to byc alpha 350 ale dzieki temu forum zmienilam zdanie i zdecyduje sie na trzysetke).
Jeszcze nie bardzo orientuje sie w obiektywach dlatego poprosze Was o rade. Mam do wyboru dwa zestawy, mianowicie:
Sony Alpha 300 z ob. Sony D 18-70 mm oraz Sony DT 55-200 mm za 2476 zl.
oraz
Sony Alpha 300 z ob. Sony DT 18-70mm za 1944 zl.
Jesli ktos moglby mi wytlumaczyc o co chodzi w tych liczbowych oznaczeniach obiektywow to bylabym bardzo wdzieczna (tylko prosze o definicje dla prostego czlowieka, a nie naszpikowana fotograficznymi okresleniami rade dla specjalisty
)
Z gory dziekuje za odpowiedz
Cała przyjemność po naszej stronie http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon2.gif
Przejrzyj także tą stronę http://www.fotografuj.pl/Dzial/Pojecia_fotograficzne
Ja wybrałem zestaw z dwoma obiektywami. To taki początek. Ci co wsiąkli już w temat maja po kilka obiektywów.
i dalej im mało :smileytwisted:hovany napisał(a):
Ci co wsiąkli już w temat maja po kilka obiektywów.
ja zaczynałem z kitem, za chwilkę marzyłem o 50tce, po chwili chciałem lampkę błyskową, torbę na to wszystko, po chwili m42 i teraz marzy mi się nowe lustro i jakiś zoomik np flinta
w skrócie - STUDNIA BEZ DNA
Nieprawdaż, ta studnia MA DNO - finansowe
Moze nie zniechecajcie biednej studentki...
Nie zniechęcamy.
Fotografia uczy oszczędności:D Ważne, żeby nie popaść w skrajność i zamiast jeść, odkładać kasę na nowy słoik:)
Witam
Ja bym wziął ten z jednym obiektywem 18-70 i dokupił bym 75-300 f/4,5-5,6 cenowo wyjdzie to samo co za te dwa. Ale (zawsze jest jakies ale ;P) tak naprawde zalezy co będziesz chciała fotografować. Po jakimś czasie sama dojdziesz jakie chcesz miec obiektywy i zaczniesz mysleć np o sprzedaży nerki aby zakupic super szkiełko
Pozdrawiam
75-300 jest większy i niekoniecznie lepszy
im większa krotność ogniskowej tym trudniej o dobre efekty za relatywnie niskie pieniądze.
Dlatego podtrzymuję: a300 + 18-70 + 55-200 (tym bardziej, że wiem na co stać 55-200 :smileytwisted: )