Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się makrofotografią.Posiadam lustrzanke Sony alfa 290 z obiektwem 18:55. Chciałem zacząc moją przygode z makro od kupienia soczewki makro.Chce sprawdzić jak i co a potem kupić jakiś obiektyw makro.Czy pomożecie i doradzicie jakiej firmy kupić soczewke do soniaka? Dziękuje i pozdrawiam Michał
Ja też tak zaczynałem swoją przygodę z makro, więc nie polecam Ci soczewek. Dają dodatkowe abberacje i pogarszają jakość obrazu.
Lepiej zakupić konwerter makro jak np. Raynox DCR-250, który pasuje na wiele średnic obiektywu. Będzie przydatny nie tylko na jednym obiektywie, ale jak w przyszłości zmienisz sprzęt, to również będzie pasował.
Raynox: http://www.ceneo.pl/57913 choć oczywiście możesz poszukać na allegro, czasem w cenach ~150 zł
michallisk napisał(a):
Witam wszystkich.Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się makrofotografią.Posiadam lustrzanke Sony alfa 290 z obiektwem 18:55. Chciałem zacząc moją przygode z makro od kupienia soczewki makro.Chce sprawdzić jak i co a potem kupić jakiś obiektyw makro.Czy pomożecie i doradzicie jakiej firmy kupić soczewke do soniaka? Dziękuje i pozdrawiam Michał