Podziel się wrażeniami!
Witam , mam pytanie do Was, a czytając to forum widzę samych życzliwych ludzi więc sądzę że szybko dostanę wyczerpującą odpowiedź
Otóż, posiadam sony A200 od pól roku razem z kitem 18-70, ostatnio znalazłem starego Zenita, z Heliosem i teraz mam pytanie, czy opłaca się kupować przejściówkę/tuleje i montować to stare ruskie szkło czy nie, po 18-70 nie podoba mi się jego ciemność,
ten niby ma F2 i 50mm ( o ile się nie mylę) na pełną klatkę więc powinno wypadać 75mm na matrycę (dobrze liczę?)
Czy warto w to w ogóle inwestować, wiem ze a200 nie pozwala robić zdjęć jak nie czuje obiektywu czyli w tym wypadku byłby full manual, nie boję się nauki,
z drugiej strony m42 wydaje mi się być źródłem tanich obiektywów..
Dalej, mam pytanie, w zenicie jest taki popychacz do przymykania przesłony, tutaj co zamiast tego popychacza by wciskało ten pręcik który włącza podgląd głębi ostrości?
Myślałem nad zakupem tego
http://allegro.pl/item798158945_adapter ... akosc.html" target="_blank" target="_blank
Bardzo bym prosił o dobrą poradę
Oczywiście że się da. Za pomocą przejściówki M42->Bagnet A.
TUTAJ masz podobny temat.
Jeszcze kilka praktycznych infromacji:
-warto szukać przejściówki z blokadą bolca przyslony(nie tzreba wtedy nic grzebać w niektórych obiektywach, aby przysłona działała)
- są dwie wersje przejściówkek:
-z potwierdzeniem ostrości, koszt to około 180zł(przyajmniej jak ja kupowałem), gdzie zapala się lampka od czujnika af, gdy trafisz z ostrośćią.
- bez potwierdzenia ostrości, ostrzysz na oko.
- z obiektywami m42 aparat działa tylko w trybie 'M'(modele a100(?), a700, a850, a900 obsługują też w trybie 'A' z automatycznym doborem czasu i przysłoną sterowaną z poziomu obiektywu).
Witam. Być może moje pytanie jest trochę głupie :smileyredface: . Czytałem na forum o obiektywach M42
Serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
W sumie od początku jak tylko miałem A200 to korzystałem również ze szkieł na m42 i szczerze mówiąc wiele z nich potrafi zaskoczyć np. Jupiter 135mm oraz 85mm z rosyjskich, czy też Takumar. No i nie można zapomnieć o Industarze 61Ł do makro, który jest mistrzowski. Kwestia tego czy człowiek lubi się bawić w pełnym manualu bo będziemy na a200 mogli się tylko bawić w trybie M. Ogólnie też trzeba wziąć pod uwagę matówkę z a200, która przy ostrzeniu słabo wypada, a szczególnie jeśli wcześniej nie miało się z manualem styczności. ALe nie ma co ukrywać, że można zrobić wiele