anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nowy zakup i problem...:(

surmik
Początkujący

nowy zakup i problem...:(

witam,
miło mi powitać wszystkich na tym forum, wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem a700... jednak po pierwszym wypadzie w teren i pierwszych fotach jestem troszkę zawiedziony. Foty robię amatorsko i wiem że jeszcze dużo przede mną ale byłem pewien że zmiana z Nikona D40 na alfe będzie bardziej odczuwalna. Nie wiem czy to wina moja bo dopiero uczę sie tego systemu czy sprzętu ale wydaje mi się ze alfa ma problemy z ostrzeniem. Przedstawiam dwie foty:
D40
http://images48.fotosik.pl/189/cb6e44146e92b0a9m.jpg
A700
http://images47.fotosik.pl/189/49919df8209363cdm.jpg
w jednym i drugim ostrość była łapana na żółtej części kwiatka...
mimo szczerych chęci nie byłem w stanie złapać takiej ostrości jak w nikonie....
Myślałem ze taki model jak a700 będzie lepiej ostrzył niż podstawowa D40...
Co robię źle czy to może sprzęt??

zastanawiam się czy był to dobry wybór kupując a700 bo myślałem o D90....

pozdrawiam

44 ODPOW. 44
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

są dwie drogi, podam jedną:
menu=>strefa twórcza=>wybierasz swoją (np. standard)=> joyem w prawo i 3 ikonka to sharpness - joyem do góry zmieniasz na +3

Początkujący

Doszedłem do tego metodą prób i błędów. Faktycznie to jest to. Nawet tak słaby obiektyw jak ten kitowy daje dużą ostrość. Dzięki wam doszedłem do ustawień- dzięki za pomoc. Teraz pora nauczyć się robić fajne zdjęcia- zamieszczać będe moje wypociny na flickr "wiciuryn1" gdyby ktoś chciał je obejrzeć.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

witsu------
Początkujący

Możesz też założyć galerię na tym forum :-)

kamil1114
Początkujący

Jeżeli chciałbyś pochwalić się zdjęciami innym użytkownikom , to byłoby to nawet wskazane , bo my raczej oglądamy galerie na serwerze sony , a nie na innych. Zapraszam do założenia galerii.

wiciuryn1
Początkujący

Właśnie się za to biorę. Liczę na surową opinie. Biorąc pod uwagę jak się wypowiadacie o zdjęciach innych- myślę, że będzie to brutalna prawda. Właśnie tak być powinno skoro mam się czegoś nauczyć.
Pozdro

profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegos czasu biernie ingeruje w to Forum i dzis postanowilem sie ostatecznie zarejestrowac i uczestniczyc w dyskusjach.

To nie przypadek,ze pisze wlasnie w tym watku.
Od kilku miesiecy jestem posiadaczem A700 i jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa.
Byc moze powinienem sie pierwotnie zdecydowac na nizszy model ale mialem okazje w sklepie i dokonalem zakupu na preferencyjnych warunkach :nauseated_face:
Chwile po tym zakupilem obiektyw Sony 75-300 i Sigme 17-70.
Przez ostatnie 3 lata uzywalem cyfrowek z serii H i doskonale zdjecia o wysokim kontrascie i ostrosci poprowadzily mnie do zakupu wlasnie A700.
To tyle przyjemnosci.
Wiekszosc fot wykonanych lustrzanka jest pozbawionych ostrosci jak i kontrastu,co tak bardzo imponowalo mi w aparatach serii"H".
Jedyny pozytywny aspekt to foty makro ,ktore sa zadawalajacej jakosci,jakolwiek ostrosc wciaz nie jest imponujaca.
Dodam ,ze jestem wlasciwie laikiem jezeli chodzi o fotografowanie lustrzankami,jakkolwiek ambicji mi nie brakuje.Szczegolnie kiedy zobaczylem zdjecia jednego z kolegow z Egiptu w galerii zdjec zrozumialem jak drastycznie jakosc moich zdjec odbiega od normy.

Jeszcze raz witam wszystkich serdecznie i prosze o jakies wskazowki .

profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

a mógłbyś zamieścić jakieś przykładowe foty?

Bo tak na sucho, to trudno radzić :nauseated_face:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Monty napisał(a):

Wiekszosc fot wykonanych lustrzanka jest pozbawionych ostrosci jak i kontrastu,co tak bardzo imponowalo mi w aparatach serii"H".

Aparaty kompaktowe mają zaimplementowany wysoki stopień obrabiania zdjęcia - chodzi o podkręcanie kolorów, ostrości tak, żeby nie było konieczności już grzebać przy tym dalej.

W A700 polecam ustawić ostrość na +2 lub +3 (w strefie twórczej), możesz także dodać więcej kontrastu lub ustawić kolory na Vivid.

Kolejna sprawa to oglądanie zdjęć....jeśli używasz standardowej przeglądarki w Windows, to polecam od razu zaprzestać tego. Przeglądarka Windowsowa dodatkowo wygładza zdjęcia, przez co mamy wrażenie nieostrości. Polecam Faststone Image Viewer.

Monty-----
Poszukiwacz

Firianus napisał(a):

a mógłbyś zamieścić jakieś przykładowe foty?

Bo tak na sucho, to trudno radzić :nauseated_face:

Sa to dwie przykladowe foty.Fakt faktem ,ze zrobione 70-300 Sonego ale z Sigmy 17-70 nie wychodza duzo lepsze.Naczytalem sie o Sigmie 10-20.I w sumie chcialbym sie w nia wyposazyc ale zanim to ...to poczekam na Wasze sugestie.

Lajam napisał(a):

W A700 polecam ustawić ostrość na +2 lub +3 (w strefie twórczej), możesz także dodać więcej kontrastu lub ustawić kolory na Vivid.

Co do opcji ustawienia kontrastu i ostrosci przy jednoczesnym przejsciu na Vivid,to przerabialem to wczesniej. :cry:
Generalnie chcialbym abyscie sie wypowiedzieli na temat tych dwoch fot.
Na mnie wywieraja piorunujace wrazenie.Ciekaw jestem obiektywu jaki byl uzyty do zrobienia tych zdjec.
Pozdrawiam.
http://www.opuszczone.com/galerie/uk-pl ... _01_ht.jpg " target="_blank" target="_blank

http://www.opuszczone.com/galerie/uk-pl ... _12_ht.jpg " target="_blank" target="_blank

sadam_
Użytkownik

Co do tego motylka to - obiektyw 70-300 na pełnej dziurze i ISO 800 (jak najbardziej użyteczne w tym modelu szczególnie z softem 4.0) to raczej kiepska kombinacja do zdjęć makro. Przymknij trochę obiektyw i spróbuj ponownie