anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ktory zestaw?

olusiex
Początkujący

Ktory zestaw?

Witam, to moj pierwszy post wiec wypadaloby sie przedstawic :)

Mam na imie Ola, zdjecia robie odkad pamietam ;) do tej pory glownie kompaktami, co powoli przestaje mi sprawiac przyjemnosc, dlatego tez zamierzam kupic swoja pierwsza lustrzanke (miala to byc alpha 350 ale dzieki temu forum zmienilam zdanie i zdecyduje sie na trzysetke).

Jeszcze nie bardzo orientuje sie w obiektywach dlatego poprosze Was o rade. Mam do wyboru dwa zestawy, mianowicie:

Sony Alpha 300 z ob. Sony D 18-70 mm oraz Sony DT 55-200 mm za 2476 zl.

oraz

Sony Alpha 300 z ob. Sony DT 18-70mm za 1944 zl.

Jesli ktos moglby mi wytlumaczyc o co chodzi w tych liczbowych oznaczeniach obiektywow to bylabym bardzo wdzieczna :) (tylko prosze o definicje dla prostego czlowieka, a nie naszpikowana fotograficznymi okresleniami rade dla specjalisty ;) )

Z gory dziekuje za odpowiedz :)

26 ODPOW. 26
profile.country.pl_PL.title
Oczko-----
Początkujący

Cześć
Dołączę się do rady kolegów i też poleciłbym Body A300+2 obiektywy ale zajrzyj jeszcze do sklepu Fotojoker ja tam taki zestaw kupiłem miesiąc temu za 2399 - parę złoty zostaje na kolejne potrzebne zakupy. ;)
Pzdr!

olusiex
Początkujący

To jest wlascie zestaw z fotojokera...

wszystko drozeje... tylko zeby nerki nie zaczely taniec :c11 ;)

Misiek025
Początkujący

Dla mnie jeden z lepszych artykułów o ogniskowych i "zoomie"

http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Misiek025 napisał(a):

Dla mnie jeden z lepszych artykułów o ogniskowych i "zoomie"

http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html" target="_blank

Nie wiem, czy "lepszy", od czego? Ale napisany dość prostym językiem i też przydatny. Chociaż autor czasem niepotrzebnie pisze "za dużo". Np. siedemdziesiątka, siedemdziesiątce nierówna - tymczasem jest to trochę inny kadr i naświetlanie też musiało się zmienić. Siedemdziesiątka to siedemdziesiątka! (choć nie do końca, ale tu znów potrzebny byłby dłuższy wykład :smileyhappy: )
Ale ze skrótowym tłumaczeniem czegoś tak już jest - albo zakłada się jakąś wiedzę rozmówcy, albo temat się rozrasta niebotycznie.

------------------------------
fotoamator
KRISI-----
Początkujący

Sony Alpha 300 + Sony D 18-70 mm + Sony DT 55-200 mm
Polecam zupełnie wystarcza/

olusiex
Początkujący

mysle, ze temat mozna zamknac bo a300 + dwa szkla juz sie ze mna zaprzyjazniaja :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

gratuluję :D

temat jednak zostanie otwarty. Być może ktoś będzie miał podobny dylemat ;)