Podziel się wrażeniami!
witam,
miło mi powitać wszystkich na tym forum, wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem a700... jednak po pierwszym wypadzie w teren i pierwszych fotach jestem troszkę zawiedziony. Foty robię amatorsko i wiem że jeszcze dużo przede mną ale byłem pewien że zmiana z Nikona D40 na alfe będzie bardziej odczuwalna. Nie wiem czy to wina moja bo dopiero uczę sie tego systemu czy sprzętu ale wydaje mi się ze alfa ma problemy z ostrzeniem. Przedstawiam dwie foty:
D40
http://images48.fotosik.pl/189/cb6e44146e92b0a9m.jpg
A700
http://images47.fotosik.pl/189/49919df8209363cdm.jpg
w jednym i drugim ostrość była łapana na żółtej części kwiatka...
mimo szczerych chęci nie byłem w stanie złapać takiej ostrości jak w nikonie....
Myślałem ze taki model jak a700 będzie lepiej ostrzył niż podstawowa D40...
Co robię źle czy to może sprzęt??
zastanawiam się czy był to dobry wybór kupując a700 bo myślałem o D90....
pozdrawiam
Mialem wtedy tylko ten ze soba.To byl wypad do Bialowiezy.
A jak sie ustosunkujesz do tych zdjec wklejonych ze strony opuszczone.com?
Pozdrawiam
To nic, że miałeś wtedy tylko ten obiektyw, bo i z niego można uzyskać fajne foty, trzeba tylko poznać posiadany sprzęt - zajrzyj do galerii pauliny - dziewczyna pokazuje pięknie, że kitem też można
Co do zdjęć z opuszczone-
Jeżeli chodzi o ostrość, kolor itp - to jak najbardziej są ok. A jeżeli mówimy o kadrach to nie specjalne - na pierwszym straszny bałagan, ucięta wieża. W drugim troszkę lepiej ale też ucięta wieża, zbędny fragment budynku po lewej. No i trzeba lubić pogięte ściany - ja jakoś nie lubię
Ale jak uzyskac ta ostrosc i tak nasycone barwy?To jest wlasnie to co moje uczy lubia najbardziej abstrachujac juz ,ze obiekt jest zle wykadrowany.
Witam.
Na początku pstrykania z A300 miałem podobne problemy z ostrością.
Nawet ostatnio prosiłem o porady co do KITU 18-70.
Ten drugi problem rozwiązałem sam.
Ale te nie ostre rodzinne fotki-podkreślam "rodzinne",czyli w ruchu,na spacerze.
Miałem włączony tryb autofokusa na AF-A i wiele zdjęć było poruszonych lub nie ostrych.
Dopiero zmiana na AF-C dała pozytywne rezultaty.
Warto popróbować.
Co do uzyskania ładniejszych kolorów to w "strefie twórczej " zmiana na "intensywny".
Kliknięcia o jedną podziałkę w górę dają już dużą różnicę.
Pozdrawiam.
Monty napisał(a):
Ale jak uzyskac ta ostrosc i tak nasycone barwy?To jest wlasnie to co moje uczy lubia najbardziej abstrachujac juz ,ze obiekt jest zle wykadrowany.