anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nowy zakup i problem...:(

surmik
Początkujący

nowy zakup i problem...:(

witam,
miło mi powitać wszystkich na tym forum, wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem a700... jednak po pierwszym wypadzie w teren i pierwszych fotach jestem troszkę zawiedziony. Foty robię amatorsko i wiem że jeszcze dużo przede mną ale byłem pewien że zmiana z Nikona D40 na alfe będzie bardziej odczuwalna. Nie wiem czy to wina moja bo dopiero uczę sie tego systemu czy sprzętu ale wydaje mi się ze alfa ma problemy z ostrzeniem. Przedstawiam dwie foty:
D40
http://images48.fotosik.pl/189/cb6e44146e92b0a9m.jpg
A700
http://images47.fotosik.pl/189/49919df8209363cdm.jpg
w jednym i drugim ostrość była łapana na żółtej części kwiatka...
mimo szczerych chęci nie byłem w stanie złapać takiej ostrości jak w nikonie....
Myślałem ze taki model jak a700 będzie lepiej ostrzył niż podstawowa D40...
Co robię źle czy to może sprzęt??

zastanawiam się czy był to dobry wybór kupując a700 bo myślałem o D90....

pozdrawiam

44 ODPOW. 44
witsu------
Początkujący

Moim zamiarem nie było dogryzanie. Chciałem poznać powody zmiany systemu Jeśli uraziłem, przepraszam.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Po pierwsze widać lekki FF, ale może to być skutek ruchu ręki (jeśli bez statywu).
Jeśli był statyw to FF (leciutki ale jednak), no i szkła. Być może to nikonowskie jest ciut ostrzejsze na pełnej dziurze?
Wyostrzanie widze jest teraz w obu na "0".
Jeśli to FF możesz próbować kontaktu z serwisem. Trudno radzić na odległość. Może pomóc inny egzemplarz obiektywu... wszystko to przy założeniu, że robiłeś ze statywu, bo jak nie...

------------------------------
fotoamator
surmik
Początkujący

dziękuje za zainteresowanie moim problemem... dlaczego zmiana nie wiem może te wszystkie informacje w testach spowodowały że zakupiłem a700 bo myślałem jeszcze o D90 ale zaryzywkowałem... :)...
jeśli chodzi o test to test z podziałką milimetrową był robiony ze statywu. Jeśli chodzi o baterie to D40 z ręki /bez stabilizacji/ i a700 tez z ręki /ze stabilizacja/ wiec wydaje mi się że już sam fakt iż alfa ma stabilizacje to już nie powinno być problemu z ostrzeniem... To tylko moje subiektywne odczucie nie wydaje mi się aby kitowe szkło Nikona była aż tak dobre od kita Sony że powstaje taka różnica w fotach... Chyba pozostaje mi wizyta w sklepie i wysłanie alfy do serwisu... :(

witsu------
Początkujący

Szybciej będzie wysłać samemu. Choć z drugiej strony w sklepie można się powołać na prawo konsumenckie i niezgodność towaru z umową.

Foters
Początkujący

Ta fotografia z Nikona jest "podpicowana" nie ładnie, nie ładnie oszukiwać

surmik
Początkujący

jedyne zdjęcie podkręcone to to z kwiatkiem ale tylko kolory a nie ostrość... jeśli chodzi o inne to nic nie było robione

profile.country.pl_PL.title
jarekwie
Nowicjusz

Ze swojej strony powiem, że nigdy nie miałem problemu jeśli chodzi o ostrzenie w 700, zarówno przy makro jak i innych fotach np w plenerze czy portretach. Ważne są ustawienia aparatu itp. Fakt fotki kwiatków i bateryjek są nie najlepsze, ale ja bym na twoim miejscu nie panikował. Sprawdź jakie masz ustawione ostrzenie tj punktowe czy szerokie- tutaj sie pobaw a na pewno zobaczysz różnice. Na pocieszenie powiem, że mój przyjaciel kupił właśnie 2 miesiące temu d90 i nie widać jakieś specjalnej różnicy co do 700, Nie obiecuję ale jeśli mi się uda, wrzyce fotki testowe- pozostanie samemu wyciągnąć wnioski.

wiciuryn1
Początkujący

Witam. Mam ten sam problem- zdjęcia wychodzą nieostro. Dopiero uczę się fotografii mimo to wiem, że nie zawsze muszą być ostre. Chcąc zrobić ostre zdjęcia wychodzą lekko rozmazane nawet przy czasach rzędu 2000. Zapewne to moja winna lub błędne ustawienie aparatu ale nie wiem jak to skorygować. Czy robię je w automacie czy na manualu wychodzą takie sobie. Przesiadłem się na a700 z nikona d100(miał zrobione ponad 150tyś fotek) oczywiście nie przeze mnie. Nie chcę ich porównywać - potrzebuję pomocy co do sony a700. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie z chęcią ich wysłucham i przetestuje. Dodam, że obiektyw mam kitowy 18-70 3.5-5.6. Aparat ma całe dwa dnie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

test bateryjkowy
jeśli wyjdzie, że AF nie trafia w punkt - wysyłka do serwisu: C.S.I. ( www.e-csi.pl)

Początkujący

Prawdopodobnie to głupie pytanie, ale jak on ma wyglądać dokładnie? Chodzi mi o światło, statyw czas naświetlania itp. Jakieś zalecenia? Czy ma być z lampą?